S novým modelem přichází také změna v celkovém počtu mužstev, která v nejvyšších mládežnických soutěžích nastupují. Místo stávajících 72 týmu do nové sezony zasáhne pouze čtyřiapadesát, tj. o čtvrtinu méně. Při stejném počtu hráčů v těchto věkových kategoriích by měla být mimo jiné zvýšená vnitřní konkurence v týmech, tedy zkvalitnění soutěže a větší výkonnostní růst jednotlivců. 

Extraliga dorostu

V extralize dorostu bude nově nastupovat třicet týmů. V sezoně 2018/19 bude dorostenecká extraliga určena pro ročníky 2003 a 2004. 

Extraliga juniorů

V extralize juniorů se představí čtyřiadvacet týmů, tedy o šest týmů více než v letošní sezoně. Vzhledem k spojení tří ročníků by i přes vyšší počet týmů měla vzrůst konkurence. Juniorská extraliga bude od nové sezony určena pro tři ročníky - 2000, 2001 a 2002. V nejvyšších věkových kategoriích navazuje nový model na změny provedené, v uplynulých sezónách v nejvyšších soutěžích dospělých a zaměřené na širší uplatnění mladých hráčů v Tipsport extralize a WSM lize.

Nejvyšší soutěže budou otevřené (postupy i sestupy). Přijetí nového modelu předcházela roční příprava a diskuse na všech úrovních hokejového prostředí. Různé varianty diskutovaly v tomto období všechny odborné komise ČSLH (sportovně technická komise, trenérsko metodická komise, komise mládeže, reprezentační komise i poradní výbor, složených ze zástupců krajských svazů). Diskuse se zúčastnili také zástupci Asociace profesionálních klubů ledního hokeje a Akademií ČSLH, všechny členské kluby mohly své návrhy, týkající se organizace soutěží, předkládat do poloviny ledna 2018.