Začneme stručným hodnocením základní části. Jde to nějak jednoduše?

Základní část bych rozdělil na takové čtyři vlny. První a třetí byly horší. To byl úvod sezóny a část od Vánoc do únorové pauzy. Druhá a čtvrtá byly zase lepší, nějaký ten konec října do Vánoc a samozřejmě ten finiš základní části po únorové repre pauze. Bodově to bylo po čtvrtinách devět, devatenáct, devatenáct a dvacet.

V posledním rozhovoru jste zmiňoval, že týmu chyběl play off mód. Byl ten závěr podle Vašich představ?

Myslím, že si hráči opravdu uvědomili tíhu situace. I když mužstvo patří k jednomu z nejmladších v extralize, tak to kluci zvládli velice dobře. Ze sedmi utkání po pauze jsme šest zápasů vyhráli. Kromě Olomouce všechno o gól. Velkou roli hrál také návrat zraněných hráčů, z nichž někteří byli klíčoví. Vrátila se nám sestava, kterou jsme disponovali od konce října do Vánoc.

Na dálku jsme soupeřili o desáté místo s Mladou Boleslaví. Nakonec jsme skončili hůře o jeden gól. Je i tak 11. místo úspěchem, když se podíváme na tabulku z poloviny února?

Úspěch je asi hodně silné slovo. Od konce října, kdy přišli Albi s Davidem Kočím, tak jsem cítil, že pro nás je nejdůležitější vyhnout se baráži. To se povedlo. Všechno ostatní jsem v tu dobu považoval za nadplán. Za předkolo play off jsme rádi, ale za klubový úspěch bych to nepovažoval. Očekávání před sezónou byla vyšší, pohybovat se někde okolo osmého až desátého místa.

Dá se tedy říct, že sezóna tak neskončila průšvihem, ale uspokojivým výsledkem?

Pokud se to takhle dá nazvat, tak asi ano.

Závěr základní části odchytal Matej Tomek, kterému kryl záda Šimon Zajíček. Z trojice gólmanů tak vypadl Denis Godla. Proč jste se rozhodli právě takto?

Matej Tomek dostal důvěru hned po svém příchodu, kdy pravidelně chytal a odváděl velmi dobré výkony. Až do toho dlouhodobého zranění. Po něm se vrátil do tréninku a byl to jeden z těch hráčů, stejně jako Šimon Stránský, kteří se po únorové pauze vrátili do sestavy. Zkrátka jsme na něj vsadili, vrátil se do branky a myslím, že ve dvojici se Šimonem odvedli velice solidní závěr sezóny.

Do poslední chvíle jsme nevěděli soupeře pro předkolo. Varianty byly Třinec, Brno, Liberec a Mountfield. Nakonec jsme vyfasovali Oceláře. Koho jste si přáli?

My jsme si nic neplánovali. Padni komu padni. Vyšel na nás trojnásobný mistr extraligy. Mediální odhady, že můžeme Třinec v předkole potrápit se možná částečně naplnily, ale ne v tom, že jsme neurvali ani jedno utkání. Když jsem sledoval sérii Sparta – Třinec, tak asi všichni uznají, že je to velice těžký a v play off zkušený soupeř.

Obrazně se dá říct, že jsme všechny zápasy prohráli o gól. Vyšší rozdíl byl pečetěn vždy do prázdné branky. Zejména druhý zápas v Třinci byl hodně vyrovnaný, bojovný a asi i nervózní. Lámala se série právě tímhle zápasem?

Byl to důležitý a klíčový zápas série. I hráči to od nás slyšeli. Na druhou stranu vždycky v té sérii je o co bojovat. V sérii na tři vítězství je důležitý zápas každý. Do posledního utkání jsme šli s jednoznačným cílem prodloužit sérii, aby Třinec zůstal na severu Čech i do neděle. To se nám bohužel nepovedlo.

Za týmem opět stáli vynikající fanoušci, zejména v závěru základní části a v play off. Chcete jim něco vzkázat?

Po těch covidových sezónách a dalších peripetiích patří našim fanouškům veliké díky! Při týmu i hráčích drželi ve všech fázích sezóny. Na hráče nezanevřeli. A ať věří, nebo ne, hráči šli do každého utkání odevzdat maximum. Oni i realizační tým jsou vděční za podporu, kterou nám diváci dávali.

