Zápasy 28. 12. 2023, Kamila Stříteská

Po skvělém výkonu veze Litvínov z Hradce Králové tři body

Svěřenci Karla Mlejnka změřili síly v povánočním klání s Hradcem Králové. Už první třetina nastínila průběh zápasu, když se Litvínovu podařilo vstřelit tři branky. V prostředním dějství sice domácí snížili, závěrečná dvacetiminutovka však byla opět pod taktovkou chemiků, kteří si po výhře 5:1 odváží tříbodový zisk.

31. kolo, 28.12.2023, Hradec Králové, ČPP ARÉNA
logo Mountfield HK
logo HC VERVA Litvínov
Mountfield HK HC VERVA Litvínov
1 5
  • Třetiny

    0:3, 1:0, 0:2
  • Střely na branku

    27:35
  • Vyloučení

    4:3
  • Využití

    0:1
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    5410

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky Mountfield HK: 28. Estephan (Blain, Kalina)

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 6. Válek, 16. Kirk (Abdul, Válek), 18. Koblasa (Kudrna, Demel), 47. Kirk (Abdul, Válek), 52. D. Kaše

  • Průběh zápasu

    0:3, 1:3, 1:5

  • Rozhodčí

    Jeřábek, Mejzlík – Bohuněk, Svoboda.

  • Sestava domácích

    Lukáš ( 20. Laurikainen) – Kalina, Blain (C), Pavelka, Pláněk, Marcel, Freibergs, Gaspar – Šťastný, Miškář, Estephan – Okuliar, Tamáši, Jergl (A) – Perret (A), Lalancette, Lang – Zachar, Pilař, Jasper.

  • Sestava hostů

    Tomek – Baránek, Zeman, Zile, Jaks, Czuczman, Demel (A), Šalda – Kudrna, Jícha, Koblasa – Hlava, D. Kaše (A), O. Kaše (C) – Válek, Kirk, Abdul – Urban, Jurčík, Havelka.


Reportáž

Chemikům se opět vydařit vstup do zápasu. Už v 6. minutě využil hradecké hrubé chyby v rozehrávce Lukáš Válek a při přečíslení dva na brankáře zvolil střelu k tyči, která mu sice úplně nesedla, ale přesto skončila až v domácí síti – 0:1. O deset minut později Verva znovu udeřila z protiútoku. Abdul propašoval nahrávku na Liama Kirka, jenž střelou z první uklidil puk do hradecké brány – 0:2. Skóre se znovu měnilo o pár chvil později. Odraženého kotouče po Kudrnově střele se zmocnil Petr Koblasa a přehodil kotouč za bezmocného brankáře Hradce Králové – 0:3.

Od druhé třetiny pak došlo ke změně gólmanů na straně Mountfieldu. Jana Lukáše nahradil v brankovišti Eetu Laurikainen. Ve 26. minutě těsně po skončení oslabení se chemici dostali znovu do šance. David Kaše vypálil od hrazení, ale brankář Laurikainen zakročil včas, ovšem pouze na Ondřeje Kašeho, který dorážel puk do odkryté sítě a kotouč jen o milimetry minul hradeckou branku. O dvě minuty později se domácím podařilo snížit. Blain přízemní střílenou nahrávkou našel ještě Giorgio Estephana, který poslal puk do protipohybu Mateje Tomka a prosadil se tak proti svému bývalému zaměstnavateli – 1:3. Těsně po polovině utkání si Hradec Králové vybojoval přesilovou hru a měl tak ideální příležitost k dalšímu vstřelení branky a snížení náskoku Litvínova. Chemici sehráli oslabení velice kvalitně a domácí se téměř nedostali do šance. Do další velké akce se poté dostal Josef Jícha, který při přečíslení dva na jednoho zakončil, ale Pláňek jeho pokus zblokoval. Stejná situace se vzápětí odehrála na druhé straně, kde zákrokem lapačkou zastavil střelu Kryštofa Langa Matej Tomek. Ve druhé třetině se lvům podařilo snížit na rozdíl dvou gólů. Verva přes veškerou snahu marně hledala recept na Eetu Laurikainena.

Pár minut po začátku závěrečné dvacetiminutovky se Litvínov znovu přihlásil o slovo. Abdul poslal do střelecké pozice Liama Kirka, který zavěsil pod horní tyč a připsal si druhý gól v zápase – 1:4. Hradečtí si vzápětí vyvinuli velký tlak na branku, ale brankář Tomek spolu se svou obranou dokázali zabránit snížení skóre. V 52. minutě pak nadvakrát potvrdili rozhodčí s pomocí videa gól v přesilové hře po střele Davida Kašeho – 1:5.

Chemici tak vítězstvím 5:1 téměř po 30 letech vyrovnali nejvyšší výhru na ledě Hradce Králové, které se datuje až do 18. ledna 1994. Poslední zápas kalendářního roku 2023 sehraje Verva v sobotu 30. prosince od 17:30 na domácím ledě proti Mladé Boleslavi.

Sestřih

Ohlasy

logo Mountfield HK

Mountfield HK

Tomáš Hamara

„Litvínov měl výborný nástup. Vstřelil tři gól po našich dost hrubých chybách. V první třetině jsme se z toho nebyli schopní dostat. Něco jsme si k tomu řekli a do druhé třetiny vstoupili tak, jak jsme chtěli vstoupit do zápasu od začátku. Litvínov je velmi kvalitní tým a nedopustil, abychom dali více než jeden gól, i když si myslím, že šance na to jsme měli. Třetí třetina byla o dobývání a hře trochu na riziko, čehož Litvínov využil gólem na 4:1, čímž zápas úplně zlomil.“

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

David Kočí

„Připravili jsme se zejména na začátek utkání, abychom měli dobrý pohyb. Věděli jsme, že v Hradci se vždy hraje těžko, protože soupeř dobře bruslí a agresivně napadá. Úvod nám vyšel. První třetině byla solidní, ale potom jsme lehce polevili a uspokojili jsme se. Za stavu 3:0 už jsme nedělali věci tak dobře jako v první třetině. Hradec tlačit a nás trošku zachránil gól na 4:1, který jsme získali momentum zpět na svou stranu. Byl to těžký zápas a výsledek nevypovídá o jeho průběhu. Jsme však rádi za tříbodový zisk.“