Zápasy 06. 03. 2024, Redakce

Parádní start předkola! Litvínov během 183 sekund otočil duel s Plzní

Hokejisté Litvínova zvládli úvodní duel předkola play off Tipsport extraligy, na domácím ledě si poradili s Plzní v poměru 4:2. Chemici přitom v průběhu duelu dvakrát prohrávali, se západočeským soupeřem ovšem vždy dokázali srovnat krok a ve třetím dějství zápas definitivně překlopili na svou stranu.

PŘ1, 06.03.2024, Litvínov, Zimní stadion Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo HC ŠKODA PLZEŇ
HC VERVA Litvínov HC ŠKODA PLZEŇ
4 2
  • Třetiny

    0:1, 1:1, 3:0
  • Střely na branku

    31:37
  • Vyloučení

    10:11
  • Využití

    1:1
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    4522

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 25:59 Zygmunt (Havelka, Gut; 5/5), 46:00 Koblasa (Sukeľ; 5/5), 47:08 Kirk (Koblasa, Baránek; 5/4), 49:03 Baránek (Hlava, D. Kaše; 5/5)

    Branky a nahrávky HC ŠKODA PLZEŇ: 12:44 Söderlund (Indrák; 5/5), 29:36 Laakso (Matys; 5/4)

  • Rozhodčí

    Kika, Cabák – Gerát, Špůr

  • Sestava domácích

    Tomek – Baránek, Zile, Šalda, Jaks, Czuczman, Zeman, Demel – Kudrna, Sukeľ, Koblasa – O. Kaše, D. Kaše, Hlava – Jurčík, Kirk, Abdul – Zygmunt, Gut, Havelka.

  • Sestava hostů

    Hlavaj – Laakso, Zámorský, Piskáček, Bučko, Kvasnička, Dujsík, Malák – Pour, Soukup, Rekonen – Holešinský, Mertl, Schleiss – Söderlund, Lev, Indrák – Straka, Jansa, Matys.


Reportáž

Úvodní duel předkola play off začal pěkně zostra a rozhodčí měli hned na úvod plné ruce práce. Neuběhlo ani pět minut hry a hráči vyfasovali hned sedm trestů. Po tvrdém startu už zápas dostal jasné hokejové kontury. Po nahození Patrika Demela puk šikovně tečoval Ondřej Jurčík těsně vedle plzeňské klece.

Následně se do úniku po křídle dostal domácí Liam Kirk, ale Samuela Hlavaje nepřekonal. Vzápětí udeřilo na opačné straně. Miroslav Indrák vybojoval puk u levého mantinelu, u zadní tyčky našel nehlídaného Tima Söderlunda, který před přesunem gólmana Mateje Tomka dokázal poslat puk do branky. Vyrovnání měl na holi Ondřej Kaše, litvínovský šikula se hezky uvolnil, ale jeho zakončení vytěsnil mimo tyče hostující brankář Samuel Hlavaj.

Do druhé části sice šli Severočeši v početní výhodě, paradoxně v ní mohli sami inkasovat, jenže únik hostujícího Petra Straky skvěle zlikvidoval lapačkou pozorný Matej Tomek. Vyrovnání se publikum na Zimním stadionu Ivana Hlinky dočkalo poté, co Martin Havelka poslal puk před brankoviště a důrazný Pawel Zygmunt ho pohotově doklepl za záda Samuela Hlavaje. V polovině utkání si hosté vzali těsný náskok zpátky, když Aleksi Laakso v přesilovce napřáhl od modré a jeho prudkou střelu zastavila až síťka v domácí brance.

Pak ale přišla na řadu skvělá třetí třetina v podání domácích borců. Nejprve sice Petr Koblasa trefil po rychlém protiútoku horní tyčku, poté ovšem chemici pálili ostrými. V čase 46:00 se gólu dočkal právě Petr Koblasa, který se hned po vyhraném vhazování trefil přesně mezi betony Samuela Hlavaje – 2:2.

Uběhlo 68 vteřin hry a Litvínovští poprvé v utkání vedli, když přesilovku hned po sedmi sekundách využil Liam Kirk, jenž se z kruhu trefil přesně nad Hlavajovu vyrážečku. O necelé dvě minuty později bylo na severu Čech ještě veseleji. Na konci rychlého brejku byl totiž úspěšný Marek Baránek, který se trefil hezky pod horní tyčku. Plzeň to v závěru zkusila v šesti hráčích bez gólmana, ale na konečném výsledku nezměnila nic.

Litvínov se tak díky výhře 4:2 ujal vedení v sérii, která pokračuje dalším duelem hned ve čtvrtek 7. března od 17:30 hodin opět na ledě chemiků.

Sestřih

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Karel Mlejnek

„Vítězství v prvním utkání je cenné. Naprosto se smazal rozdíl ze základní části, my si o to více ceníme zvládnutého těžkého vstupu do série. K obratu nám pomohla standardní situace, gól po buly na 2:2, pak proměněná přesilovka na 3:2. Kluci to neměli, nemají a nebudou mít jednoduché.“

logo HC ŠKODA PLZEŇ

HC ŠKODA PLZEŇ

Petr Kořínek

„Byl to vyrovnaný zápas. Litvínovu se povedlo otočit ve třetí třetině, ve čtvrtek je další utkání. To první rozhodla standardní situace po buly, pak využitá přesilovka, hned následně další gól. Emoce jsou velké, ale to je play off.“