Jaký byl a je program po konci soutěže?

Po vyřazení dostali hráči dva dny volna, pak jsme s každým z nich chtěli v pár minutách probrat sezónu a budoucnost. S některými se rozloučíme. Poté nastoupili na zasloužené volno, jejich jediné za celý rok. Pár mladých hráčů včetně mladíků z první ligy do konce března trénovalo na ledě.

Kdy se tým sejde k letní přípravě?

Od začátku května už budou hráči v plném zápřahu. Druhého začíná suchá příprava na novou sezónu. Od 1. do 16. července budou mít individuální tréninkový plán. Poprvé na led plánujeme vyjet 27. července. Jsou to zatím hrubé obrysy přípravy.

Po posledním utkání potvrdil odchod Patrik Zdráhal. Jak těžké ho bude nahradit a věděli jste o tom?

Samozřejmě jsme to věděli, sám Patrik nás o tom informoval s dovětkem, že chce posunout svou kariéru. To je naprosto v pořádku a má to tak být. Za tu dobu tady odvedl velmi dobrou práci, sám si Litvínov oblíbil a pochvaloval. I vzhledem k jeho růstu kariéry. Za to je klub jako organizace určitě rád. Věříme, že v příchodech, které klub v blízké budoucnosti oznámí, ho nahradíme.

Vy jste podepsal smlouvu už během Vánoc. Jak bude vypadat realizační tým v nové sezóně?

Už s mým podpisem jsem vyslovil jasné přání, aby vedení klubu vstoupilo do jednání s mými současnými kolegy a na tomto přání se nic nemění. Aktuálně by ta jednání měla probíhat. Pevně věřím, že budeme působit ve stejném složení.

Uvažujete třeba i o rozšíření realizačního týmu?

Neuvažujeme, všechny důležité členy máme. Tím myslím i kustody, fyzioterapeuty a další.

Posledně jste říkal, že klub prochází generační obměnou. Dá se v letním období očekávat více změn na soupisce, než je obvyklé?

Neumím říct, kolik nových hráčů přijde. Určitě musíme nahradit odchozí hráče, ale defacto by to nemělo být významně více. Odchody by měly kopírovat příchody.

Který konkrétní post byste chtěl posílit?

S oblibou říkám, že každý trenér chce mít v týmu a na každé pozici ty nejlepší možné hráče. Vždy ale musí respektovat ekonomickou situaci a postavení klubu. Pevně věřím, že mužstvo doplníme o hráče, kteří v průběhu sezóny budou potvrzovat své kvality. Případně je zvýší. Já bych chtěl posílit o střelce do přesilovek a o hráče, kteří mají bruslení a doufám, že na takové hráče dosáhneme.

Co mladíci, junioři? Počítáte s nimi do přípravy?

Jsem rád, že v letošní sezóně jsme pravidelnou porcí zápasů do týmu zabudovali Denise Zemana a Michala Guta. To považuju z pohledu budoucnosti klubu za úspěch. Byť oba mají rezervy, na kterých musí pracovat, tak si získali svou pozici. Měli by ji nejen udržet, ale postupně i vylepšovat. Máme ještě mladé hráče v první lize, kteří si teprve zvykají na seniorský hokej. Očekávám, že budou chtít potvrzovat viditelný výkonnostní progres. Další hráči přicházejí z juniorky a tady se vyvíjí jednání. Jsou to třeba Marek Slavík, Jan Vopat, Tim Danielčák. Ti by měli jít do přípravy s A týmem nebo některým z prvoligových týmů.

S Vaším podpisem jsme oznámili také podpisy Matúše Sukeľa a Andreje Kudrny. Je to z Vašeho pohledu udržení nějaké ofenzivní kostry týmu, když pomineme Patrika Zdráhala?

Už s mým podpisem jsme jako trenéři projevili zájem na nových kontraktech pro tyto dva hráče. Za celou sezónu odvedli opravdu velmi dobrou práci a nové kontrakty si získali právem. Jsem rád, že nejdou do jiného klubu a budou mít možnost navázat na dobrou práci u nás.