V neděli odstartuje semifinálová série s Pardubicemi, jak ji vnímáte?
Pardubice jsou určitě favorit, ale těším se na to úplně stejně jako na série s Brnem nebo s Plzní. Pro nás je semifinále strašně velký úspěch, ale věřím, že můžeme jít i dál. Každý v týmu si to uvědomuje a věřím, že do toho dáme více než sto procent. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet, ale věřím, že můžeme být konkurenceschopní. V základní části jsme s Pardubicemi hráli vyrovnaná utkání. Půjdeme do toho s velkou pokorou, ale ne s přehnaným respektem. Doufám, že se nám hned první utkání podaří vyhrát.

Litvínovskému týmu se podařilo po devíti letech postoupit do semifinále, ale na dovolenou se ještě nikdo z vás nechystá že?
Určitě ne. (směje se) Můžu říci, že v sérii s Brnem jsme měli v hlavách to, že můžeme uspět. V sezoně jsme s nimi hráli vyrovnaně, takže jsme si na něj věřili. Jsem moc rád, že se nám podařilo postoupit, ale teď už musíme hodit všechno za hlavu a soustředit se na Pardubice. Myslím, že to bude ještě o level jiné. Co jsem ale sledoval zápasy Pardubic s Hradcem, byl to hezký hokej a všechny zápasy v sérii byly hodně vyrovnané. Může se stát cokoliv a doufám, že všichni v kabině máme v hlavě to, že je můžeme porazit.

Očekáváte ofenzivní sérii, nebo Pardubice podle vás změní způsob hry?
Nevím, ale podle mě budou hrát to, co hráli de facto celou sezonu pod novými trenéry. Myslím si, že pro první utkání nic měnit nebudou, a že to bude více otevřenější a útočnější. Pardubičtí mají i hodně ofenzivně laděné obránce. Kdo dá víc gólů, vyhraje. (směje se)

Cítíte, jak jde litvínovské mužstvo v play off nahoru?
První série s Plzní skončila 3:0, což vypadá jednoduše, ale vůbec to nebyla lehká série. Klíčové bylo, že se nám tam podařilo vyhrát úvodní utkání. S Brnem se nám povedl začátek, pak jsme podle mě za stavu 3:2 ve třetím utkání během minuty dostali dva góly, což nás dost stáhlo dolů. Trochu se to přeneslo i do čtvrtého zápasu.

Když jsme ale jeli do Brna, cítil jsem velké odhodlání týmu. Říkali jsme si, že bude strašně důležité co nejdéle udržet výsledek 0:0, protože nám přišlo, že pak Brno bylo nervózní. Pak z toho byly chyby a naštěstí se nám povedlo uhrát pátý zápas, což bylo klíčové.

I když jsme dlouho prohrávali, hodně nás nakoplo, když jsme přišli po druhé třetině do šatny a trenér nám řekl, že se můžeme vrátit jen s tím, že půjdeme do prodloužení nebo ten zápas otočíme. Nikdy jsem tohle od trenéra neslyšel, ale na klucích šlo vidět obrovské nabuzení. Tahle reakce nám hodně pomohla, podařilo se nám vyrovnat v přesilovky, a i když v prodloužení Kometa měla šance, šli jsme tomu víc naproti. Vyhráli jsme, což byl zlomový moment série.

Vy a vaši parťáci teď budete svádět souboje s urostlými beky Dynama, jak se s tím popasujete?
To mi vůbec nevadí, nekoukám na to. Když jsem díval, jak hráli zápasy s Hradcem, velký rozdíl byl v předbrankovém prostoru. Pardubice před Willáka (Romana Willa – pozn. red.) nikoho nepouštěly, fakt to tam měly parádně zavřené. To bude klíč k úspěchu – dostat se před brankáře a mít dorážky. To si myslím, že rozhodlo i tu sérii. Věřím, že se tam naší šikovností a urputností dostaneme a budeme dávat góly.

Před brankou to bude bolet…
Ale to bolelo i proti Plzni a Brnu, takže v tom rozdíl moc nebude. Tohle by mohl být klíč k úspěchu, nabourat jim předbrankový prostor.

Jak nahlodat sebevědomí pardubického týmu, který v průběhu sezony nikdy neprohrál více než dva zápasy v řadě?
Sebevědomí je dobré, ale jen do určité míry. Když nás podcení, budeme jen rádi. (směje se) Potřebujeme do nich zajet, hlavně se ovšem musíme držet toho, díky čemu jsme byli v těch dvou sériích úspěšní. Když to budeme plnit, můžeme být hodně vyrovnaným soupeřem, ne-li lepším týmem. Kvalitu do útoku máme taky velkou, máme i vyrovnané brankáře a obranu taky. Věřím, že když všechno půjde, jak má, budeme konkurenceschopní a půjdeme za vítězstvím.

Rozdíl je samozřejmě ve zkušenosti hráčů, kterou mají Pardubice oproti nám obrovskou. Kluci ale mají parádní sebevědomí a tým šlape na jedničku. I kluci, kteří nedostávají tolik prostoru, to hecují. Z týmu cítím, že jdeme všichni za sebou. Hodně důležitá budou první dvě utkání. Věřím, že se nám podaří alespoň jedno urvat a přitáhneme sérii sem. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet.