Zápasy 27. 10. 2024, Lukáš Bolech

Verva nasypala Plzni kanára, kapitán Sukeľ zapsal hattrick

V 15. kole Tipsport extraligy přivítal Litvínov na Zimním stadionu Ivana Hlinky Plzeň. Poprvé od 29.1.2023 udržela Verva čisté konto. Kapitán Matúš Sukeľ se zaskvěl hattrickem. Extraligový debut si odbyl vsetínský Jaroslav Brož, který Litvínovu vypomáhá při zvýšené marodce.

15. kolo, 27.10.2024, Litvínov, Zimní stadion Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo HC ŠKODA PLZEŇ
HC VERVA Litvínov HC ŠKODA PLZEŇ
6 0
  • Třetiny

    1:0, 3:0, 2:0
  • Střely na branku

    22:21
  • Vyloučení

    4:4
  • Využití

    1:0
  • V oslabení

    1:0
  • Diváků

    4901

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 18. Sandberg (D. Kaše, Czuczman), 31. Sukeľ (Gut, Koblasa), 33. Zeman (D. Kaše, Czuczman), 36. Sukeľ (Sandberg, McIsaac), 55. Sukeľ (Brož, Sandberg), 59. D. Kaše

  • Průběh zápasu

    6:0

  • Rozhodčí

    Ondráček, Stano – Špůr, Thuma

  • Sestava domácích

    Zajíček (M. Tomek) – Baránek, Zile, McIsaac, Polášek, Zeman, Czuczman, Gajdoš – Sandberg, Sukeľ (C), Koblasa – O. Kaše (A), D. Kaše (A), Hlava – Pekař, Gut, Maštalířský – Havelka, Jícha, Brož

  • Sestava hostů

    Hrenák (Malík) – Zámorský, Pulpán, Merežko, Skok, Pšenička, Piskáček, Brůna – Rohlík, Elson, Měchura – Lev (C), Klepiš (A), Simon – Söderlund, Lalancette, Schleiss (A) – Matýs, Mertl, Pitule – Urban


Reportáž

Herně vyrovnaná první třetina přinesla spoustu zajímavých šancí. Hned ve druhé minutě utkání uháněl na Dávida Hrenáka Matěj Pekař, který ale neprovedl své zakončení podle představ a kotouč neumístil za záda plzeňského brankáře. Za hostující tým ohrozili litvínovskou branku nejvíce Petr Zámorský a Dominik Simon. Obránce Zámorský dostal nabito mezi kruhy, ale jeho střela těsně minula Zajíčkovu tyč. Proměněn nebyl ani samostatný únik někdejšího reprezentanta Simona, jemuž nesedlo provedení kličky do bekhendového blafáku. Skóre otevřel v 18. minutě švédský útočník Filip Sandberg, který zakončením nad levý beton zužitkoval přesného pasu Davida Kašeho – 1:0.

Druhé dějství bylo jasně v režii chemiků. V polovině utkání hledal během přesilové hry Petr Koblasa před brankou osamoceného Michala Guta, jemuž střela však nesedla a kotouč z čepele sklouzl za branku Plzně. Pohotový Matúš Sukeľ okamžitě vracel kotouč před branku a shodou okolností se ze záporného úhlu trefil do zad zmateného Hrenáka, od něhož se odrazil kotouč za brankovou čáru – 2:0. Po dalších třech minutách hry následovala ukázková souhra Kevina Czuczmana s Davidem Kašem, na jejímž konci stál Denis Zeman, který si sjel od modré čáry nad pravý kruh a přesnou dělovkou nedal slovenskému brankáři šanci – 3:0. V čase 35:30, tedy po dalších třech minutách, se radoval Litvínov už počtvrté. Chybné založení plzeňského útoku potrestalo duo prvního útoku Filip Sandberg – Matúš Sukeľ. Švédský forvard ujížděl se získaným kotoučem po levém křídle a na hranici kruhů našel krásnou bekhendovou přihrávkou kapitána týmu, který střelou bez přípravy propálil Hrenáka již podruhé – 4:0.

Ve třetí dvacetiminutovce domácí kontrolovali zápas. Pátou branku mohl vstřelit Josef Jícha, ten však po spolupráci s debutantem Jaroslavem Brožem pouze orazítkoval tyč. Fanoušky tolik touženou pátou branku vstřelil v čase 54:11 Matúš Sukeľ, čímž zkompletoval hattrick. Filip Sandberg vybídl ke skórování Jaroslava Brože, který však namísto střely zvolil perfektní přihrávku na zcela volného slovenského útočníka číhajícího před brankovištěm, odkud neměl s dovršením mety třech vstřelených branek velké potíže – 5:0. Frustrace Západočechů byla na ledě cítit. Tomáš Pitule v posledních minutách hry zbytečně dorazil Ondřeje Kašeho na led, což pochopitelně nemohlo zůstat bez odezvy. Hvězdu týmu okamžitě vyrazil hájit rázný obránce Marek Baránek, který urostlého beka Plzně bez váhání vyzval na pěstní souboj a po pár vteřinách jej doprovodil na záda. Tenisovou podobu skóre dokonal v 59. minutě ve vlastním oslabení David Kaše, který využil zaváhání Igora Merezhka na modré čáře a Hrenáka z úniku prostřelil na vzdálenější tyč – 6:0.

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Karel Mlejnek

„Já s Václavem souhlasím. My jsme měli velký respekt ze soupeře, protože oni odehráli opravdu velice kvalitní utkání ve Vítkovicích. Jak bylo řečeno, tak sekvence mezi 30. a 35. minutou byla klíčová pro utkání. Tam se to lámalo. Musím ale říct, že soupeř byl v první třetině, nebo první polovině utkání, velmi nebezpečný a agresivní. Některé věci se nám po první třetině nelíbily. Soupeř měl několik náznaků, přečíslení. Někde hned ze začátku zavánělo jedno přečíslení gólem, s čímž jim nebyli spokojení, takže jsme museli hráčům některé věci připomenout a jsem rád, že jsme to utkání zvládli, protože jsme teď neměli úplně dobré období. Vyzdvihuji, že mužstvo v závěru drželo pohromadě, viz bitka. Hráči chtěli pro gólmana nulu, takže blokovali střely i v samotném závěru, což samozřejmě kvituji a ohodnocuji velmi kladně."

logo HC ŠKODA PLZEŇ

HC ŠKODA PLZEŇ

Václav Pletka

„Těžký. My jsme se připravovali na Litvínov a víme, že tady je malé hřiště, že hrají dobře, hrají agresivně, bruslí, napadají. První třetina ještě jakž takž, ale od druhého gólu se nám to všechno sesypalo jako domeček z karet. Potom si Litvínov dělal co chtěl a my jsme úplně přestali hrát. Odehráli jsme dobrý zápas ve Vítkovicích, kde jsme zase nezvládli koncovku zápasu, ve které jsme byli lepší, ale nezvládli jsme ji. Jedeme sem a první třetinu ještě nějak odehrajeme, ale po druhé brance se nám to sesype. Litvínov hrál opravdu dobře, byl lepší a my jsme na něj neměli pak už v ničem. Dobře bruslili, kombinovali, tlačili se do brány, to nám zatím chybí. Musíme se zvednout a začít bojovat o holý život, protože to už není za pět minut dvanáct, ale už je dávno po dvanácté. Pokud to nezvládneme, pak se řítíme do obrovského problému."

Fanshop