Do nové sezóny jste značně obměnili tým, jak jste spokojený s aktuální skladbou týmu?

Podoba našeho kádru ještě není finální. Stále máme volná místa v sestavě, ale neznamená to, že se zaplní do nástupu na led. Může to tak být, ale může se to protáhnout až do začátku nebo třeba taky až do průběhu sezóny. Nechceme nakupovat hráče za každou cenu.

Jak to vypadá s brankáři?

Brankáři jsou parketa Zdeňka Orcta, ale samozřejmě to spolu a s trenéry konzultujeme. Pokud se nestane něco nepředvídatelného, tak pro začátek sezóny máme brankářskou dvojici Denis Godla – Šimon Zajíček. Šimon se tak posune do pozice druhého brankáře. Na led s nimi chodí i gólmani juniorky.

Obrana je alfa omega každého týmu. Jak vypadá její aktuální složení?

Co se týče obrany, tak po odchodu Honzy Ščotky do Finska jsme hledali obránce do prvních dvou formací. Podepsali jsme Marka Hrbase, Matěje Stříteského a uplatnili se opce na Aarona Irvinga s Uvisem Balinskisem. Máme podepsaného Patrika Demela, Dana Koláře a Denise Zemana. V přípravě máme k dispozici naše juniory Ondřeje Baláže a Jirku Hávu, kteří budou bojovat o sestavu. Jsou to hráči s potenciálem, kteří dostali možnost rozehrát se v Litoměřicích a postupem sezóny si vybudovali svou pozici v týmu. Chtěli jsme se domluvit s někým z trojice Štich, Říha, Baránek, ale nedohodli jsme se na podmínkách. David šel za lepší nabídkou. Na pozice šestého, sedmého či osmého obránce máme určitou představu o penězích a tam jsme se neshodli. Marek Baránek odešel za větším prostorem na Kladno, protože asi neviděl prostor do prvních čtyř obránců. U Jirky Říhy jsme navrhovali try-out vzhledem k jeho nemoci v loňské sezóně, kdy u nás neodehrál ani zápas a sezónu dohrával na Slavii. Na všechny hráče ale stále vlastníme práva a může se stát, že se v Litvínově do budoucna mohou objevit.

Myslíte si, že nové posily nahradí Jana Ščotku, který odešel do zahraničí?

Honza tu odehrál životní sezónu a nahradit ho bude těžké. Byli jsme připravení udělat maximum proto, abychom ho udrželi, ale chtěl jít za každou cenu do zahraničí, protože se chce posunout dále ve své kariéře. Pro nás je to výborná vizitka, že tu odehrál nejlepší sezónu v kariéře a posunul se dál. Vidí to pak i agenti hráčů, že jsme schopni hráče posunout na mezinárodní úroveň. Honzovi nároďák utekl až v posledním zúžení.

Útok doznal asi největších změn, jak hodnotíte tuto část kádru?

Při stavbě útoku byla naše snaha rozšířit kvalitu do třech formací. V loňské sezóně třetí a čtvrtá lajna v produktivitě nebyla moc efektivní a scházel nám právě jejich gólový příspěvek. Stále na tom pracujeme a naší prioritou je ještě podepsat jednoho středního útočníka. Intenzivně vyjednáváme a řešíme ještě jedno křídlo. Rádi bychom se dohodli s Ríšou Jarůškem, se kterým jednáme už přes dva měsíce. Bavili jsme se spolu i v sezóně, ale pak jsme si řekli, že to budeme dál řešit až po play off. Nejsme daleko od sebe v nabídce, ale zatím jsme se nedokázali finálně potkat. Momentálně nemůžu říci, jestli se dohodneme a Ríša zde bude působit i v další sezóně. Typologicky jsme přivedli nové hráče, kteří mají potenciál do obrany i do útoku. Díky Litoměřicím i našemu A-týmu udělal velký progres Lukáš Stehlík, který odehrál několik zápasu a byl vidět. Koupili jsme Michala Guta, který je jeden z top hráčů svého ročníku a budoucí reprezentační dvacítky. Svou pozici si v A-týmu vybojovali i mladí útočníci Martin Havelka a Pawel Zygmunt, se kterým jsme dohodnuti na podmínkách a už jen řešíme administrativu. Místo si musí vybojovat Přéma Svoboda a do přípravy jsme vzali naše juniory jako Honzu Vopata, který se vrátil z Finska a Marka Slavíka. Připravujeme se s námi i David Skuhrovec, která byl na MS do osmnácti let.

Jak bylo pro vás klíčové dohodnout se s Viktorem Hüblem a Frantou Lukešem?

