Zápasy 17. 03. 2024, Daniel Fekets

Chemici slaví první čtvrtfinálovou výhru! Nájezdovou loterii rozhodl Ondřej Kaše

Litvínovští hokejisté vstoupili do čtvrtfinálové série s brněnskou Kometou nejlepším možným způsobem. Svěřenci kouče Karla Mlejnka zvítězili na jihu Moravy 2:1, když dlouhý večer rozhodl v nájezdech až v deváté sérii Ondřej Kaše. Také skvělý výkon Mateje Tomka dodal chemikům do pondělní druhé bitvy výhodu.

ČF1, 17.03.2024, Brno, Winning Group Arena
logo HC Kometa Brno
logo HC VERVA Litvínov
HC Kometa Brno HC VERVA Litvínov
1 2sn
  • Třetiny

    0:1, 0:0, 1:0 – 0:0 – 0:1
  • Střely na branku

    40:32
  • Vyloučení

    8:7
  • Využití

    0:0
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    7700

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC Kometa Brno: 59. Cingel (Zbořil, Marcinko)

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 11. Šalda (Hlava, O. Kaše), rozh. náj. O. Kaše

  • Průběh zápasu

    0:1, 1:1, 1:2.

  • Rozhodčí

    Jaroš, Šindel – Brejcha, Špůr

  • Sestava domácích

    Furch – Ďaloga, Gazda, Ščotka, Holland, Kučeřík, Moro, Kaňák – Pospíšil, Kollár, Moses – Zaťovič, Cingel, Flek – Vincour, Marcinko, Kos – Okál, Zbořil, Kohout.

  • Sestava hostů

    Tomek – Zile, Demel, Šalda, Baránek, Czuczman, Zeman, Strejček – Kirk, Sukeľ, Koblasa – Hlava, D. Kaše, O. Kaše – Kudrna, Jurčík, Abdul – Zygmunt, Gut, Havelka.


Reportáž

Na začátku 3. minuty si Litvínov zahrál první přesilovku v sérii, početní výhodu ovšem nevyužil. Poté Kometa slibně kombinovala v útočném pásmu, když Cingel posunul puk na Fleka, který ještě vybízel před bránou Zaťoviče, avšak situaci zastavil pozorný Czuczman. Při hře ve čtyřech na obou stranách se blýskl gólman Tomek, jenž zlikvidoval Kollárovu střelu ze slotu. Verva se na konci 11. minuty dostala do vedení! Po kombinaci mezi Ondřejem Kašem a Hlavou se puku zmocnil Radim Šalda, jehož bekhendová rána zapadla nad Furchovu lapačku - 0:1. V dalším průběhu první periody se hrálo bez větších šancí, chemici si tak do kabin odnesli vedení.

Po pár vteřinách ve druhé části měla příležitost Kometa. Flekova přihrávka našla před brankovištěm Kollára, jehož zakončení vyrazil Tomek před sebe a následně odolal také proti pokusu Ďalogy. Závěr 29. minuty nabídl slibné možnosti na obou stranách. Furcha prozkoušel Czuczman, který se následně musel se svými spoluhráči vracet, neboť dopředu pádil Vincour. Zkušený útočník si však na Tomka nepřišel.

V dalším průběhu prostřední dvacetiminutovky si zkrácené přesilovky zahrály oba týmy, vyloučení Ščotky a Sukeľa ale potrestána nebyla. Ve 34. minutě připravil Kirk zpoza brány kotouč pro Zileho, jenž ale brněnskou svatyni netrefil. V závěru prostřední části si Verva své jednogólové vedení hlídala, a tak před další dvacetiminutovkou bylo vše otevřené.

První chvíle třetí periody byly poměrně poklidné, avšak ve 47. minutě se to změnilo. Litvínovští se ocitli v přečíslení, při kterém Gut bránu přestřelil. Hned po zakončení jej tvrdě atakoval Ščotka, který po konzultaci u videa dostal trest do konce utkání. Stejný verdikt ale od arbitrů slyšel i hostující Havelka, jenž si následně vyhlédl Okála. Poté se připomněl David Kaše, který šikovně vybídl Hlavu, proti kterému však betonem zasáhl Furch. Zkraje 50. minuty nedotáhl svůj bekhendový blafák Ondřej Kaše.

Verva si následně své vedení hlídala bez větších potíží, jenže v 57. minutě přišla komplikace v podobě Jurčíkova vyloučení. Černožlutí ale veškeré brněnské přesilovkové náznaky přečkali a kotouče s přehledem posouvali vpřed. Zhruba sedmdesát vteřin před třetí sirénou ale domácí přece jen skórovali. Tvrdá střela z levého kruhu v podání Lukáše Cingela prošla do sítě, a proto muselo rozhodnout prodloužení - 1:1.

Začátek nastavené hrací doby nabídl atraktivní podívanou. Za domácí zahrozili Kollár s Mosesem, poté málem potrestal chybnou Furchovu rozehrávku Sukeľ. Rozhodnutí nepřišlo ve zkrácených přesilovkách obou týmů, a tak se pokračovalo. Přesně po sedmi minutách prodloužení měl na hokejce možnost Moses, Tomek ale předvedl vynikající zákrok. Krátce před polovinou nastavení pobídl David Kaše spoluhráče Hlavu, který z pravé strany přestřelil.

V 71. minutě předvedli parádní souhru bratři Kašovi, přičemž před poloprázdnou bránou se objevil David, který brankový prostor netrefil. Na konci prodloužení se po levém křídle prosmýkl Pospíšil, dorážející Kollár poté promáchl. Následovaly obrovské litvínovské šance. Nejprve v samostatném úniku ztroskotal Hlava, jen pár vteřin před koncem osmdesáté minuty napálil Ondřej Kaše tyč.

Úvodní čtvrtfinálový souboj tak musely rozhodnout nájezdy, které rozsekl v deváté sérii Ondřej Kaše - 1:2. Verva tak bere cenný bod hned na úvod série!

Sestřih

Ohlasy

logo HC Kometa Brno

HC Kometa Brno

Jaroslav Modrý

Chvíli nám trvalo, než jsme se dostali do zápasového tempa. Přece jen byla dlouhá přestávka, musíme se s tím vyrovnat líp. Pak jsme se dostávali víc do obrátek, vytvořili jsme si nějaké šance a přibrzdila nás produktivita. Soupeř má svoji sílu, měl nějaké šance. Nájezdy jsou pak hop, nebo trop a jim se povedlo, že mají první krok.

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Karel Mlejnek

Velmi vyrovnané utkání, koncentrované z obou stran. Na obou stranách padly velmi smolné góly, v prodloužení pak samostatný nájezd dva na jednoho a tyčka. Nejspíš by se neměly zápasy play off rozhodovat v samostatných nájezdech, nicméně štěstí se přiklonilo na naši stranu.