Myšák se v litvínovských barvách představil naposledy v sezóně 2016/2017, kdy oblékal dresy staršího dorostu a juniorky. V roce 2017 následoval přesun za moře - v NAHL projevili zájem o jeho služby minnesotští Medvědi z Austinu. Vytáhlý obránce tam strávil tři sezóny, poté se jako první odchovanec litvínovské Vervy probojoval do univerzitní NCAA (informovali jsme ZDE). 

NCAA se řadí mezi největší zásobárny talentů pro věhlasnou NHL - jen v uplynulé sezóně se v nejlepší soutěži světa ukázalo přes 360 hráčů, kteří v historii oblékali univerzitní dres. Není tak náhodou, že týmy NHL loví v univerzitních vodách také během svých předsezónních přípravných kempů. Josef Myšák zaujal floridské Pantery, loňské finalisty vyřazovacích bojů o nejprestižnější hokejovou trofej. Jejich rozvojový kemp proběhne od 10. do 14. července a zúčastní se ho 37 hráčů, včetně deseti obránců.

Rozhovor s Josefem Myšákem:

Máš za sebou šest sezón v USA, tři roky jsi strávil v Austinu v NAHL, loni jsi zakončil třetí ročník v NCAA. Co ti to dalo, ať už po herní, nebo osobní stránce?

Přijde mi to jako včera, nemohu uvěřit, že už je to šest let. Zámořská angažmá mi dala nejvíce po jazykové stránce, naučil jsem se dobře anglicky. To už mi nikdo nevezme. Byl jsem se také schopen hodně osamostatnit, doma v Česku jsem byl zvyklý na servis od rodičů, který jsem v USA rozhodně neměl. Po herní stránce jsem získal zkušenosti ve všech směrech, nejvíce asi u rozvoje mé obranné hry. V Americe si na tom hodně zakládají a váží si poctivě odvedené obranné práce. Velký důraz se klade také na herní systém, aby všichni hráči věděli, co mají dělat, byli na stejné vlně a hráli podle jedné předlohy.

Třetím rokem působíš v NCAA v dresu Niagara University. Jaký to je hokej? Jsi rád za své rozhodnutí odejít do zahraničí?

Za mě je NCAA nejlepší cestou, co se osobního rozvoje týče. Myslím si, že je to i ta nejchytřejší cesta, kromě hokeje dostaneme také vzdělání, které se hodí vždycky. Přijde mi, že spousta hráčů sází vše na hokej a moc nemyslí na budoucnost. Nikdo nemá zaručené, že ho ten hokej bude živit do konce života. Takže kdyby mi náhodou něco nevyšlo, tak mám aspoň to vzdělání. Po hokejové stránce je ten hokej úplně někde jinde, s českými mládežnickými soutěžemi to nejde vůbec srovnávat. A ty procenta hráčů, kteří jdou z NCAA do NHL, nebo do AHL, jsou rok od roku větší. V naší lize hrají hráči do 25 let, takže toho času na rozvoj je opravdu hodně. Je to rychlý, tvrdý a důrazný hokej, který se hodně podobá tomu v nejlepších soutěžích světa.

Jaký obor studuješ a jak probíhá studium společně s hokejem?

Když jsem nastupoval, tak jsem si chtěl vybrat obor, který by mě bavil a mohl bych ho uplatnit v pozdější kariéře. Rozhodl jsem se proto studovat sportovní management a psychologii. Chtěl bych zůstat u sportu i po kariéře. A co se rozvrhu týče, máme to u nás nastavené tak, že dopoledne trénujeme a po obědě jdeme do školy na pár hodin. Učitelé jsou velmi shovívaví a snaží se nám se vším vyjít vstříc, za což jsem nesmírně vděčný. Máme díky tomu možnost se věnovat jak sportu, tak vzdělání naplno.

Jsi v týmu jediným Čechem. Jak probíhala adaptace do týmu?

V Niagaře je velmi přátelské prostředí, takže adaptace proběhla skvěle. Na tomto levelu se hráči velmi respektují a jsou ochotni si navzájem pomoct. Máme v týmu mnoho hráčů z jiných zemí, takže jsou na cizince zvyklí.

Letos jsi byl nejlépe bodujícím obráncem týmu. Jak bys sezónu zhodnotil?

Sezónu bych zhodnotil dobře. Dostal jsem loni opravdu hodně důvěry od realizačního týmu a hrál jsem ve všech situacích. Trochu mě mrzí, že jsme nebyli schopni uhrát účast v největším turnaji. Věřil jsem, že jsme na to měli, ale bohužel to nedopadlo.

Byl jsi pozván na předsezónní kemp Floridy Panthers. Jaký to je pocit?

Jsem velmi vděčný, že mě Florida pozvala, je to obrovská pocta. Jakožto hráč, který nikdy neprošel draftem, jsem nesmírně rád, že mám příležitost se kempu zúčastnit. Je to velmi motivující a chci z toho vytěžit nejvíce, co půjde. Věřím, že to bude ohromná zkušenost.

Přes tři stovky současných hráčů NHL ve svých kariérách prošlo univerzitní NCAA, ve které působíš. Koukáš i tímto směrem?

Jak už jsem zmiňoval, ty procenta jdou nahoru každý rok a spousta hráčů proti kterým hraju se do NHL z naší ligy běžně dostávají. Myslím si, že je to sen každého mladého hokejisty, ale to nechci moc předbíhat. Teď mám před sebou důležitou sezónu na univerzitě a na nic jiného nekoukám.

Jak trávíš léto? Trénujete i s bratrem, který má za sebou sezónu v AHL?

Po skončení sezóny jsme chvilku měli trochu volnější období, teď už ale opět trénujeme naplno. S bráchou jezdíme do Mariánských Lázní, kde se nám věnují naši kondičáci, jezdíme i na led do Plzně. 

Před sebou máš ještě jednu sezónu. Jaké jsou tvé nejbližší cíle?

Teď se chci co nejlépe připravit na novou sezonu, jak na ledě, tak i mimo něj. Letos bych chtěl s Niagarou vyhrát naši konferenci a postoupit do velkého turnaje NCAA. A také se připravit na profesionální hokej a posunout se dál.