Zápasy 24. 09. 2024, Lukáš Bolech

Verva otočila utkání v Liberci a drží první příčku

Čtvrté kolo odehráli hokejisté Litvínova v Liberci. Utkání nabídlo podobný vývoj jako duel s kladenskými Rytíři. Tentokrát ale Verva nemusela otáčet skóre v posledních minutách, neboť to zvládla během druhé třetiny. Dvěma výstavními ranami se blýskl Kanaďan Jared McIsaac. Extraligový debut prožili hned tři hráči - Vojtěch Husinecký, Dominik Čech a Vít Beran.

4. kolo, 24.09.2024, Liberec, Home Credit Arena
logo Bílí Tygři Liberec
logo HC VERVA Litvínov
Bílí Tygři Liberec HC VERVA Litvínov
2 4
  • Třetiny

    2:2, 0:2, 0:0
  • Střely na branku

    22:24
  • Vyloučení

    8:5
  • Využití

    2:1
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    4036

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky Bílí Tygři Liberec: 10. Faško-Rudáš (Ivan, Vlach), 19. Faško-Rudáš (Filippi, Ivan)

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 10. McIsaac (Sandberg), 20. Hlava (D. Kaše, O. Kaše), 25. McIsaac (O. Kaše), 36. Sandberg (Koblasa)

  • Průběh zápasu

    0:1, 2:1, 2:4

  • Rozhodčí

    Hribik, Jaroš – Kajínek, Ondráček

  • Sestava domácích

    Král (Kváča) – Ivan, Krutil, Aubrecht, Melancon, Derner (A), Galvas, Petrovický – Ryšavý, Filippi (C), Faško-Rudáš – Flynn, A. Musil, Lantoši – Kelly Klíma, Jansa, Thomas – Zachar, Vlach (A), Handl – Peterek

  • Sestava hostů

    Zajíček (M. Tomek) – Zile, Baláž, Zeman, McIsaac, Polášek, Husinecký, Beran – Koblasa, Sukeľ (C), Sandberg – Hlava, D. Kaše (A), O. Kaše (A) – Maštalířský, Gut, Pekař – Čech, Jícha, Havelka


Reportáž

Na začátku utkání vybojoval pro černožluté barvy přesilovou hru debutant v extralize Vojtěch Husinecký, devatenáctiletý mladík zapůjčený z druholigového Chomutova. Paradoxně to byli však hosté, kteří se dostali ke dvěma brankovým šancím. V obou případech uháněl sám na Šimona Zajíčka Kelly Klíma. Nejprve branku přestřelil a při druhém pokusu nebylo jeho zakončení o moc lepší, před brankovištěm zvolnil své tempo a stihli jej zneškodnit dojíždějící obránci. Verva v čase 9:01 otevřela skóre zápasu. Švédský šikula Filip Sandberg kroužil v útočném pásmu s kotoučem a čekal na uvolněného spoluhráče, kterému by mohl kus pryže předat. Rozhodl se pro kanadského obránce Jareda McIsaaca, který dělovkou do protilehlého horního rohu úspěšně zakončil tuto mezinárodní spolupráci – 0:1. Vedení Litvínovu vydrželo pouze 51 vteřin. Při vyloučení Matěje Pekaře dostal příliš mnoho času Martin Faško-Rudáš. Ten si sjel od modré čáry až na úroveň pravého kruhu a svižnou střelou prostřelil Zajíčka na bližší tyč – 1:1. Zanedlouho se mohli domácí radovat podruhé. Róbert Lantoši hledal na druhé straně útočného pásma Martina Ryšavého, který pálil bez přípravy. Šimon Zajíček ale skvělým přesunem zneškodnil libereckého střelce.

Minutu před koncem první části se domácí druhé branky již dočkali. Opět využitá přesilovka, opět stejný zakončovatel. Litvínovské bránící čtveřici se nepodařilo vyprovodit puk z obranného pásma a domácí se ujali velmi pohledné kombinace. Zachycený kotouč rozdal Michal Ivan křížem před branku na Tomáše Filippiho, který jej obratem posílal na druhou stranu brankoviště Martinu Faško-Rudášovi. Slovenský snajpr nejprve střílel na levou tyč Zajíčkovy branky, kam se ještě stihl litvínovský gólman přesunout a pokus vykopnout. Kotouč vykopl pouze zpět na hůl střelce, který podruhé zvolil pravou část branky a už se nemýlil – 2:1. Do kabin se ale šlo za remízového stavu. Verva dostala domácí ihned pod tlak, ze kterého se pokoušeli Bílí Tygři vysvobodit zakázaným uvolněním, ale neudělali dobře. Po vhazování vybojovali za brankou puk bratři Kašové a mladší David vybídl k zakončení Nicolase Hlavu, který bekhendovým pokusem procpal puk za záda Daniela Krále – 2:2.

