Co vás čeká v přípravě? Jak bude vypadat skladba tréninků?

Přípravné období začíná dnešním dnem. Budeme trénovat do 30. června, pak hráči dostanou na dva týdny individuální plán a 17. července se sejdeme znovu a budeme pokračovat mimo led. Poprvé na led bychom chtěli jít ve čtvrtek 27. července. Je to trochu jiné, než bývalo dříve. Skončili jsme 11. března, hráči ročníku 99 a mladší byli ještě dva týdny na ledě, ale ti starší a zkušení hráči už měli volno. Sedm týdnů dovolené je z našeho pohledu dostatečných. Přípravu začínáme i s tím, že hráči budou v tom mezibloku zodpovědní a budou se nadále udržovat. Pozdější nástup na led je i z důvodu, že extraliga začíná v až polovině září a všichni víme, že sezóna bude dlouhá.

Takže jde o to, aby mezi suchou přípravou a vstupem na led zůstali hráči fyzicky připravení a neměli dlouhou pauzu?

Je to přesně tak. Zároveň respektujeme, že hráči mají své rodiny. Na druhou stranu to volno bylo opravdu dostačující a pokud se o sebe hráči postarají na doporučení kondičního trenéra během těch 14 dnů dobře, bude to nastavené optimálně.

Pojďme ke kádru. Odchází brankář Godla, zůstávají Tomek a Zajíček. Co říci k téhle dvojici?

Očekáváme, že to kluci vezmou za stejný konec, jako když se Matej vrátil po zranění a pevně věříme, že naše brankářská dvojice bude pro tým oporou a budeme se moci na ně spolehnout.

Podle zpráv by měl v obraně pokračovat Jaks…

Co vím, tak s vedením je domluvený a nyní už se řeší opravdu jenom detaily. To je pro nás výborná zpráva.

Vrací se Marek Baránek. Co by měl přinést?

Mára Baránek je kluk z regionu, odchovanec místní akademie. Já jsem s ním před osmi, devíti sezónami mohl chvilku pracovat ve Varech. Cílili jsme na hráče z regionu a věříme, že Marek přinese týmu rychlost, důraz a zároveň i hokejovost. Dnes už je to hráč v ideálním věku, řekl bych zkušený extraligový hráč.

Obrana je už kompletní, nebo se ještě na nějakém příchodu pracuje?

Rádi bychom doplnili tým ještě o jednoho obránce. Zatím jsme ve fázi, kdy mapujeme trh, ale to probíhá už od konce sezóny. Chceme vybrat a přivést beka, který bude v týmu minimálně v top čtyřce nebo šestce.

Čekáte na hráče například z AHL, ze zámoří?

Víme, jak je na tom český trh. Určité možnosti nabízí, ale není jich moc. Takže koukáme i do zahraničí.

Obránci Litvínova nepatří mezi nejvyšší v extralize. Hledáte někoho urostlejšího?

Nechtěli jsme vyměnit půlku kádru, takže jsme rádi uplatnili i nějaké opce. Zatím jsme do obrany přivedli jen toho Baránka. Když se ale bavíme o tom doplnění, rádi bychom někoho vyššího.

Tři nejproduktivnější hráči jsou pryč. Jak velká je to komplikace?

Komplikace to samozřejmě je. Ale troufám si říct, a rád bych byl prorokem dobrých zpráv, že spíš byla, protože příchodem Davida Kašeho a Petra Koblasy věříme, že jsou to ti hráči, kteří by měli v produktivitě nahradit odcházející Patrika Zdráhala, Šimona Stránského a Giorgia Estephana. Ještě pracujeme na jednom jménu.

Přivedete ještě centra?

David Kaše je centr. Vím, že dvě sezóny ve Spartě hrál na křídle, ale troufám si tvrdit, snad ho neurazím, že nejlepší extraligovou sezónu měl ve Varech na pozici středního útočníka. Takže alternativu v podobě centra tady máme.

Vystačíte si s Davidem v rámci kreativity?

David Kaše je tvořivý a chytrý hráč. Počítáme s ním do pozice lídra týmu. Koukáme po jednom, dvou útočnících. Tam cílíme, aby to byli bodoví hráči. Na druhou stranu Petr Koblasa teď čtyři sezóny po sobě prokazuje produktivitu 30 bodů. Doufáme, že to minimálně zopakuje i v našich barvách.

Je Petr Koblasa i hráč na přesilovku, zakončovatel?

V sezóně nám trochu chyběla koncovka v přesilových hrách ze stran. Jsme rádi, že jsme mohli Petra přivést. Je to kluk v produktivním věku. Podává stabilní výkony a snad v nich bude pokračovat.

Posily do útoku hledáte i v cizině?

Koukáme po Česku i do ciziny. Tým se tvoří a doplňuje i později. Vloni také přišli hráči v srpnu, v průběhu září. Někteří trenéři a funkcionáři s oblibou říkají, že tým se tvoří do 31. ledna (smích).

Ale čím dřív dříve je tým pohromadě, je to lepší?

Určitě, bez debat.

Co realizační tým? Zůstává stejný?

Na realizačním týmu se nic měnit nebude. Podle mých informací, jsem s nimi v dennodenním kontaktu. Zdeněk Orct je teď s nároďákem, připravují se na mistrovství světa. Zdenda pokračuje v jednáních s klubem, ale tam všichni věříme, že dojde k dohodě taky.

Fanoušci po změnách v kádru mluví spíše o oslabení, než posílení…

Šimon Stránský byl hráč, který přišel za rolí lídra týmu. My věříme, že ji teď převezme David Kaše. Patrik Zdráhal tady odvedl velmi dobré služby po tři sezóny. Petr Koblasa je schopen ho v rámci svých 30 bodů nahradit. Za Giorgia Estephana hráče hledáme, tam máme ten otazník.

Vrací se také Lukáš Válek…

To je pro nás velmi dobrá zpráva. V Litoměřicích odehrál velmi solidní dvě sezóny. V několika utkáních loňské sezóny, kdy nastoupil za Litvínov, jsme s ním byli nadmíru spokojeni. Věřím, že se připraví a bude stejnou práci odvádět v průběhu celé nadcházející sezóny. A budu se opakovat. Co se týká Válka, Kašeho i Koblasy, který žije roky v severních Čechách. Cílili jsme na hráče z regionu. Věřím tomu, že klub potřebuje trochu regionálního srdce.