Zápasy 07. 03. 2024, Redakce

Chemici doma i podruhé porazili Plzeň a v sérii vedou 2:0

Litvínovští hokejisté zvládli i druhý zápas předkola play off Tipsport extraligy s Plzní a po vítězství 4:1 se přiblížili k postupu do čtvrtfinále. Chemiky poslal v čase 12:20 do vedení David Kaše a ve druhé třetině na jeho branku navázali svými trefami Liam Kirk s Nicolasem Hlavou. Indiáni sice zásluhou Marka Soukupa v závěru druhé části snížili, domácí borci si ale dvougólový náskok utéct nenechali. Naopak Liam Kirk v závěru pečetil svou druhou brankou v utkání vítězství Litvínova.

PŘ2, 07.03.2024, Litvínov, Zimní stadion Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo HC ŠKODA PLZEŇ
HC VERVA Litvínov HC ŠKODA PLZEŇ
4 1
  • Třetiny

    1:0, 2:1, 1:0
  • Střely na branku

    34:32
  • Vyloučení

    6:9
  • Využití

    1:0
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    4717

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 13. D. Kaše (Hlava, Šalda), 24. Kirk (Baránek, Sukeľ), 30. Hlava (D. Kaše, Jaks), 52. Kirk

    Branky a nahrávky HC ŠKODA PLZEŇ: 38. M. Soukup (Jansa, Straka)

  • Průběh zápasu

    3:0, 3:1, 4:1

  • Rozhodčí

    Úlehla, Šindel – Lhotský, Klouček

  • Sestava domácích

    Tomek – Baránek, Zile, Šalda, Jaks, Czuczman, Zeman, Demel – Kudrna, Sukeľ, Koblasa – Hlava, D. Kaše, O. Kaše – Jurčík, Kirk, Abdul – Zygmunt, Gut, Havelka.

  • Sestava hostů

    Hlavaj – Laakso, Zámorský, Piskáček, Bučko, Kvasnička, Dujsík, Malák – Pour, Soukup, Rekonen – Holešinský, Mertl, Schleiss – Söderlund, Lev, Indrák – Straka, Jansa, Matys.


Reportáž

Hned v úvodu první třetiny mohl otevřít skóre domácí útočník Kirk, který ujel sám na Hlavaje, ale střelou na bližší tyč neuspěl. Na první výraznou šanci se čekalo do 3. minuty, kdy hrál Litvínov přesilovku. Kapitán Sukeľ pálil z mezikruží a Hlavaj musel vytáhnout důležitý zákrok, kdy se mu povedlo puk srazit k zadnímu mantinelu. Krátce po skončení litvínovské početní převahy měl další šanci Kirk, jenž si sjel až do těsné blízkosti Hlavajovy brankyy, udělali kličku, a pak pohotově zakončil, jenže puk nasměroval pouze těsně vedle jeho tyče.

Krátce nato musel poprvé zasahovat domácí gólman Tomek, když u pravé tyčky zastavil nebezpečnou ránu Piskáčka. Litvínov si pak mohl vytvořit další příležitost po akci bratří Kašových, ale Ondřej na přízemní přihrávku svého bratra Davida do jízdy nedosáhl. Další šance přišla ve 12. minutě, kdy několik hráčů Plzně doráželo u Tomkovy branky a domácí gólman chvilku nevěděl, kde měl puk, ale posléze ho našel mezi svými betony.

Ve 13. minutě se poprvé v utkání měnilo skóre. Hlava nahodil od pravého mantinelu puk na druhou stranu, kde se k němu dostal najíždějící David Kaše a střelou z téměř nulového úhlu zaskočil Hlavaje. Při hře ve čtyřech pak v 17. minutě zakončoval Lev zblízka před Tomkovou brankou, ale litvínovský gólman své spoluhráče podržel dobrým zákrokem.

Do druhé třetiny vstoupili aktivněji domácí, kteří v čase 23:49 navýšili své vedení. Sukeľ měl puk na své hokejce a poslal ho na pravou stranu před odkrytou hostující bránu, kde byl připravený Liam Kirk, jenž bez problémů poslal puk za brankovou čáru – 2:0. O chvíli poté se domácí prosadili potřetí, když se v přesilovce prosadil Nicolas Hlava, který se na pravé straně zmocnil kotouče a střelou švihem vymetl horní růžek Hlavajovy branky.

Plzeň se ke své první výraznější šanci druhé třetiny propracovala ve 33. minutě, kdy si Schleiss nabruslil do mezikruží a okamžitě ohrozil Tomkovu branku přízemní střelou, kterou ale dokázal domácí brankář lapit. Hned za minutu přišla skvělá příležitost Vervy. Ondřej Kaše byl na pravé straně v obrovské šanci, ale jeho pokus švihem skončil mimo branku. Spolehlivý Tomek přišel o čisté konto v závěru durhé třetiny, kdy si do prostoru před branku najel Marek Soukup a tvrdou ranou prostřelil litvínovského gólmana. Pro mladého útočníka hostí šlo o první extraligový gól v kariéře.

Litvínovští kontrolovali dvoubrankový náskok, který mohli ještě navýšit. Hlavaj byl v permanenci po ráně Sukeĺa, kterému nabil Kirk. Pak se Kirk zjevil sám před Hlavajem, ovšem jeho střela švihem skončila zákrokem slovenského brankáře. Chvilku nato už se Liam Kirk dočkal. Obral soupeře o kotouč, najel si s ním do levého kruhu, odkud prostřelil Hlavaje svižnou střelou a oslavil druhou trefu v utkání.

Chemici měli navíc v závěru k dispozici dlouhou přesilovku poté, co dohrál hostující Lev dostal trest na pět minut a do konce utkání. Tu sice neproměnili, ale utkání dovedli do vítězného konce a ovládli i druhý duel série. Už v sobotu, kdy se hraje na plzeňském ledě, si tak Severočeši mohou v případě výhry zajistit postup do čtvrtfinále play off.

Sestřih