Druhá třetina nabídla z počátku, stejně jako v první třetině, přesilovku Vervy. S tím rozdílem, že tentokrát se šťastným rozluštěním pro černožluté barvy. Na modrou čáru dostal od Ondřeje Kašeho nabito Jared McIsaac, který nemeškal a podruhé fanouškům v liberecké Home Credit Aréně ukázal, jak přesně umí střílet. Čistý průstřel pod břevno znamenal obrat skóre zpět na stranu Litvínova – 2:3. Další přesilovou hru si chemici vybojovali kolem poloviny zápasu a znovu byli při chuti. Nejprve však rychlá kombinace ztroskotala na příliš prudké nahrávce, kterou nezachytil nepokrytý Filip Sandberg a následně se neprosadil z bezprostřední blízkosti Nicolas Hlava, po jehož pokusu musel Král vyřešit závar v brankovišti zalehnutím puku. Čtvrtý přesný zásah Chezy předznamenala obrovská chyba obránce Jakuba Galvase, ten dojížděl nahozený kotouč za vlastní brankou. Petr Koblasa se jej vydal napadat a vyvinutým tlakem přinutil mladého beka k chybě. Po zmocnění se kotouče našel zpoza branky úplně volného Filipa Sandberga, který neměl se zakončením velké potíže – 2:4. Přesilovou hru si před uplynutím druhé části zahráli i domácí. Šimon Zajíček ale předváděl výborné zákroky a lapačkou například odmítl Faška-Rudáše při snaze zkompletovat hatttrick.

Po druhé přestávce mohl přidat pátou branku David Kaše, který ale střelou po zemi nepotrestal chybné založení útoku domácích. Následovalo velice důležité ubránění oslabení. Litvínovští se při vyloučení kapitána Matúše Sukeľa semkli, a i zásluhou bloků obou bratrů Kašových nenechali soupeře snížit stav na rozdíl jediné branky. Ve 45. minutě mohli hvězdní bratři zazářit na druhé straně kluziště. Nicolas Hlava nechal při přečíslení tři na jednoho zakončení na Davidovi a po pár momentech ujížděl podél levého mantinelu Ondřej. Svou kvalitu ale v pravou chvíli předvedl Daniel Král a oba pokusy zneškodnil. Liberecký brankář měl ve třetí třetině také dobře postavené tyčky, dvakrát na ně zazvonil Josef Jícha. Litvínovští hokejisté nevsadili ve zbytku třetí třetiny na styl bránění výsledku a aktivní hrou nenechali Liberci šanci na kontaktní branku. Potenciální tlak při hře bez brankáře navíc překazil zbytečným vyloučením Oscar Flynn.

Ohlasy

logo Bílí Tygři Liberec

Bílí Tygři Liberec

Jiří Kudrna

„My jsme samozřejmě zklamaní, že jsme prohráli doma. Nemáme ani bod. Myslím si, že dnes jsme odehráli slušnou první třetinu, kde jsme hráli velice slušně. Hodně nás nalomil gól do šatny na konci první třetiny. Tam jsme to měli zahrát lépe. Litvínov tu dnes určitě ukázal velkou kvalitu, a právě tím, že je to kvalitní tým, který má ještě ke všemu formu, tak si myslím, že je škoda, že jsme si ten gól na 2:2 nechali dát. Kdybychom tu třetinu udrželi na skóre 2:1, tak bychom odehráli i lepší druhou třetinu, která se nám vůbec nepodařila a soupeř nám odskočil. Poté si to velice zkušeně pohlídal. Měli jsme tam zbytečné útočné fauly, což nám bralo hodně sil. Ve třetí třetině už ty síly nebyly a Litvínov si zkušeně dokráčel pro vítězství. Zaslouženě vyhrál. Srovnatelné parametry byly pouze v první třetině a poté jsme se ze zápasu vytráceli."

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

David Kočí

„Jsme rádi za tři body. Vždy je dobré tu vyhrát. V Liberci bývají těžké zápasy, takže za tři body jsme rádi."

Fanshop