Filipe, vítej v Litvínově. Proč ses rozhodl pro přestup do Česka a čím tě Verva oslovila?

Hráli jsme s několika českými týmy v hokejové Lize mistrů, byly to opravdu dobré zápasy. Myslím si, že se český hokej v posledních letech velice zlepšuje, v lize hraje spousta skvělých hráčů. S agentem jsme koukali mimo Švédsko, Litvínov přišel s dobrou nabídkou. Mluvil jsem s trenéry, o týmu, o vizích a o tom, jakou by pro mě měli roli. Velice se mi líbí týmový mindset a zároveň jsem se cítil veliký zájem klubu.

Proč jsi chtěl odejít ze Švédska? Chtěl jsi zkusit něco nového?

Určitě. Po sezóně jsem byl otevřený novým možnostem, jak jsem říkal v předchozí odpovědi, s Litvínovem mi to dávalo smysl. Jiná země, jiná kultura, ale zároveň je to stále Evropa, takže se Švédskem jsou nějaké věci celkem podobné. Hrál jsem v Americe i ve Finsku, ale nebylo to ono. Nyní se cítím více připravený, je to nová výzva a moc se na ní těším.

Jak by ses popsal jako hráč? Litvínov je nejmenší extraligové město a zároveň má nejužší kluziště...

Zakládám si na tvrdé práci, vyznávám rychlý a dynamický styl. Rád vezmu věci za správný konec hned od začátku, poctivou dřinou člověk spoustu věcí dokáže. Nejužší hřiště bude skvělé, mám rád útočný hokej, takže mi rozměry vyhovují.

Jaký jsi kluk do kabiny?

Věřím, že do kabiny přinesu spoustu energie. Hodně mluvím, rád poznám nové kluky, až do Litvínova dorazím. To je na hokeji také hezké, člověk neustále poznává nové věci. Pokusím se naučit česky, ale uvidíme, jak to půjde, případně mi vystačí angličtina.

Jaký byl tvůj poslední ročník ve Skelleftee?

Loňská sezóna byla skvělá. Zlepšili jsme se oproti předchozím létům, kdy jsme finále prohráli, letos to už bylo naopak. Měli jsme opravdu dobrý tým. Osobně jsem cítil větší důvěru od trenérů, měl jsem vysoký ice-time a chodil jsem jak na oslabení, tak na přesilovky. Hodně jsem si tu roli užíval, chci být hráčem, který jde na led, když je potřeba ubránit oslabení, a zároveň chci jít na led, když musíme dát gól. Určitě chci do Litvínova přijít s tím, že chceme vyhrávat a přinést do kabiny tuto mentalitu.

Jsi v nejlepším hokejovém věku?

V hokeji je strašně důležitá sebejistota. Troufnu si tvrdit, že po angažmá v Americe jsem ji opět nasbíral zpět a věřím, že se to projevuje i na ledě. Chci na tom stavět, přicházím do dobrého týmu s vítěznou mentalitou. Nemohu se dočkat, až sezóna začne.