Viktora není potřeba nějak komentovat. V loňské sezóně překonal řadu rekordů a byl nejproduktivnější hráč. To, jestli bude pokračovat nebo ne bylo hlavně na něm. My jsme vůbec neváhali. Franta Lukeš si smlouvu uhrál výkony v druhé polovině sezóny. U starších hráčů se na špatném začátku určitě podepsaly ty dvě karantény, protože je to daleko těžší se do toho dostat. Kádr neřeším jen z pohledu věku, ale dokud budou starší hráči lepší, než ty mladší kluci, tak tady budou hrát

Můžete fanouškům přiblížit, jak vypadá výběr potencionálních posil?

Některé hráče mám v hlavě dlouhodobě. Znám je z juniorských let, ze svých předchozích angažmá či jako soupeře. Někteří třeba vyskočili výkonností až v posledních letech. Koukáme i na hráče, kterým nekončí smlouvy a sledujeme jejich vývoj. Na podzim pak od agentů přijdou seznamy volných hráčů na příští sezónu. Manažer společně s trenéry řeší, kteří hráči by podle nich byli zajímaví a společně to konfrontujeme. Začíná se se širokým seznamem a postupně se škrtá. Většinou v té první fázi vidíte ty reálné hráče, které byste mohli přesvědčit a pak tam jsou i jména, kterých dosáhnout nemůžete. To je pak spíše zkoušení, jestli by hráč měl zájem a jestli jsme schopni se za rozumných podmínek dohodnout. Rozdíloví hráči jsou pak v těch top klubech nebo zahraničí a někoho nalákat k nám není jednoduché. Chybí nám tu hráči s vazbou na region. To je většinou důvod, kdy někoho můžete přivést domů, ale momentálně nikoho takového vyjma Robina Hanzla neregistrujeme. V extralize posledním takovým hráčem z našeho regionu byl Lukáš Žejdl. Osobně mám takové pravidlo, že nepodepisuji ani nevyhazuji hráče, pokud se na tom s trenéry neshodneme. Snažíme se toho držet, i když někdy komunikace a jednání mezi námi nejsou jednoduchá. Pak máme také spoustu hovorů s agenty hráčů ze zahraničí. Tomáš Vrábel řeší sestřihy zápasů a připravuje analytická https://lit.esports.cz/data. Pokud víme, že je reálné se s hráčem domluvit, tak jdeme více do hloubky a připravujeme další https://lit.esports.cz/data o hráčích. Do dneška jsme měli vytypovaných hodně hráčů z ciziny, kteří tu vůbec neskončí, ale udělá se kolem toho hodně práce. My si ho pak můžeme do budoucna zařadit do https://lit.esports.cz/databáze na další sezóny. Samozřejmě jsou důležité i reference na chování v kabině, na ledě a jaké je daný hráč povahy, to si všechno zjišťujeme přes spoluhráče, trenéry, manažery. Trh se zahraničními hráči se rozjíždí výrazně později po sezóně. U cizinců je několik důležitých faktorů, jsou bez tabulkové hodnoty, ale jde do risku, že neznají zdejší prostředí, mentalitu a někdy jim trvá déle než se aklimatizují.

Sledoval jste MS? Jak si podle vás vedli naši hráči?

Viděl jsem všechny utkání našeho mužstva, ale i drtivou většinu ostatních zápasů. Lotyše jsem viděl skoro ve všech zápasech a Uvis se mi moc líbil. Hrál ve formě, kterou se prezentoval u nás v druhé polovině sezóny. Jeho výkony byly výborné. Obecně je vidět u lotyšského národního týmu, jak jsou hráči na každém šampionátu semknutí. U Slováků jsem neviděl zápas s našimi, protože jsme měli jednání APK. Řekl bych, že Slovensko mělo postavené dvě silné formace ze svých top hráčů a Matúš Súkel tam měl spíše defenzivnější roli. Znám ho už delší dobu a už jsem ho sledoval za Slovan v KHL. Uvažovali jsme o něm i do Soči, když jsem byl v Rusku. Na MS si odehrál svou roli oboustranného centra.

Jak hodnotíte mistrovství světa? Zaujal vás někdo?

Specifické mistrovství bez diváků. Hráči museli být v bublině, takže nic snadného pro všechny. Byla to pro ně strašně dlouhá sezóna. Zaujalo mě Finsko. Řešíme problémy českého hokeje, jak je všechno špatně. Nemůžeme se srovnávat s Kanadou nebo Ruskem, co se týče hráčské základny. Finů je pět milionů, je to sportovní národ a dlouhodobě produkují výborné hráče. Mně se líbí, že jejich hru zdobí týmový výkon a hlavně disciplína. Hráči pracují a jsou každé střídání maximálně zodpovědní. Mužstvo v uvozovkách bez hvězd vyhrálo poslední MS a teď skončilo těsně pod vrcholem. Další věcí která mě zaujala je, jak se hokejový svět vyrovnává. Každý rok je vidět u Němců a u Švýcarů, jak jdou nahoru.

