Zápasy 19. 11. 2023, Jan Jindra

Z Třince za dva body! Chemici rozhodli v prodloužení

Nedělní utkání ne ledě třineckých Ocelářů rozehrála Verva skvěle, vypracovala si dvoubrankové vedení, které však domácí dokázali srovnat. V prodloužení ale byli úspěšnější chemici, kteří tak vezou domů cenné 2 body.

20. kolo, 19.11.2023, Třinec, WERK ARENA
logo HC Oceláři Třinec
logo HC VERVA Litvínov
HC Oceláři Třinec HC VERVA Litvínov
2 3p
  • Třetiny

    0:1, 1:1, 1:0 – 0:1
  • Střely na branku

    27:34
  • Vyloučení

    2:2
  • Využití

    1:1
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    5400

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC Oceláři Třinec: 40. Daňo (M. Růžička), 55. Kundrátek

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 12. O. Kaše (D. Kaše), 22. Koblasa (Abdul), 63. Hlava (O. Kaše, D. Kaše)

  • Průběh zápasu

    0:2, 2:2, 2:3

  • Rozhodčí

    Hradil, Cabák – Hlavatý, Axman

  • Sestava domácích

    Kacetl – Smith, Marinčin, Polášek, Kundrátek, Jeřábek, Adámek, Nedomlel – Pánik, Voženílek, Růžička (A) – Nestrašil, Vrána (C), Daňo – Sikora, Roman, Hrehorčák – Dravecký (A), Čacho, Kurovský.

  • Sestava hostů

    Zajíček (55. Tomek) – Zile, Zeman, Baránek, Jaks, Czuczman, Šalda, Strejček – Hlava, D. Kaše (A), O. Kaše (C) – Koblasa, Kirk, Abdul – Válek, Jurčík, Kudrna (A) – Zygmunt, Gut, Maštalířský.


Reportáž

Proti Třinci připravil trenérský tým Vervy několik změn v sestavě oproti pátečnímu utkání v Mladé Boleslavi. Do branky se postavil Šimon Zajíček, do druhé obrany se po zranění vrátil Marek Baránek. Útok Davida Kašeho byl v zápise uveden jako první, na centra třetí útočné formace se postavil Ondřej Jurčík, který měl na křídlech Lukáše Válka s Andrejem Kudrnou. Ve čtvrté formaci doplnili Pawla Zygmunta nejmladší útočníci Michal Gut a Matěj Maštalířský.

Hned v první minutě se v dobré pozici před Kacetlem ocitl David Kaše, jeho střela zblízka však skončila na betonu domácího brankáře. První střelu na Zajíčka pro změnu vyslal kapitán Ocelářů Vrána, jeho bekhendové zakončení ale Zajíček schoval na hrudi. V první velké šanci se ocitl Petr Koblasa, kterému adresoval přihrávku od mantinelu Jindřich Abdul. Koblasa však u vzdálenější tyče na puk nedosáhl ideálně a Kacetl jeho pokus odrazil do rohu. Chvíli na to přebruslil obranu Vervy domácí Viliam Čacho, jeho bekhendový pokus ani následnou dorážku Draveckého však Zajíček za svá záda nepustil. Nebezpečně vypadala také přihrávka Pánika přes brankoviště, najíždějícímu Daňovi ale dobře zablokoval hokejku Nicolas Hlava.

Skóre otevřela skvělá bratrská souhra, David Kaše našel přihrávkou z vlastního pásma na útočné modré zcela zapomenutého Ondřeje Kašeho, který najížděl sám na Kacetla, ten si sice sáhnul lapačkou na puk, v cestě do sítě mu však nezabránil – 0:1! Chemici tak ukončili gólový půst trvající bezmála 141 minut. A byli i nadále při chuti! Od modré pálil Zile, prakticky z nulového úhlu zkoušel propálit Kacetla také David Kaše. Na druhé straně prověřil Zajíčkovu pozornost od modré čáry Nedomlel. Více branek ale první třetina nepřinesla.

Start druhé třetiny zdržela nerovnost na ledě. A hned v první minutě přišly šance na obou stranách! Nejprve střílel z první mezi kruhy Ondřej Kaše, vzápětí z rychlého protiútoku zahrozil Pánik, jeho střelu bez přípravy vyrazil Zajíček lapačkou. Pak si ale na druhé straně mezi kruhy nabruslil Petr Koblasa, který rychlou střelou k tyči zvýšil na rozdíl dvou branek – 0:2! Znovu pod tlak dostal domácí první útok Vervy, Ondřej Kaše zkoušel vytáhnout Kacetla z branky, jeho zakončení si ale brankář Ocelářů pohlídal. Prvním vyloučeným v zápase byl Kristaps Zile. V nabídnuté přesilové hře nejprve zahrozil z předbrankového prostoru Voženílek, kterému Zajíček povyjetím z branky zmenšil střelecký úhel a podržel svůj tým. Následná střela Daňa mířila nad branku a chemici tak oslabení přečkali.

