Zápasy 14. 10. 2022, Kamila Stříteská

Bojovný výkon ve dvou třetinách body nepřinesl

Do utkání vstoupila Mladá Boleslav výborně a po dvaceti minutách vedla rozdílem čtyř branek. Na hororovou první třetinu reagoval Litvínov výměnou brankářů a Matej Tomek si odbyl premiéru v litvínovském dresu. V následujících dvou třetinách se vlila chemikům nová krev do žil. Byť se jim podařilo nakonec snížit na rozdíl jedné branky, tak k vyrovnaní se už Litvínov nedostal.

10. kolo, 14.10.2022, Litvínov, Zimní stadion Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo BK Mladá Boleslav
HC VERVA Litvínov BK Mladá Boleslav
3 4
  • Třetiny

    0:4, 1:0, 2:0
  • Střely na branku

    46:21
  • Vyloučení

    6:6
  • Využití

    0:3
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    3197

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 34. Hlava (Š. Stránský, Sukeľ), 51. Zdráhal (Gut), 58. Š. Stránský (Jaks)

    Branky a nahrávky BK Mladá Boleslav: 4. Kantner (P. Kousal), 8. O. Najman (Åberg, P. Kousal), 11. Åberg (Lantoši, Šťastný), 19. J. Stránský (O. Najman, P. Kousal)

  • Rozhodčí

    Micka, Šindel – Lhotský, Špůr

  • Sestava domácích

    Godla – Jaks, Zile, Wesley, Freibergs, Strejček, Demel (A), Šalda – Hlava, Sukeľ, Abdul – Zdráhal (A), Š. Stránský, Berka – Kudrna, Gut, Straka (C) – Havelka, Helt, Zygmunt.

  • Sestava hostů

    Novotný – Pýcha, Pláněk (A), R. Jeřábek, Lintuniemi, Jánošík, Stříteský, Štich – Šmerha, Lantoši, Šťastný – Åberg, Fořt, J. Stránský (C) – Kantner, O. Najman (A), P. Kousal – Lunter, Bičevskis, M. Beránek.


Reportáž

Mladá Boleslav vletěla na svého soupeře od první minuty a Denis Godla musel už v prvních minutách čelit nebezpečnému pokusu Tomáše Fořta, který si objel domácí klec a pálil z bližší tyče, ale Godla jeho střelu zpacifikoval. Litvínovští se nenechali zahanbit a vzápětí si vytvořil šanci Marek Berka, jenž uprchl všem mladoboleslavským hokejistům, ale tváří tváři Novotnému neuspěl. V 5. minutě se kotouče na modré čáře zmocnil Matyáš Kantner, překonal obranu chemiků a pohotovou střelou otevřel gólový účet utkání - 0:1. 

Litvínov se snažil odpovědět, Zile měl k dispozici dva pokusy, ale ani jeden na gól nestačil. V 8. minutě bruslaři potvrdili úspěšnost v přesilových hrách. Äbergova střela se odrazil od brankové konstrukce k čepeli Ondřeje Najmana, který poslal kotouč za Godlova záda - 0:2. Brzy po inkasované brance se Verva provinila dokonce dvakrát a bruslaři tak měli k dispozici dvojitou přesilovou hru. Hosté zamkli Litvínov ve vlastním obranném pásmu a snažili se najít recept na domácího gólmana. Nakonec Pontus Äberg z nulového úhlu nahodil puk před bránu, odkud jej srazil do vlastní branky Radim Šalda - 0:3. 

Těsně po polovině prvního dějství chemici prohrávali rozdílem tří branek. V 15. minutě si ale hosté počínali nedovoleně a tak měli Litvínovští také možnost se prosadit v přesilové hře. Tvrdou střelu z vrcholu kruhu vyslal Nicolas Hlava, ale Novotný si poradil betonem. Ve vlastním oslabení Mladoboleslavští zahrorzili, když se do přečíslení dva na jednoho řítil Jan Stránský s Jeřábkem, druhý jmenovaný se dostal také ke střele, kterou Godla zlikvidoval. Dvě minuty před koncem prvního dějství byl Strejček přistižen při faulu loktem. Středočeši zásluhou kapitána Jana Stránského využili třetí přesilovou hru v zápase - 0:4. Závěr třetiny strávila naopak Verva v přesilovce. Největší šanci ke snížení měl Janis Jaks, který minul zcela prázdnou mladoboleslavskou klec. První třetina skončila ve prospěch bruslařů.

Verva na vysoké manko reagovala výměnou brankářů a Denise Godlu vystřídal Matej Tomek, který přišel do Litvínova na měsíční výpomoc. První větší střela přišla ve 23. minutě, kdy vyslal bombu od modré čáry Freibergs, ale na mladoboleslavského gólmana si nepřišel. Posléze si Berka vytvořil prostor pro nahrávku do mezikruží, kde byl připravený Patrik Demel, ale po jeho střeleckém pokusu zůstal kotouč v moci Novotného. 

