"Po dnešním zápase jsme se rozhodli odvolat trenéra Razýma. Jsme v situaci, kdy jsme po přestávce z pěti zápasů získali čtyři body, což není dobré. Máme čtyři zápasy do konce a chceme mužstvu do těch posledních zápasů dát impuls. Chceme se o to porvat," velí staronový trenér Litvínova Jiří Šlégr.

Hledal jste kouče, který v Litvínově bude několik sezon. Bylo právě proto těžší, udělat to rozhodnutí?

Myslím, že každé odvolání trenéra je těžké rozhodnutí. Člověk si musí být opravdu jistý, že to je správně, ale postupem času může zjistit, že to tak třeba nebylo. Je to život hokejového trenéra, se kterým se každý trenér musí smířit. Když jsem Milana bral, tak jsem opravdu věřil, že tady s námi zůstane pár let, bohužel se to nepovedlo. Začátek byl fantastický, ale v průběhu sezony jsme se propadali níž a níž. Bohužel jsme dnes v situaci, že i když to může vypadat, že je to na poslední chvíli nebo možná pozdě, tak ale nechceme nic neudělat. Dneska hráče nevyměníme, je po přestupních termínech, tak zkoušíme alespoň touto formou dát mužstvu nějaký impuls.

Někteří hráči si údajně s trenérem nesedli. 

To je asi spíše otázka na hráče. Já k nim zítra promluvím a všem řeknu, co si o té celé sezoně do dneška myslím a co by mělo nastat. To, jestli si sedli nebo nesedli musí vědět především oni.

Na druhou stranu, ať už by byl trenér jakýkoliv, tak by hráči měli být profesionálové a dělat svoji práci. Budete s nimi mluvit i v tomto duchu, že by neměli odvolávat trenéra?

Já si v žádném případě nemyslím, že hráči dnes odvolali trenéra. Nikdy nic takového z jejich úst nezaznělo, je to rozhodnutí vedení a představenstva. Hráči by rozhodně měli být profesionální a dodržovat to, co jim trenér naordinuje. V tomhle případě se to pravděpodobně nestalo, proč se to nestalo musí vědět především oni. Musíme se koukat do příštích čtyř zápasů a udělat maximum pro to, abychom vyhráli. Pokud vyhrajeme, tak máme ještě dobrou šanci se do play off, které si všichni přejeme, dostat. Pokud ne, tak je to vizitka nás všech a musíme si to po sezoně zanalyzovat a říct, jakou se vydáme cestou do příští sezony.

Kdo tuto sezonu dotrénuje?

Sezonu dotrénuji já, po boku Josefa Beránka a Radima Skuhrovce. Není to mým přáním, ale jako vždy na sebe beru zodpovědnost. Hledat trenéra na čtyři zápasy základní části je z mého pohledu, i z pohledu představenstva nesmysl. Takže jsme učinili rozhodnutí, že na střídačku půjdu já.

Máte představu, co změníte? Hodně se mluví o systému hry, který hráčům třeba nesedí.

Na zítra plánuji s hráči dlouho debatu místo tréninkové jednotky. Nejdříve si musíme říct, co od toho očekávám já, jakým stylem hry bychom zkusili hrát, protože rozhodně nemůžeme hrát tak, jak hrajeme teď. Já to ze shora vidím určitě daleko lépe, než ze střídačky a uvidíme, jestli k tomu hráči přistoupí a budou věřit, že to bude úspěšně. Pořád si stojím za tím, že na papíře máme velice kvalitní mužstvo, ale nehrajeme kvalitní hokej.

Rozdal jste i nějaké týmové pokuty?

Já úplně nejsem zastáncem pokut. Myslím si, že každý hráč by si to měl uvědomit a brát na sebe zodpovědnost, především za svůj výkon. Sáhnout si do svědomí, jestli odevzdává všechno tak, jak má. Nekoukat okolo sebe, jestli spoluhráč hraje tak nebo tak. Jak jsem řekl, my budeme celou sezonu hodnotit, až skončí. Teď musíme zmobilizovat všechny síly, semknout se na ty čtyři zápasy a společně to zkusit urvat.

Jistě budete muset řešit trenéra do nové sezony.

Myslím si, že se to dalo očekávat, jak ty výkony šly dolů a dolů. Kdybych k tomuto kroku nepřistoupil teď, tak bych k němu asi přistoupil po sezoně, takže jsem počítal s tím, že někoho hledat budeme. To tak je, ale tím si teď nebudu zatěžovat hlavu. Chtěl bych se věnovat tomu, co můžeme udělat pro to, aby naše hra byla více přímočará, více do brány, více jednoduchá. Uvidíme, jestli se nám povede hráče přesvědčit.

Máte v hlavě nějaké tipy na nového trenéra?

Pro mě je to teď bezpředmětné. Chci se soustředit na ty čtyři zápasy, je to otázka čtrnácti dnů a musíme tomu obětovat absolutně všechno. Pak to budeme řešit.