Zápasy 22. 10. 2023, Daniel Tichý

Vítězná série končí. Litvínov nestačil na Olomouc a veze si domů porážku

Litvínovská série výher se zastavila na čísle jedenáct. Chemici totiž nestačili na Olomouc a prohráli na jejím ledě 1:2. Jedinou branku Litvínova vstřelil v polovině utkání Ondřej Jurčík. Svůj premiérový start v extralize si odbyl osmnáctiletý útočník Matěj Maštalířšký.

13. kolo, 22.10.2023, Olomouc, Zimní stadion
logo HC Olomouc
logo HC VERVA Litvínov
HC Olomouc HC VERVA Litvínov
2 1
  • Třetiny

    0:0, 1:1, 1:0
  • Střely na branku

    29:28
  • Vyloučení

    2:1
  • Využití

    0:0
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    4538

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC Olomouc: 34. Navrátil (Macuh), 53. Bambula (Sirota).

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 30. Jurčík (Zile, Válek)

  • Průběh zápasu

    0:1, 2:1

  • Rozhodčí

    Šír, Pilný – Axman, Bohuněk

  • Sestava domácích

    Konrád – Ondrušek, Rašner, Sirota, Řezníček, Švrček, Rutar, Mareš – Káňa, Nahodil, Orsava – Kunc, Knotek, Bambula – Anděl, Macuh, Navrátil – Klimek, Musil, Kucsera.

  • Sestava hostů

    Zajíček – Zile, Demel, Baránek, Jaks, Czuczman, Zeman, Šalda – Kudrna, Gut, Koblasa – Hlava, D. Kaše, O. Kaše – Maštalířský, Kirk, Abdul – Válek, Jurčík, Havelka.


Reportáž

Litvínovští začali utkání aktivněji, ale do první šance se v polovině první periody dostala domácí Mora. Do samostatného úniku ujel Rob Macuh, který se snažil vyzrát na Zajíčka bekhendovou kličkou, ale brankář hostů vyrazil puk betonem. Poté se čtyři minuty před koncem první části dostal ke střele od modré domácí Musil, ale také on trefil pouze beton Zajíčka. Ke konci první periody se do šance dostal také Litvínov, konkrétně Ondřej Jurčík. Ten dostal přihrávku z levé strany, ale brankář Konrád se rychle přesunul a vyrazil puk.

Ve druhé části se Litvínovu naskytla první přesilová hra, ale v ní zahrozil pouze Andrej Kudrna, který minul. V polovině utkání se už ale litvínovští mohli radovat. Lukáš Válek našel najíždějícího Kristapse Zileho, který poslal kotouč na pravou stranu, kde zcela volný Ondřej Jurčík zakončil do odkryté klece – 0:1! V minutě čtyřiatřicáté ale bylo srovnáno. Domácí se dostali do přečíslení dva na jednoho. Rob Macuh poslal puk na pravý kruh, kde byl připravený Jakub Navrátil, který tvrdou střelou srovnal skóre - 1:1! O pět minut později mohla jít Mora do vedení a otočit skóre. Olomouc se znovu dostala do přečíslení dva na jednoho, ale přihrávka od Kucsery byla nepřesná, a tak nedošlo ani k zakončení.

I ve třetí části jsme mohli vidět vyrovnanou partii. K menšímu tlaku se dostali hosté, ale střela Czuzmana nebyla přesná. Na druhé straně se proti pravidlům provinil Zile a tak domácí dostali první možnost přesilové hry. V té ale dokázal zahrozit pouze Káňa střelou z pravého kruhu, kterou bez větších problémů Zajíček vyrazil. Olomoučtí se poté dostali do mírného tlaku, ale střela Nahodila skončila pouze na boční síti. Domácí se za chvíli ale nakonec dostali do vedení. Jakub Sirota zavezl puk do útočného pásma a zadovkou našel v mezikruží osamoceného Jana Bambulu, který zakončil přesně do levého horního rohu – 2:1! Pár vteřin na to se ke střele z mezikruží dostal domácí Anděl, který orazítkoval tyč hostující branky. Litvínovským se naskytla ke konci přesilová hra a Zajíček zůstal na střídačce, ale Olomouc velký tlak ustála. Domácí dokonce mohli přidat třetí branku do prázdné klece, ale parádní návrat předvedl Kirk, který odstavil najíždějícího útočníka domácích. Po závěrečném hvizdu se strhla ještě pěkná mela.

Sestřih

Ohlasy

logo HC Olomouc

HC Olomouc

Jan Tomajko

Po těch prohrách byl dnešní zápas hrozně těžký z hlediska sebevědomí. Přijel Litvínov, který je naopak nahoře. Měli jsme dobrý začátek. Daleko lepší než v zápasech předtím. Náš výkon jsme měli konzistentní všechny třetiny, což se nám předtím nedařilo. Rozhodující gól padl ze situace, na které jsme pracovali. Měli jsme problémy se vstupy do pásma. Dnes jsme to ale vyřešili dobře. Hráči to odbojovali až do konce, nemůžeme jim nic vytknout.


logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Karel Mlejnek

Určitě se sluší pogratulovat soupeři. Jednalo se o velmi urputné utkání z obou stran. Zápas rozhodla situace, kdy jsme po přechodu modré čáry byli ve čtyřech, soupeř ve třech, i přesto jsme ale dostali gól.