Zápasy 28. 11. 2023, Kamila Stříteská

Z hlavního města se Verva vrací bez bodů. Rozhodla třetí třetina

Ve 23. kole Tipsport extraligy se Litvínov vydal do hlavního města Prahy. Vyrovnaný souboj, ve kterém Litvínov zásluhou Marka Baránka dokázal srovnat, se ve třetí třetině zlomil na stranu Sparty. Střelecká převaha domácích v závěru přinesla své gólové ovoce a chemici se z O2 arény vrací bez bodového zisku.

23. kolo, 28.11.2023, Praha, O2 arena
logo HC Sparta Praha
logo HC VERVA Litvínov
HC Sparta Praha HC VERVA Litvínov
3 1
  • Třetiny

    1:0, 0:1, 2:0
  • Střely na branku

    43:18
  • Vyloučení

    4:5
  • Využití

    1:1
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    16683

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC Sparta Praha: 4. Kestner (Horák, Irving), 52. Kousal (Horák), 60. Konečný (Kousal)

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 25. Baránek (Koblasa, Abdul)

  • Průběh zápasu

    1:0, 1:1, 3:1

  • Rozhodčí

    Hradil, Mrkva – Šimánek, Axman

  • Sestava domácích

    Kořenář – Moravčík, Mozík, Kempný, Mikliš, Němeček, Irving, Krejčík – Chlapík, Najman, Řepík – Konečný, Horák, Kousal – Buchtele, Lajunen, Kestner – Mužík, Vitouch, Hauser.

  • Sestava hostů

    Zajíček – Zile, Zeman, Baránek, Demel, Czuczman, Šalda, Baláž – Hlava, D. Kaše, O. Kaše – Koblasa, Kirk, Abdul – Kudrna, Gut, Zygmunt – Maštalířský, Jícha, Havelka.


Reportáž

Lepší vstup do utkání prožila Sparta, která si ihned na začátku vytvořila solidní šanci v přečíslení, na jejímž konci se Němečkovi nepodařilo vyzrát na litvínovského brankáře. Ve 4. minutě ale domácí otevřeli skóre v přesilově hře, když po Horákově nahrávce k pravé tyči dorazil puk do prázdné klece Joshua Kestner - 1:0. Chemici však sahali po vyrovnání už v 10. minutě. Špatnou přihrávku Sparty zastavil David Kaše, jenž našel Nicolase Hlavu u pravé tyčky, ale sparťanský gólman vyšvihl na poslední chvíli zákrok betonem. Domácí mohli odskočit, když bylo nařízené trestné střílení, kterého se ujal Lajunen. Pokusil se prokličkovat až k Zajíčkově kleci a zakončit na levou tyč, ale brankář Vervy nechal beton na správném místě a střelu zpacifikoval. V posledních několika vteřinách se ještě k šanci dostal Litvínov, když se po kombinace objevil puk před prázdnou bránou Sparty, ale Hlava byl daleko a pouze špičkou hole zasáhl kotouč, který mířil těsně vedle. 

Do druhé třetiny si Verva odnesla jednobrankové manko, které ve 25. minutě smazala. V početní převaze nabil Petr Koblasa zpoza brány na levý kruh Marku Baránkovi, který prudkou střelou k tyči prostřelil Kořenáře - 1:1. Po inkasované brance se Sparta provinila ještě dvěma nedovolenými zákroky, ale oslabení přečkal bez gólové újmy. Hosté ale mohli jít do vedení ve 37. minutě, když zamířili do přečíslení dva na jednoho, na jehož konci Liam Kirk prověřil Kořenářovu pozornost. Odražený kotouč mířil na dojíždějícího Petra Koblasu, ten ale nedokázal puk adekvátně zpracovat. Vzápětí předvedla pohlednou souhru také Sparta. Kousal si vyhlédl najíždějícího Konečného, jehož střelecký počin skončil v boční síti. Vervě se tak ve druhé části podařilo srovnat a do kabin se odcházelo za stavu 1:1.

Brzy po začátku závěrečné dvacetiminutovky Pavel Kousal prokličkoval mezi litvínovskou obranou a ocitl se sám před gólmanem Vervy, ale Šimon Zajíček se střelou mezi betony nenechal rozhodit. V 52. minutě to byl právě Pavel Kousal, jenž střelou z levého kruhu propálil maskovaného muže Litvínova nad betonem a poslal Spartu do jednobrankového vedení - 2:1. Domácí mohli brzy odskočit o další branku, když Michal Řepík pálil z pravého kruhu do oblasti betonů, odkud se kotouč odrazil k Chlapíkovi, před kterým zůstala prázdná hostující klec, jeho střela z první ale nebyla přesná. Zhruba dvě minuty před závěrečnou sirénou odvolal Karel Mlejnek brankáře a chemici to zkoušeli se šesti bruslaři v poli. Řepík měl před sebou několikrát prázdnou klec, ale nakonec to byl Jakub Konečný, který gólem do prázdné klece zpečetil tříbodový zisk pro domácí.

Další zápas na hřišti soupeře čeká chemiky v pátek na Kladně. 

Sestřih

Ohlasy

logo HC Sparta Praha

HC Sparta Praha

Pavel Gross

„Jsme samozřejmě rádi, že jsme doma vyhráli, protože byla parádní návštěvnost. Zápas vidím hodně podobně jako pan Karel Mlejnek. Řekl bych, že jsme dobře vlítli z kabiny. Dobře jsme sehráli přesilovou hru a měli jsme nějaké šance. Pak ale přišla fáze, kdy jsme se sami střelili do nohy tím, že jsme měli pět vyloučení za sebou. Ztratili jsme momentum zápasu. Hokej je hodně o tom, jak dlouho jste schopný hrát v ofenzivní zóně, jak dlouho jsi schopný hrát na puku, a to jsme ztratili. Hráli jsme, byl faul. Znovu jsme hráli a opět faul. Pak jsme si k tomu něco řekli před třetí třetinou, která se mi moc líbila. Byla takticky dobře zahraná, aktivní a dobrá v tom, že jsme se zajišťovali. I když jsme věděli, že Litvínov má velice kvalitní hráče, kteří dobře čtou hru a vypouští na druhou modrou a je někdy těžké toto kontrolovat. Říkali jsme si, že si uděláme šance a také jsme si je udělali. Vstřelili jsme gól, který jsme potřebovali a na druhé straně to, co jsme potřebovali chytil zařídil Jan Kořenář. Máme dva dobré gólmany, což nám pomohlo."


logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Karel Mlejnek

„Gratuluji soupeři k dnešní výhře. My jsme do utkání nevstoupili dobře, což vyústilo v inkasovanou branku v oslabení. Ještě v první třetině bylo klíčovým momentem neproměněné trestné střílení. Ve druhé třetině jsme si pomohli přesilovou hrou. V ten moment mi soupeř přišel trošku podrážděný a myslím si, že nám scházelo proměnit ještě jednu početní převahu a dostat se do vedení. Závěrečná třetina mi přišla podobná jako v minulém utkání - kdo dá gól, vyhraje. Bohužel pro nás jsme to nebyli my."