Zápasy 26. 12. 2023, Kamila Stříteská

Litvínov přehrál Liberec a posouvá se do nejlepší čtyřky

V rámci 30. kola hostila Verva liberecké Bílé Tygry. Gólová nadílka v první třetině nastínila tempo zápasu, v první dvacetiminutovce padlo hned 6 branek. Čtyřbodový Ondřej Kaše se výraznou měrou podílel na důležitém bodovém zisku a Litvínov se v tabulce se posouvá na čtvrté místo.

30. kolo, 26.12.2023, Litvínov, Zimní stadion Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo Bílí Tygři Liberec
HC VERVA Litvínov Bílí Tygři Liberec
6 3
  • Třetiny

    4:2, 1:0, 1:1
  • Střely na branku

    28:38
  • Vyloučení

    7:5
  • Využití

    2:0
  • V oslabení

    1:1
  • Diváků

    5042

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 2. Abdul (Kirk, Válek), 12. O. Kaše, 13. O. Kaše (Jaks, D. Kaše), 18. D. Kaše (Koblasa, O. Kaše), 31. Jurčík (Kudrna), 55. Hlava (O. Kaše)

    Branky a nahrávky Bílí Tygři Liberec: 2. Bulíř (Klíma, Birner), 17. Rychlovský, 56. Šír (Vlach, Melancon)

  • Průběh zápasu

    0:1, 1:1, 2:1, 3:1, 3:2, 4:2, 5:2, 6:2, 6:3

  • Rozhodčí

    Sýkora, Šindel – Hnát, Brejcha

  • Sestava domácích

    Tomek – Baránek, Zeman, Zile, Jaks, Czuczman, Demel, Šalda – Kudrna, Gut, Koblasa – Hlava, D. Kaše, O. Kaše – Válek, Kirk, Abdul – Urban, Jurčík, Havelka.

  • Sestava hostů

    Pařík (31. Král) – McCoshen, Knot, Ivan, Melancon, Derner, Budík – Rychlovský, Filippi, Faško-Rudáš – Flynn, Najman, Hawryluk – Birner, Bulíř, Klima – Vlach, Šír, Pérez Lisa.


Reportáž

Gólová nadílka proběhla v úvodní třetině. Ve 2. minutě otevřel gólový účet zápasu Michal Bulíř - 0:1. Chemikům však stačilo pouhých 12 vteřin na vytvoření adekvátní odpovědi. Jindřich Abdul pohotovou střelou po Kirkově nabídce poslal puk do částečné odkryté sítě soupeře - 1:1. Ve 12. minutě po odehraném oslabení se Verva dostala do vedení. Ondřej Kaše vypíchl puk Filippimu a uháněl do samostatné akce. Tváří tvář Paříkovi naznačil střelou a bekhnedovým blafákem zvýšil skóre na výsledkové tabuli - 2:1. O pár okamžiků později následovala přesilová hra chemiků a na konci akce znovu stál Ondřej Kaše, který tečoval puk za Paříkova záda - 3:1. Ve vlastním oslabení dokázali skórovat Tygři. Jakub Rychlovský v signalizované výhodě propálil Tomka mezi betony a snížil náskok Litvínova - 3:2. Jenže v 18. minutě následoval další trest pro hosty a tenkrát trestali domácí. Z pravého kruhu pálil k bližší tyči David Kaše, čímž si Verva odnesla do kabiny dvoubrankový náskok - 4:2.

Aktivní hra pokračovala i ve druhém dějství. Liberečtí před polovinou zápasu vybojovali přesilovou hru, ale Litvínov dokázal skórovat i ve vlastním oslabení. Od Ondřeje Jurčíka se odrazil kotouč a skončil až za brankovou čárou - 5:2. Vzápětí došlo k výměně brankářů na straně Liberce. Ze zápasu odstoupil Lukáš Pařík a nahradil jej Daniel Král. Ve 37. minutě mohli domácí ještě navýšit svůj náskok. Kudrna vzal zodpovědnost na sebe a střelou z levého kruhu se pokoušel nachytat Krále. Poslední větší šance přišla minutu před sirénou a byli to hosté, kteří sahali po snižovací brance. Kelly Klíma z levého kruhu ohrozil litvínovskou klec, ale Matej Tomek si u pravé tyče počínal bez problému. Po čtyřiceti minutách hry vedla Verva nad Libercem 5:2.

Do třetí třetiny vstoupili hosté s mnohem větší chutí a už v prvních minutách si vytvořili rovnou dvě kvalitní příležitost. Vyzrát na Tomka se Tygrům ale nepodařilo. Poté se Liberečtí navíc provinili dvěma fauly v krátkém časovém horizontu a Verva mohla využít dvojitou početní převahu, ve které nenalezla recept na brankáře hostí. V 55. minutě tečoval střelu Ondřeje Kašeho Nicolas Hlava a kotouč zapadl za záda Krále - 6:2. O chvilku později se Liberci podařilo alespoň snížit. Jan Šír od modré čáry propálil Tomka a snížil na rozdíl tří gólů - 6:3. V posledních dvou minutách zkusili Tygři hru se šesti hráči v poli, ale ani hra s vícero bruslaři v poli nepřinesla své ovoce. Závěrečnou minutu pak rozezněl tyč Jindřich Abdul, ale skóre se do sirény už neměnilo. Verva se raduje z vysoké výhry 6:3.


Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Karel Mlejnek

„Po dvou domácích porážkách jsme rádi, že jsme opět doma vyhráli. Soupeř byl dominantní při přechodu do útočného pásma, kdy si vytvořit spoustu příležitostí. Matej Tomek měl hodně těžkých zákroků a tým vícekrát podržel. V zápase byly speciální týmy na naší straně a myslím si, že nakonec utkání rozhodly.“

logo Bílí Tygři Liberec

Bílí Tygři Liberec

Filip Pešán

„Přijeli jsme do Litvínova s cílem odehrát co nejvíce minut v rovnovážném stavu, jelikož jsme věděli, že domácí mají velice kvalitní a efektivní přesilové hry. To se nám v předešlých zápasech nedařilo a s takovým počtem vyloučených se zápas vyhrát nedá. Utkání se rozhodlo a zlomilo právě v přesilových hrách. Další zlomovou situací bych viděl po našem dobrém vstupu do utkání a vstřelené brance, jsme do několika málo vteřin okamžitě inkasovali vyrovnávací gól, který domácí nakopl. Potom zmíněné přesilové hry, které soupeř využit. Zápas mohl končit i 8:8 byl pro diváka vynikající. Bohužel jsme narazili na velmi slušně chytajícího brankáře domácích a nebyli jsme schopni vstřelit více než tři góly.“