Do letní přípravy jste zapojili několik mladých a talentovaných hráčů, jaká bude jejich role v nové sezóně?

Část našich juniorů je v přípravě s námi a určitě dostanou prostor se ukázat i v přípravných zápasech. Těch scénářů v jejich angažmá může být několik. Musíme také zvážit, co je nejlepší pro jejich rozvoj. Nechceme, aby tady hráli za každou cenu a měli minimální icetime. To je lepší, aby hráli v Litoměřicích dvacet minut za zápas a bojovali například o nominaci na MS do dvaceti let. Další věcí je, že se letos sestupuje z juniorské extraligy, takže budou hráči určitě nějakým způsobem pendlovat mezi juniorským a seniorským hokejem. Cílem všech by určitě měla být nominace na MS U20 a my jako klub v tom všechny naše juniory budeme maximálně podporovat, protože účast na mistrovství světa je i skvělá vizitka pro klub a obrovská šance pro ně do budoucna.

V Chance lize bude působit několik litvínovských odchovanců, jaká je šance, že by se ještě objevili v litvínovském dresu?

U drtivé většiny hráčů, na které vlastníme práva, se budeme snažit na střídavých startech do Litvínova dohodnout. Věřím, že se v průběhu sezóny někteří z nich v našem dresu zase objeví. Mohou se tu ale objevit i jiní hráči, které budeme mít na střídavé starty napsané.

V nové sezóně bude poslední tým přímo sestupovat předposlední zamíří do baráže. Je to velký strašák pro hokejové kluby?

Sestupová sezóna tu byla historicky vždycky. Když se na to podíváme zpětně, tak si ale nedovedu představit, že by loňská sezóna měla být také sestupová. Rozhodnutí svazu uzavřít jeden rok v této těžké době považuju za správný. Byly tam různé karantény a bylo by strašné, kdyby se o sestupu rozhodlo například tím, že by se tým dostal do karantény a nemohl odehrát všechna utkání. To, že se opět rozhodlo o sestupových soutěžích, tak to přineslo zdražení hráčů. Ceny za hráče vylétly od podzimu významně nahoru. Hráči čekali na to, jestli bude sezóna sestupová. Líbil se mi výrok Martina Straky, že agenti, co ztratili v loňské sezóně se to snaží dohnat v té letošní. On to říkal lehce v nadsázce, ale ona je to realita. Stejně se všichni dostáváme na stejnou startovací čáru, kdy musíme hospodařit s penězi, na které reálně vidíme. Neřešíme teď, jestli je sezóna sestupová nebo nesestupová, ale hlavně abychom naplnili rozpočet na novou sezónu. Věřím, že se nám podaří sestavit lepší mužstvo, než jsme měli v uplynulé sezóně.

Jak moc byla uplynulá sezóna ovlivněna pandemií Covid-19?

Covidová sezóna poznamenala všechny kluby. Někoho více a někoho méně, ale zasáhlo to všechny. Jednak úbytkem sponzorů, ale také tím, že na stadiony nemohli fanoušci, což také dělá u většiny klubů významnou položku v rozpočtech klubů.

Věříte, že do nové sezóny už budete moci spoléhat na podporu fanoušků přímo z tribun?

Je to téma, které se pořád řeší. Začalo postupné rozvolňování, proočkovává se celá společnost. Věřím, že do začátku sezóny dojde situace tak daleko, že budou moci fanoušci chodit na stadiony jako v minulosti. Doufám, že nepřijdou další vlny z důvodu rozvolnění a dovolených.

Čeká vás náročná rekonstrukce stadionu, jak je to pro klub klíčové a v jaké fázi se aktuálně nacházíte?

V roce 2020 byla dokončena vizualizace rekonstrukce zimního stadionu – multifunkční sportovní arény. Tato vizualizace sloužila jako podklad městu Litvínov pro výběrové řízení na zhotovitele projektové dokumentace. Výběrové řízení bylo ukončeno v květnu 2021. Nyní bude zpracována projektová dokumentace, její zpracování bude trvat cca 15 měsíců. Následně bude vypsáno výběrové řízení na zhotovitele celkové rekonstrukce. Pokud vše půjde hladce, mohly by práce započít na přelomu roku 2022/2023. Pro budoucnost klubu je to klíčové, nejde donekonečna žít na výjimky. Všechny týmy, které mají zázemí horší, tak investují do zimních stadionů, aby splnily licenční podmínky a stadiony vypadaly jak z 21. století. Vidím to jako jednu z nejdůležitějších věcí do budoucnosti klubu.