Dosavadní průběh sezóny

Litvínov přitom nevkročil do nového ročníku bodově, v úvodním kole podlehl na pardubickém ledě místnímu Dynamu vysoce 5:1. Od té doby však chemici neklopýtli - při domácí premiéře porazili houževnatou Plzeň (4:2), další týden si poté vyšlápli na trápící se Kometu (3:2). Stoprocentní domácí úspěšnost potvrdili svěřenci Karla Mlejnka v zápase s Libercem (4:1), dva body přivezli také z náročného zápasu na ledě královéhradeckého Mountfieldu (3:2sn.). Ten je pro litvínovské hráče nepříjemným soupeřem, Verva si body odvezla poprvé od února 2020. 

V prozatím posledním střetnutí si Litvínov poradil s Mladou Boleslaví, když černožlutí zvládli třetí třetinu a i díky bojovnému výkonu zvrátili vývoj utkání na svou stranu (5:2). Celkem tak Verva nasbírala 14 bodů (4 výhry, 1 výhra po prodloužení), které umístily letošní mančaft na čtvrtou příčku nejúspěšnějších startů do sezóny po šesti kolech.

Nejlepší starty z pohledu historických čísel

Za posledních 25 let byl Litvínov úspěšnější pouze třikrát. Nejlepší start 21. století zaznamenali chemici v ročníku 2018/19, kdy po šesti kolech vládli extraligové tabulce se 17 body za pět výher a jednu výhru v prodloužení. Po těchto šesti zápasech však následoval ohromný propad tabulkou, Verva ročník zakončila v play-out na 11. pozici. 

Úplně opačně dopadl druhý nejlepší start do sezóny, a to v ročníku 2014/15, kdy Litvínov v prvních šesti kolech posbíral 16 bodů za čtyři výhry a dvě výhry v prodloužení. Chemici základní část zakončili s rekordními 105 body, načež následovalo vítězné tažení ve vyřazovacích bojích a historicky první extraligový titul pro nejmenší město v nejvyšší české soutěži.

Pomyslný "bronz" si udrželi svěřenci Františka Výborného, Jaroslava Hübla staršího ze sezóny 2002/03. V tomto ročníku litvínovští nasbírali 15 bodů za pět výher a jednu prohru, ročník poté zakončili na jedenácté příčce. 

Ne vždy to na začátku šlo

Protipólem úspěšných startů jsou také nepovedené vstupy do sezóny. Ten nejméně povedený zažil Litvínov relativně nedávno v extraligovém ročníku 2019/20. Po prvních šesti zápasech měli chemici na kontě pouhé tři body za jednu výhru, hrozbu přímého sestupu zažehnávali na poslední chvíli v závěrečném zápase sezóny proti Kladnu. 

Stejně tak na tom byla Verva v ročníku 2009/10, kdy na bodovém kontě svítily po prvních šesti utkáních taktéž tři body. Na přelomu desetiletí však chemici dokázali vývoj sezóny otočit, z 10. místa se dokázali dostat do vyřazovacích bojů, ve kterých podlehli pozdějšímu semifinalistovi, pražské Slavii. 

Klíčové postavy z pohledu statistik

Jedním z hlavních strůjců úspěchu je brankářská jednička Matej Tomek, který se po šesti kolech pyšní skvělou statistikou úspěšnosti zákroků. V posledním utkání pochytal 35 pokusů mladoboleslavských hráčů, na kontě tak má úspěšnost přesahující 93 %. 

Nepochybnou součástí je také bratrské duo Ondřej a David Kašovi. Zatímco Ondřej má v pěti zápasech čtyři body (3+1), mladší bratr David vlétl do nového ročníku ve skvělé formě. Za pět utkání nasbíral 7 bodů za tři přesné trefy a čtyři asistence, v kanadském bodování soutěže mu tak průběžně patří šestá příčka.

Stejně jako David Kaše má na svém kontě sedm bodů také Jindřich Abdul. Ten je zároveň čtvrtým nejlepším střelcem celé soutěže, v prvních šesti kláních zamířil přesně hned pětkrát. K tomu navíc přidal dvě gólové nahrávky, které ho stejně jako Kašeho řadí na šestou příčku dosavadního kanadského bodování nejvyšší české soutěže.