Zápasy - Junioři 07. 03. 2019, Petr Význer

Vyhrocené derby dopadlo lépe pro Chomutov, junioři podlehli 2:3

L i t v í n o v - Derby, které bylo okořeněno velkým počtem vyloučení a jednou hromadnou bitkou, ovládli Piráti z Chomutova. Získali si vedení 3:0 a ani dvě branky Litvínova ve třetí třetině nenásledovala vyrovnávací trefa.

O play off, 07.03.2019, ZS Ivana Hlinky
logo Litvínov mládež
logo Piráti Chomutov
Litvínov mládež Piráti Chomutov
2 3
  • Třetiny

    0:1, 0:2, 2:0
  • Střely na branku

    29:36
  • Vyloučení

    14:13
  • Využití

    0:1
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    112

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky Litvínov mládež: 42. Jouza (Dufek, Kysela), 56. Bartoš (Kitzberger)

    Branky a nahrávky Piráti Chomutov: 18. Svoboda (Vrhel, Vaněk), 35. Gut, 39. Chlán (Ouřada, Koblížek)

  • Průběh zápasu

    0:3, 2:3

  • Rozhodčí

    Milan Vyštejn – Adam Kurtin, Lukáš Sýkora

  • Sestava domácích

    Zajíček (Pejsar) – Bártek, Viedemann, Baláž, Kitzberger, Kroupa, Háva – Kudrhalt, Kysela, Berka, Stehlík, Limanovský, Bartoš (C), Jouza, Šarlinger, Fišer, Kovačič, Dufek (A)

  • Sestava hostů

    Pavlát (Běhula) – Váchal, Šuráň, Seeman, Zeman, Beneš, Vaněk, Štochl – Štefančík, Vrhel, Chlán (A), Svoboda, Holka, Koláček, Koblížek, Pech, Ouřada (C), Gut


Reportáž

Utkání bylo na šance chudé, ale i tak jsme jednu obrovskou mohli vidět hned v samém úvodu. Limanovský obdržel skvělou přihrávku do brejku, ve kterém selhal. Mířil mezi lapačku a beton, na to byl Pavlát připravený a chytil.

Přesilové hry nebyly silnou stránkou ani jednoho týmu. Litvínov měl tu úplně první, ve které si nevytvořil žádnou šanci, a navíc byl na puku více Chomutov. Další povedenou akci předvedl Jouza, který projel okolo soupeřovy obrany a střelou švihem trefil tyč. Následně se Litvínov dostal ještě k několika dorážkám. Ty skončily jen ve skrumáži těl před Pavlátovou brankou.

Zápas byl velmi tvrdý a vyhrocený. To dokazovala řada strkanic po tom, co vždy jeden z brankářů přikryl puk. Baláž nabídl Pirátům přesilovku. Z té znovu nic nebylo a hra v klidu plynula. Ještě ve chvíli, kdy byl Baláž na trestné lavici se před Zajíčkovým brankovištěm střetli Koblížek a Kovačič. Oba se po krátké strkanici poroučeli na trestnou lavici.

Obrovskou chybou byl nevědomý, ale přitom úmyslný ofsajd Litvínova. Hra se automaticky přesunula do obraného pásma Chemiků. Toho využil Vrhel, který zpoza branky našel Matyáše Svobodu. Nápřah mu vyšel náramně, když propálil Zajíčka na bližší tyč. Několik málo vteřin po vstřelené brance se nechal vyloučit Beneš. Jeho následoval brankář Pavlát po tom, co podrazil jednoho z domácích.
Ani přesilovka 5 na 3 k ničemu nevedla a do kabin se odcházelo za stavu 0:1.

V druhé třetině skončila i ta krátká klasická přesilovka. Trestná lavice nezůstala dlouho prázdná. Seeman tvrdě srazil litvínovského beka a mířil si odpykat svůj trest za napadení. Ani tato početní výhoda Litvínovu nevyšla. Viedemann byl dalším vyloučeným hráčem. Zboural hráče Chomutova, který si nedokázal zvednout z ledu bez pomoci a za pomocí lékaře a spoluhráčů dobelhal do kabiny. Viedemann dostal jen menší trest za pozdní dohrání.

