Zápasy napěchované legendami

Historicky první zápasy odehrála litvínovská Jiskra s tehdejším Spartakem Sokolovo (později HC Sparta Praha) v první prvoligové sezóně chemiků ročníku 1959/1960. Chemici s tehdy mnohem zkušenějším soupeřem oba zápasy prohráli (2:6 a 2:3). Hlavním tahounem byl tehdy Miroslav Kluc, který s 24 góly a 7 asistencemi ve 22 zápasech obsadil druhou příčku v tabulce střelců a postaral se tak o více než třetinu gólů Severočechů. Litvínov skončil na celkovém osmém místě s dvaceti body za deset výher a s dnes již těžko uvěřitelným skóre 78:115. První výhru si Litvínov se Spartou připsal až v ročníku 1962/1963, kdy se před desetitisícovým pražským publikem radovali chemici z výhry 4:2 po gólech Svojšeho, Waltera, Štěrby a Nováka. 

Na další památný zápas mohou fanoušci vzpomínat ze sezóny 1977/1978, kdy se Cheza vedená Ivanem Hlinkou utkala v přímém souboji s pražskou Spartou o druhou příčku prvoligové tabulky. Litvínov zvítězil před beznadějně vyprodaným domácím stadionem 3:1 a získal stříbrné medaile, které pro nejmenší město české nejvyšší soutěže znamenaly první historický úspěch. Legendární Ivan Hlinka v sezóně zvítězil v tabulce nejlepších nahrávačů (39 asistencí), v tabulce kanadského bodování se umístil na celkovém druhém místě  (32+39 za 43 zápasů). Nejlepším obráncem sezóny byl Jiří Bubla, který ve 44 utkáních nasbíral 56 bodů za 21 gólů a 35 asistencí.

Semifinálová bitva i nezapomenutelné momenty

Na stříbrný úspěch z roku 1978 navázal Litvínov později ještě třikrát. Druhý nejcennější kov visel na krcích litvínovských hráčů v letech 1984 a 1991, poslední stříbro chemici získali v ročníku 1995/1996. Právě v této památné sezóně se černožlutí potkali s pražskou Spartou v legendárním semifinále, kdy se z postupu po šesti zápasech radovali právě Severočeši. Velký podíl na úspěchu Chemopetrolu měl brankář Petr Franěk, který v šestém zápase doplnil důležitý vyrovnávací gól Martina Rouska sedm minut před koncem a také vítězný nájezd Vladimíra Machuldy. Chemici později ve finále podlehli vsetínské Petře.

V 80. a 90. letech, či na přelomu tisíciletí nebyla nouze o momenty, které se nesmazatelně zapsaly do historie obou klubů. Jednu z nejvyšších výher nad odvěkým rivalem si chemici připsali v roce 1985, kdy po koncertu dvou ofenzivních es Vladimíra Růžičky a Petra Rosola dokázal litvínovský výběr přehrát Spartu před zraky naplněného stadionu a televizními kamerami rozdílovým výsledkem 10:4. Fanoušci si jistě vzpomenou také na úvod tisíciletí, kdy se Litvínov utkal se Spartou ve čtvrtfinále ročníku 2000/2001. V něm byl jedním z hlavních momentů nájezd Roberta Kysely, který svou unikátní kličkou překonal Petra Břízu, jehož jméno měl fixou napsané na své čepeli.

Emotivní náturu utkání, která se často nesla v bojovném duchu, podtrhla také hromadná rvačka z roku 2003 vyvolaná krosčekem Iva Proroka. Hned čtyři litvínovští hráči vyfasovali pětiminutový trest do konce utkání, Litvínov zvítězil 5:2.

Rekordní návštěva a domácí litvínovská tvrz

Litvínov se Spartou také drží společný extraligový rekord v divácké účasti během utkání pod širým nebem, které se odehrálo 4. ledna 2020 na drážďanském fotbalovém stadionu. Cestu na utkání si tehdy našlo přes 32 tisíc fanoušků, Sparta po bojovném utkání zvítězila 3:2. Ze současného kádru litvínovské Vervy si v utkání zahrála také trojice odchovanců Marek Baránek, Ondřej Jurčík a Lukáš Válek.

V loňské sezóně se oba celky utkaly tradičně čtyřikrát. Zatímco v O2 Areně se dvakrát radovali Pražané, na Zimním stadionu Ivana Hlinky naopak dvakrát brali po třech bodech chemici. Právě domácí litvínovská utkání patřila v loňské sezóně k těm nejlepším - nejdříve Verva poprvé pod vedením Karla Mlejnka, Roberta Reichela a Davida Kočího porazila Spartu 4:0, v druhém domácím klání poté zvítězila 5:2.

Vzájemné zápasy pohledem čísel

Páteční klání se Spartou bude vzájemné utkání číslo 252, od prvního duelu uplynulo téměř 64 let. Zatímco Sparta si připsala 130 výher (včetně devíti výher v prodloužení), Litvínov byl historicky méně úspěšnější s 93 oslavami triumfu (včetně třinácti výher v prodloužení). 28krát skončilo litvínovsko-sparťanské klání nerozhodně.

Ve všech zápasech padlo dohromady 1670 gólů, 933 z nich vstřelili Pražané, 737 vstřelili Severočeši. Do historických tabulek se kanonýři obou celků zapisovali v průměru 6,7 branek na jedno utkání. 

Sezení je na pátek vyprodané, jak koupit vstupenky?

Vstupenky na utkání, které slibuje skvělou podívanou, můžete zakoupit online po kliknutí zde.

Otevřené budou také pokladny, a to ve čtvrtek 12. října od 16 do 18 hodin. Vstupenky bude možné zakoupit také v den utkání dvě hodiny před úvodní buly, vzhledem k velkým frontám však klub tuto variantu NEDOPORUČUJE.

Vstupenky zakoupené online je nutné VYTISKNOUT.