Zápasy 27. 09. 2023, Daniel Tichý

Verva veze z Hradce dva body za výhru po samostatných nájezdech

Hokejisté Litvínova se po třech vítězstvích v řadě představili na ledě Hradce Králové. Verva vedla na startu druhé třetiny už 0:2, ale domácí dokázali ještě ve druhé části skóre srovnat. Utkání nakonec došlo až do samostatných nájezdů, ve kterých rozhodl Petr Koblasa. Matej Tomek polapil všechny čtyři nájezdy.

5. kolo, 27.09.2023, Hradec Králové, ČPP ARÉNA
logo Mountfield HK
logo HC VERVA Litvínov
Mountfield HK HC VERVA Litvínov
2 3sn
  • Třetiny

    0:1, 2:1, 0:0 – 0:0 – 0:1
  • Střely na branku

    37:32
  • Vyloučení

    4:3
  • Využití

    1:1
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    3911

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky Mountfield HK: 34. Okuliar, 39. R. Pavlík (Pavelka, Blain).

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 10. Gut (Zile, Koblasa), 22. Hlava (D. Kaše, Kirk), rozh. náj. Koblasa.

  • Průběh zápasu

    0:2, 2:2, 2:3

  • Rozhodčí

    Hribik, Veselý – Svoboda, Bohuněk

  • Sestava domácích

    Bartošák (28. Kiviaho) – Kalina, Ouellet-Blain, Freibergs, Pavelka, Jank, F. Pavlík, Marcel – R. Pavlík, Miškář, Perret – Okuliar, Tamáši, Jergl – Jasper, Lalancette, Šťastný – Zachar, Pilař, Eberle.

  • Sestava hostů

    Tomek – Zile, Demel, Baránek, Jaks, Czuczman, Zeman, Šalda – Kudrna, Gut, Koblasa – Hlava, D. Kaše, O. Kaše – Válek, Kirk, Abdul – Zygmunt, Jurčík, Havelka.


Reportáž

Litvínovští začali utkání aktivněji a hned po minutě a půl se dostali do velké šance. Kolmou přihrávku za obranu sice zablokoval Marcel, bruslí ale puk nešťastně přikopl do situace 2 na 1, kterou zakončoval Kirk. Zblízka ale trefil Bartošákův beton, přičemž Bartošák se pak musel činit i po dohrávce akce, kdy z podobné pozice střílel Abdul. Domácí poté zahrozili v minutě čtvrté, a to dokonce v oslabení. Litvínov po ofsajdu prohrál buly a velkou šanci měl Perret, který toho využil, nabral rychlost a po pravém křídle jel do brejku. Sám ho i zakončil, jenže Tomka mezi betony nepropálil. V minutě desáté se hosté ale přeci jen dostali do vedení. Koblasa vrátil hru na modrou pro Zileho, který před sebou neměl žádné bloky. Lotyšský obránce proto střílel, na hranici brankoviště skvěle operoval Michal Gut. Právě jeho hokejka změnila směr letu kotouče, Bartošák téměř nic neviděl – 0:1! V minutě dvanácté Abdul křížil pohyb se spoluhráčem v útočném pásmu, obránci Hradce se mírně zamotali a byla z toho nebezpečná situace. Jeho pokus ještě Bartošák vyrazil. Ke konci první části se hostům naskytla možnost přesilové hry, ale přišla chyba Jakse a únik domácího Pavlíka. Jaks jej sice dostihl a snažil se ho zastavit, Pavlík přesto do koncovky dojel. Zkoušel to mezi betony Tomka, ale neúspěšně.