Přesilovka Ocelářům pomohla zvýšit tempo, černožlutá obrana však byla pozorná. Velkou šanci si vypracoval druhý útok Very. Petr Koblasa zpoza branky našel Liama Kirka na hranici brankoviště, ten ale střelou z první trefil jen pravý beton Kacetla. Aktivní forčeking a dobrý pohyb chemiků dělal v této fázi zápasu domácím značné problémy. Útočný výpad Davida Kašeho z pravé strany zastavila hokejka jednoho z bránících hráčů. Z pravé strany zahrozil také Andrej Kudrna, který rychle dojel vyhozený puk a jeho prudká střela skončila na pravém boku domácího brankáře. Na druhé straně vyrazil do rychlého protiútoku Čacho, jeho střelecký pokus ale skončil v Zajíčkově lapačce. Domácí však stihli snížit ještě do konce druhé části. Vyloučení Kevina Czuczmana za zdržování hry zašlápnutím kotouče u mantinelu bleskově potrestal Marko Daňo, který po vyhraném vhazování dostal kotouč na pravý kruh a střelou bez přípravy se nemýlil – 1:2.

Třetí část začala vyloženou šancí Denise Zemana, který z pravého kruhu vyslal prudkou ránu, Kacetl ale jeho střelecký pokus vyrazil rychlým pohybem betonu. Pak se mezi kruhy zjevil zcela osamocený Jindřich Abdul, razantní střela z první ale skončila mimo. Útočnou snahu domácích kontrolovala pozorná obrana chemiků s jistým Šimonem Zajíčkem. Přesilovou hru si pak zahráli také chemici, když Adam Smith krosčekoval Ondřeje Kašeho. Nejnebezpečnější byla střela z první z hokejky Davida Kašeho, Kacetl se ale stihl rychle přesunout a přesilová hra zůstala bez využití. Naopak těsně po jejím skončení domácí vyrovnali. Puk po střele Richarda Pánika prošel výstrojí Šimona Zajíčka a za brankovou čáru ho zametl Tomáš Kundrátek – 2:2. Brankář Vervy navíc po skrumáži před brankou zůstal otřesený a musel ho na závěr zápasu v brankovišti vystřídat Matej Tomek.

Za nerozhodného stavu zamířil zápas do prodloužení. Na jeho začátku se do brankoviště vytočil Daniel Voženílek, zblízka si však na střídajícího brankáře Vervy nepřišel. Chvíli na to se řítil sám na Tomka Andrej Nestrašil, jeho střelecký pokus mezi betony však dokázal maskovaný muž v černožlutém skvěle vyrazit. Domácí pak špatně střídali a vysloužili si trest za příliš mnoho hráčů na ledě. A Chemici nabídnutou výhodu bezezbytku využili! Krásnou kombinaci na jeden dotek po ose David Kaše – Ondřej Kaše zakončil Nicolas Hlava, který usměrnil puk z hranice brankoviště do odkryté části branky! Litvínov tak ukončil 12 zápasů trvající čekání na výhru v Třinci a vybojoval cenné 2 body.

Další zápas čeká chemiky v pátek 24. listopadu, kdy na domácím ledě hostí karlovarskou Energii. 

Sestřih

Ohlasy

logo HC Oceláři Třinec

HC Oceláři Třinec

Vladimír Országh

My jsme nezačali dobře a dá se říct, že první dvě třetiny byl soupeř lepší, měl více šancí, my jsme často propadali, ve druhé třetině jsme asi třikrát špatně střídali, měli tam brejkové situace a jedině Kacetl nás držel ve hře. Impulsem pro nás byl gól na konci druhé třetiny, ve třetí třetině jsme si šli za vyrovnáním, padlo nám to tam, jsme za to rádi, ale musím říct, že dnes byl hokej spravedlivý, hosté si ten extra bod zasloužili, takže jim gratuluji.


logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Karel Mlejnek

Po velmi nepovedeném pátečním utkání jsme se soustředili na to, abychom tady dnes něco uhráli. Jsme nesmírně rádi, že se nám to povedlo, a to především díky výbornému vstupu do utkání a výbornou druhou polovinou druhé třetiny. Mrzí nás inkasovaná branka na 2:2 ve třetí třetině, ale jsme rádi, že jsme si vzali ten bonusový bod. Domácím přeji, aby v úterý postoupili v play off Ligy mistrů.