Skončila první fáze letní přípravy. Čím se lišila od té loňské? Loni hráči byli například na ledě.

Příprava byla dost podobná. Byla o týden kratší, takže jsme byli nuceni k lehkým změnám, ale žádné zásadní rozdíly jsme nedělali. Příprava na ledě nebyla letos vyžadována trenéry.

Na co se hráči zaměřovali v jednotlivých fázích a jaké byly mezi fázemi rozdíly?

První fáze byla hypertrofie svalů (nárůst svalového vlákna), rozvíjeli jsme anaerboní kapacitu, co se kondice týče. Představit si pod tím můžete půlminutové až minutové běhy do kopců a schodů. V další fázi jsme se zaměřovali na funkční sílu, tedy posilování se soupeřem, a hráli jsme hry. Tři týdny jsme také trénovali maximální sílu, kde si hráči šáhli na těžké váhy. Poslední dva týdny poté byly o explozivní síle a rychlosti.

Co hráčům dávají jiné sporty? Měli jste dvě fotbalové exhibice, jednu florbalovou, uspořádali jste také turnaj v pálkované.

Hry jsou v letní přípravě také důležité. Jsou tam změny směru, starty z místa, vyvíjí se rychlost a kluci získají herní kondici. Hráči si rozvinou také myšlení při daných herních situacích, které jsou samozřejmě důležité i u hokeje. Zároveň jsou dobré pro zocelení kolektivu a změnu tradičního prostředí zimáku. 

Jak se připravují hráči, kteří momentálně nejsou s týmem a jak mezi vámi probíhá kontakt? Máš nějakou kontrolu?

Hráči, kteří mají individuální přípravu ve smlouvách, mají vlastní kondiční trenéry a připravují se sami. Zároveň jsou však sami zodpovědní za to, jak přijedou připraveni. Na začátku předzávodního období budou následovat testy, ať už silové, VO2max či wingate. Tam se ukáže, jak se kluci připravili. V kontaktu samozřejmě jsme, o jejich trénincích se bavíme.

Co bude tým čekat během července a srpna, až se hráči vrátí po čtrnáctidenní pauze?

Dva týdny ještě budeme pokračovat v suché přípravě, než se kompletně doplní kádr. Koncem července půjdeme na led.

Jak bys celou přípravu zhodnotil?

Stále je co zlepšovat. Nikdy to nebude perfektní, ale co se týče kluků, myslím si, že pracovali velmi dobře, snažili se a vědí, co je čeká a co od nich očekáváme my. Věřím, že budou výborně připravení, aby zvládli hrát celý rok v co nejlepší kondici.