Bruslaři se nedokázali vymanit ze spárů soupeře, nakonec se to podařilo Lantošimu, který poté z ostrého úhlu prověřil Tomka, jenž si připsal úspěšný zákrok. Do druhé třetiny vstoupila lépe Verva, která dlouho držela Mladou Boleslav pod tlakem. Hru zastavilo až naražení Stříteského na mantinel, který se po nějaké době zvedl a odjel na střídačku. Ve 27. minutě se Litvínov dočkal další početní převahy. Zile to zkoušel od modré čáry, ale trefil pouze bránícího hráče bruslařů. Ke konci přesilovky měl dobře nabito na pravém kruhu Freibergs, ale ani on nedokázal překonat Filipa Novotného. V polovině druhého dějství zavezl puk do útočné třetiny Lintuniemi a předal kotouč na Šmerhu, který se pokusil překonat Mateje Tomka, ale nevyzrál na něj. Ve 32. minutě se chemici radovali ze vstřeleného gólu, ale kotouč, který mířil na odkrytou klec hostů zalehl Novotný. 

Puk nepřešel celým objemem čáru, a tak nemohla být branka uznána. O dvě minuty se Verva už mohla opravdu radovat. Šimon Stránský podržel kotouč u zadního mantinelu, poslal ho mezi kruhy, odkud pohotově a přesně zakončil Nicolas Hlava - 1:4. Snižovací gól domácí tým nabudil a Šimon Stránská připravil dobrou příležitost pro Sukeľa, ale druhý jmenovaný se mezi tři tyče neprosadit. Prostřední část dohrála Mladá Boleslav v oslabení, 38 vteřin před koncem se provinil Novotný a Verva dostala šanci na napravení reputace v přesilových hrách. Litvínov v druhé dvacetiminutovce snížil na 1:4. Matej Tomek si připsal pouze 3 zásahy, což vypovídá o aktivitě domácích na poli. 


Na začátku třetí třetiny měl možnost snížit gólového manko Zygmunt, který dostal nabito od Helta, ale kotouč promáchl. Po něm střílel ještě Wesley, ale mladoboleslavskou branku minul. Ve 46. minutě to na druhé straně zkoušel Pavel Pýcha a s jeho nebezpečnou střelou si Tomek poradil. O tři minuty později se porval Jan Stránský s Janem Strejčkem a oba si poté odpykali dvě minuty na trestné lavici. V 51. minutě se Vervě podařilo snížit zásluhou Patrika Zdráhala, jenž pálil hned po vhazování a překonal Filipa Novotného - 2:4. O chvilku později stal tváři tvář mladoboleslavskému brankáři Šimon Stránský, ale na gólmana bruslařů si nepřišel. Aktivnější domácí měli více ze hry a pokoušeli se dohnat zbývající manko. Andrej Kudrna se zkoušel prosadit, ale recept na Novotného nenašel. 

Od 57. minuty byl Novotný jako na bitevním poli, když měl Litvínov početní převahu a navíc odvolal brankáře a zkoušel to se šesti hráči v poli. Nakonec Šimon Stránský zadělal na drama, když využil přesilovou hru chemiků - 3:4. Jakmile se domácí usadili v útočné třetiny, Tomek znovu zamířil na střídačku a Verva byla znovu v šesti. Jaks chtěl snížit po Zdráhalově nabídce, ale minul klec hostů. Boleslavští nakonec ubojovali tříbodové vítězství.

Sestřih

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Vladimír Růžička

Rozhodla první třetině. V ní jsme byli jasně nedisciplinovaní, a to rozhodlo utkání. I přes mnohá vyloučení, která soupeř potrestal, jsme si vytvořili šance, které jsme nevyužili. Od druhé třetiny jsme se začali hodně hrát v útočném pásmu a drželi jsme se na puku. Měli jsme hodně šancí, ale vytěžili jsme pouze jeden gól, což proti takovému soupeři rozhoduje. Třetí třetina měla podobný průběh. Kdybychom v né využili šance, které jsme si vytvořili, mohli jsme i přes čtyřbrankové manko vyhrát. Utkání bylo o proměňování šancí, což jsme nedokázali. Je pro mě nepochopitelné, jak můžeme udělat takové nedisciplinované fauly v útočném pásmu. Hráče jsme upozorňovali, že Mladá Boleslav má skvělé přesilové hry, ale tím jsme si zápas bohužel prohráli.


logo BK Mladá Boleslav

BK Mladá Boleslav

Ladislav Čihák

Vstoupili jsme dobře do utkání a vlastně rozhodla první třetině. Vstřelili jsme rychlé góly a vedli 4:0. Bohužel nám druhá třetina ukázala, že Litvínov se jen tak nevzdá, což je pochopitelné a kluky jsme na to upozorňovali. S druhou třetinou jsme špatně naložili, čímž jsme pustili Litvínov do hry. Disponuje ofenzivní silou, dokáže zmáčknout soupeře v útočném pásmu, kde jsou hodně nepříjemní. Šli jsme špatně do soubojů, nechali jsme soupeře dostat do šancí. Před třetí třetině jsme si k tomu v kabině něco řekli, chtěli jsme se vyvarovat faulů, ale to se také nepodařilo. Za nás jsme odehráli výborných 20 minut, ale 40 minut jsme byli jasně horší. Chci tým pochválit za bojovnost, za oslabení, zblokované střely a skvělý výkon gólmana Filipa Novotného. Takové zápasy občas jsou, ale my si ceníme toho, že jsme v Litvínově vyhráli za tři body.

Fanshop