Matěj Maštalířský je litvínovským odchovancem, v loňské sezóně nasbíral 13 bodů (4+9) za 17 utkání v juniorské soutěži. První příležitost dostal v přátelském utkání proti Mladé Boleslavi a jeho výkon nezůstal bez povšimnutí. „V prvních třech utkáních chceme dávat prostor také hráčům z juniorky, jsme v úzkém kontaktu s jejich trenéry. Myslím si, že ti hráči dnes viděli jiný level seniorského hokeje. Maštalířský dnes odehrál do útoku velice solidní utkání, ačkoliv samozřejmě potřebuje doladit nějaké defenzivní věci. To se ale vše naučí, to všechno přijde," řekl hlavní trenér Karel Mlejnek po prvním přípravném utkání. Příležitosti si cení i sám hráč. „Je to hodně velká motivace, hrozně moc si toho vážím. Člověka to jen utvrdí v tom, aby pokračoval dál v tvrdé práci," říká mladý útočník.

Osmnáctiletý levák byl součástí kádru také v utkání proti Kladnu, kde Litvínov dokázal zvítězit 5:1. Bylo to velmi povedené utkání, velká škoda toho posledního gólu, který jsme dostali pár vteřin před koncem, Matej mohl mít zaslouženou nulu. Důležitá je ale výhra," hodnotil utkání. Jsem hrozně moc rád za tu příležitost, co jsme dostali. Myslím si, že mě to určitě posune dál a lépe si zvyknu na přechod z juniorského do chlapského hokeje," dodává.

Pro Maštalířského se jednalo vůbec o první zkušenost s "mužským" hokejem. Předchozí ročníky trávil v dorosteneckých a juniorských týmech litvínovské akademie. „První třetina proti Mladé Boleslavi pro mě byla hodně těžká, zvykal jsem si na to. Chlapi jsou na ledě vyspělejší, ten hokej je celkově rychlejší, přesnější, hraje se více silově," reflektuje nad prvními dojmy z profesionálního hokeje.

Proti Kladnu nastoupil v útočné formaci s Filipem Heltem a Pawlem Zygmuntem, kteří patří k mladším hráčům užšího litvínovského kádru. „Na ledě si určitě rozumíme, oba to jsou super kluci. I starší hráči nám v kabině dost věcí předávají, snaží se nám co nejvíce pomoci," zakončuje.