Využívání přesilových her byl pro oba týmy velký problém a ani tentokrát branka nepadla. Do šance se dostal Chlán, když obdržel fantastickou přihrávku zpoza branky od Zemana a trefil jen lapačku fantasticky chytajícího Zajíčka. Limanovský si byl zvolen, aby odseděl týmový trest za příliš mnoho hráčů na ledě. Chvilku na to Viedemann podrazil soupeře a Chomutov hrál v pěti proti třem.
Počet hráčů na ledě se i teď snížil. Vrhel hákoval ujíždějícího Bartoše. V přesilovce 4 na 3 se Gut chopil kotouče a ujel všem hráčům Litvínova, až Bártek byl schopný ho zastavit. Bohužel jen za pomocí faulu a bylo nařízeno trestné střílení. Michal Gut se ho ujal se vší grácií a parádní kličkou do bekhendu překonal bezmocného Zajíčka.

Litvínov si i podruhé nepohlídal střídání a hrál v šesti. Na lavici vyloučených usedl Kudrhalt a rozjela se chomutovská přesilovková kombinace. Ouřada nahrál Petru Chlánovi. Ten dostal až moc času a prostoru na zakončení, toho také využil a vymetl pavučiny z růžku Zajíčkovi klece.

Daniel Jouza překvapil všechny zúčastněné, když se po rychlé kombinaci chopil touše a prostřelil jinak bezchybného Pavláta. Po vstřelené brance se domácí vzchopili a rozjeli honbu za vyrovnáním. Chomutov si zkušeně hlídal náskok a úspěšně bránil střední pásmo.

Baláž nabídl Pirátům přesilovku po dalším pozdním dohrání. Tato početní výhoda byla již několikátá ze série nepovedených, protože ji ještě před jejím koncem zkrátil Ouřada, který si v souboji před brankou, navíc po odpískání, počínal nedovoleně. Hra ve čtyřech více vyhovovala hostům, ale i tak se stav zápasu neměnil.

To se povedlo až Danu Bartošovi. U vlastní branky obdržel pas od Kitzbergera a rozjel své rychlé nohy. Probruslil skrz celou obranou formaci a ocitl se tváří v tvář Pavlátovi, kterého svižnou střelou z mezikruží překonal a dal Litvínovu světlou naději na vyrovnání.

Vyrovnání i přes velkou snahu nepřišlo, ale tři vteřiny před koncem zápasu tekly emoce proudem. Limanovský se srazil s Pavlátem a vznikla hromadná bitka čtyř hráčů na obou stranách. Za Litvínov se jí zúčastnil Limanovský, Baláž, Bartoš a Jouza. Ze strany Chomutova zase Pech, Váchal, Gut a Svoboda. Hráči si nadávky vyměňovali i přes časoměřiče na trestné lavici.

Hned po posledním vhazování se do předem domluvené bitky pustili Bártek a Beneš, kteří tímto konfliktem zápas definitivně ukončili. 

Ohlasy

logo Litvínov mládež

Litvínov mládež

Radek Mrázek

"Je škoda, že jsme prvních 40 minut nehráli stejně, jako posledních 20, ve kterých jsme se více tlačili do brány. Byli jsme vylučováni za zbytečnosti. Hráč nemůže být dvakrát vyloučen za to, že špatně střídá. Toto jsou maličkosti, které nás potom sráží a berou nám hodně sil. Je to škoda, Chomutov přijel v plné síle. Na rozdíl od nás. Myslím si, že remíza by zápasu slušela víc. Soupeř proměňoval šance, my jich zase spoustu neproměnili."

logo Piráti Chomutov

Piráti Chomutov

Jan Šťastný

"Bylo to hrozně těžké utkání, i když jsme věděli, že Litvínovu chybí 3 klíčoví hráči, tak musím říct, že domácí předvedli obětavý a srdnatý výkon. Takový výkon jsme podali i my. Nehráli jsme úplně podle našich představ, ale podařilo se nám dát první branku, což mužstvo trochu uklidnilo. Poté jsme měli šance na odskočení soupeři, to se nepodařilo. Na druhou stranu jsme dobře sehráli přesilovku a využili trestné střílení, takže jsme věřili, že utkání zvládneme. Na druhou stranu musím sportovně uznat, že si Litvínov zasloužil vstřelit branku, a tomu tak také bylo. Dostal se na dostřel. Závěr vygradoval, oba týmy se chtěly porvat o body. Byla tam taková sportovní "mela", takže já si myslím, že to bylo fantastické derby, které splnilo všechny atributy a my jsme rádi, že jsme ho zvládli."

Fanshop