Univerziáda je mezinárodní sportovní vysokoškolskou událostí s více než sedmdesátiletou tradicí. Letos se Univerziáda konala v americkém Lake Placid, v místě, kde se uskutečnily např. ZOH v roce 1980. Různorodost sportů doplnil již tradičně hokej, kde měl v mužském výběru zastoupení také Litvínov. V loňské sezóně zaznamenal Ondřej Baláž za chemiky 19 extraligových startů (1+3), letos působí v prvoligovém Sokolově (30 zápasů, 1+3). Na Univerziádu se dostal jako student ekonomiky a podnikání se zaměřením na sportovní management na vysoké škole Ambis v Praze. 

Český výběr nicméně na turnaji neuspěl, po prohře s Ukrajinou (1:3) se s Lake Placid rozloučil. „Do turnaje jsme měli dobrý vstup. Zbytečně jsme ztratili dva body v nájezdech s Lotyšskem a poslední zápas o přímý postup do semifinále nám od začátku nevyšel. Tím jsme si de facto celý turnaj pokazili," říká Baláž. Byla to nicméně zkušenost z dalšího mezinárodního turnaje, která se neztratí. „Zkušenost to byla obrovská. Každé poměření na mezinárodní úrovni je vždy výborná zkušenost do budoucna," dodává.

V českém výběru doplnil několik protihráčů, proti kterým působil na juniorské i profesionální úrovni. „Partu jsme měli výbornou. Pár kluků jsem znal, ale byli jsme spolu tři týdny, takže jsme se dobře seznámili. Myslím si, že se spoustou kluků se budeme vídat i dál," hodnotil talentovaný obránce. Do Lake Placid se sjely stovky studentů z celého světa, zázemí i atmosféra tedy byla skvělá. „Užil jsem si to hrozně moc. Lake Placid je pro sportovce hodně známé místo, obvzláště pro hokejisty. To prostředí tomu dodalo parádní atmosféru, jak ze sportovního, tak ze společenského hlediska," dodává.