Zápasy 01. 09. 2022, Jan Jindra; Vladislav Kollert

Další cenný skalp! Litvínov z Podještědí veze šestou výhru v přípravě

L i b e r e c - Sedm utkání, šest výher. Litvínov zatím pokračuje ve válcování soupeřů v rámci předsezónní přípravy a potvrdil to také v Liberci. Díky přesilovkovému gólu Šimona Stránského dokázal pod Ještědem zvítězit 4:3.

7., 01.09.2022, Liberec
logo Bílí Tygři Liberec
logo HC VERVA Litvínov
Bílí Tygři Liberec HC VERVA Litvínov
3 4
  • Třetiny

    0:1, 2:2, 1:1
  • Vyloučení

    6:4
  • Využití

    0:2
  • V oslabení

    0:0

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky Bílí Tygři Liberec: 24. Balinskis, 39. Filippi (Ordoš), 48. Birner (Bulíř, Faško-Rudáš)

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 16. Helt (Fronk), 26. Hlava (Zeman), 33. Fronk (Zile), 52. Stránský

  • Průběh zápasu

    0:1, 1:1, 1:3, 3:3, 3:4

  • Sestava domácích

    Kváča (Neužil) – Balinskis, Melancon, Rosandič, Dvořák, Derner, Aubrecht, Kolmann – Birner, Bulíř, Frolík – Ordoš, Filippi, Čederle – Vlach, Jelínek, Dlouhý – Šír, Najman, Faško-Rudáš.

  • Sestava hostů

    Zajíček (Godla) – Zile, Zeman, Šalda, Freibergs, Demel (A), Strejček, Kolář – Chalupa, Stránský, Zdráhal (C) – Kudrna, Estephan, Hlava – Berka, Sukeľ, Fronk – Zygmunt, Helt, Havelka


Reportáž

Chemici vstoupili do zápasu v Liberci s několika dalšími změnami v sestavě. Jindřicha Abdula nahradil v první útočné formaci Matěj Chalupa, do druhého útoku se posunul Andrej Kudrna, do třetího pro změnu Marek Berka. Po krátké pauze zaviněné zraněním se na levé křídlo čtvrtého útoku postavil Pawel Zygmunt. Zápas vynechal také lotyšský zadák Jānis Jaks.

Od úvodního vhazování byli aktivnější domácí hráči v tmavě modrých dresech. Jejich tlak podpořila také první přesilovka, to když v páté minutě zamířil na trestnou lavici Matěj Chalupa za hrubost. Všechny nebezpečné situace se ale litvínovským podařilo vyřešit, prudká střela Jaroslava Vlacha z vrcholku pravého kruhu skončila na betonech Šimona Zajíčka. První velkou šanci hostů měl Giorgio Estephan, který dostal puk z pravého rohu mezi kruhy, ale střelou mezi betony Kváču nepřekvapil. Bez využití zůstala i první přesilovka Vervy po vyloučení Filippiho.

Skóre otevřel v 16. minutě zápasu Filip Helt, když po rychlém protiútoku dobře zakombinoval s Jiřím Fronkem, uvolnil se na levém kruhu a přesnou ranou prostřelil Kváču - 0:1. Liberec se v závěru třetiny tlačil za vyrovnáním, vyvíjel tlak do branky, to si ale nenechal líbit Kristaps Zile, který se postavil Jaroslavu Vlachovi. Po krátké strkanici oba borci zamířili na trestnou lavici za hrubost. První část tak skončila lépe pro litvínovské, kteří šli do kabin s jednobrankovým náskokem.

Hra ve čtyřech v úvodu druhé třetiny změnu stavu nepřinesla, i když velkou příležitost měl ještě vloni litvínovský Uvis Janis Balinskis, před kterým se po pasu od Tomáše Filippiho zjevila odkrytá branka, na poslední chvíli však zasáhla jedna z litvínovských hokejek. Balinskis si to však vynahradil o chvíli později, když dostal puk před modrou čáru, sjel si mezi kruhy a rychlou střelou zlomil kouzlo litvínovského fantoma v brance. Šimon Zajíček tak kapituloval až po 204 minutách přípravy. 

Netrvalo však dlouho a Verva šla znovu do vedení. Druhá útočná formace dobře kombinovala v útočném pásmu, až se puk dostal k Denisi Zemanovi, ten si sjel mezi kruhy a jeho střelu šikovně mimo dosah Petra Kváči sklepl Nicolas Hlava - 1:2. Vzápětí měli velkou příležitost domácí, z druhé vlny si ideálně najel Bulíř, jeho střela ale prolétla těsně nad horní tyčkou. Nepříjemné chvíle zažil Jan Strejček, který schytal ránu pukem do hlavy. Do branky se pak tlačil domácí Sebastian Čederle, ani nadvakrát však Zajíčka nepřekonal. 

Těsně za polovinou zápasu zamířil na trestnou lavici Balinskis, který se provinil nedovoleným bráněním. A Verva nabídnutou šanci bezezbytku využila! Puk putoval rychle od pravého mantinelu na levý kruh, odkud vyslal Kristpas Zile střílenou přihrávku do brankoviště, kterou poslal za Kváčova záda Jiří Fronk - 1:3. Při vyloučení Matúše Sukeľa zakončovali zblízka Frolík a Bulíř, ani jeden však na pohotového Zajíčka nevyzráli. Ještě do přestávky se ale domácím podařilo snížit. Po přechodu do útočného pásma po levé straně se puk dostal před branku na nepokrytého Tomáše Filippiho, který střelou nad lapačku uklidil puk do sítě - 2:3

Ve 47. minutě se Bílí Tygři dokázali poprvé od začátku druhé třetiny na svého soupeře dotáhnout. Faško-Rudáš ukázal bojovnost za brankou chemiků, koutouč předal Michalovi Bulířovi, který přesně našel číhajícího Michala Birnera, který přesnou a tvrdou ranou dokázal donutit Zajíčka kapitulovat v dnešním zápase potřetí - 3:3. 

I tentokrát si Litvínov našel odpověď a opět se dokázal vrátit do vedení. V 50. minutě byl za krosček vyloučen liberecký Vlach, načež využil nepřesné rozehrávky domácích Šimon Stránský a vrátil Vervě vedení - 3:4. Litvínovská posila z finské nejvyšší soutěže si tak připsala první přesnou trefu v černožlutém dresu.

Bílí Tygři se vehementně snažili srovnat skóre, Zajíček však dokázal několikanásobnou dorážku Dlouhého pochytat. Dvě minuty před koncem třetí třetiny šel Litvínov do čtyř hráčů za faul Zajíčka, Tygři však navzdory obrovskému ofenzivnímu tlaku nedokázali na mladého brankáře Litvínova vyzrát. Litvínov si tak ubránil jednogólové vedení a z Podještědí veze cenný skalp Bílých Tygrů. 

Fanshop