Na začátku druhé části byli litvínovští ještě veselejší. David Kaše našel na útočné modré dobře postaveného Nicolase Hlavu, který to měl fakticky sám na branku. Bartošákovi nejprve trefil beton, od nějž se puk odrazil na levý kruh. Hlava však nikoho za sebou neměl a dorážel do prázdné - 0:2! O dvě minuty později se domácí v přesilové hře mohli dočkat korigování skóre. Pavelka stáhl hru nečekaně pod sebe a dával puk na Jergla, který dostal puk do brankoviště. Tam se o dorážku pokoušel Miškář, Tomek ale zůstal roztáhlý na čáře a uchránil Vervu od inkasování. V sedmé minutě druhé části se do velké šance dostal Demel, ke kterému se příhodně odrazil puk a bylo z toho zakončení fakticky do prázdné. Bartošák ale skvěle zalehnul a celou situaci zachránil ještě před brankovou čárou. Bohužel pro domácí se při tomto zákroku zranil brankář Patrik Bartošák a mezi třemi tyčemi ho musel nahradit Henri Kiviaho. Snížení přišlo nakonec v minutě čtyřiatřicáté. Hradec se dostal do přečíslení dva na jednoho, přičemž situaci vedl Oliver Okuliar. Mohl nahrát na pravý kruh spoluhráči, s takovou formou to ale Okuliar vzal na sebe. Neomylně se trefil nad Tomkův beton - 1:2! Minutu a půl před koncem druhé části bylo srovnáno. Jaks za brankou fauloval Miškáře a Kiviaho mířil na střídačku. Šestý hráč do pole rozhodil litvínovskou obranu a byla z toho volná pozice pro Pavelku. Ten vzal puk z první a Tomka prostřelil, ale ne natolik, aby z toho byl gól. O to se ale postaral Radovan Pavlík, který v pádu dorazil puk do kasy - 2:2! A to nemuselo být z druhé třetiny vše a čtyřicet sekund před koncem mohl přijít obrat. Enormní tlak mohl uzavřít Šťastný po parádní práci Lalancetta, ale z úhlu trefil jenom břevno.

Třetí perioda začala lépe pro hosty, když se po minutě dostal do šance Liam Kirk, ale Kiviaho předvedl skvělý zákrok. O dvě minuty později za domácím brankářem zacinkala tyč po střele Zygmunta. V minutě sedmačtyřicáté se k dobré střele od modré dostal hostující Baránek, skákavý a nejspíše tečovaný pokus skončil jen těsně vedle branky finského brankáře. V polovině třetí části se dostala Verva k přesilové hře. V ní zahrozil Koblasa, jeho pokus ale minul branku. V minutě pětapadesáté se mohli domácí dočkat tíženého obratu. Radovan Pavlík připravil situaci Okuliarovi, který mohl z levého kruhu střílet, ještě si ale kotouč stáhl a Tomkovi to tlačil pod beton. Závar v brankovišti ale branku nepřinesl. Tři minuty před koncem měla třetí formace domácích další velkou příležitost. Jasper tečoval střílenou nahrávku před Tomkem, ale jenom do špičky betonu.

Začátek nastaveného času zastihl v lepší formě domácí. Lalancette za brankou svým naznačením pohybu umotal Tomka, který zůstal v brankovišti ležet. Nakonec to zkusil domácí forvard otočkou se zakončením bekhendem, Tomek ale betonem zakročil. Poté po střele Jergla vypadl Tomkovi puk, ale Litvínov ho uklidil do bezpečí. Tomek byl většinu prodloužení v permanenci, ale i střelu Šťastného dokázal vyrazit. Na druhé straně se do úniku dostal Patrik Demel, který byl v zakončení faulován a bylo nařízeno trestné střílení. K nájezdu se postavil Ondřej Kaše, který udělal kličku do bekhendu, ale na Kiviaha si nepřišel.

V samostatných nájezdech se za hosty dokázal prosadit Petr Koblasa a David Kaše. Matěj Tomek pochytal všechny čtyři nájezdy hostů a Litvínov si tak veze domů dva body.

Sestřih

Ohlasy

logo Mountfield HK

Mountfield HK

Peter Frühauf

Začátek utkání byl určitě v režii našeho soupeře. Soupeř dokázal využívat našich chyb a otáčet hru rychle dopředu. Dlouho jsme s tím bojovali, ale nakonec nás branka na 1:2 v přesilovce nakopla. Závěr druhé třetiny se nám opravdu vyvedl, při troše štěstí jsme se mohli dostat i do vedení. Třetí část byla nahoru, dolů. Na obou stranách bylo k vidění hodně šancí. Myslím si, že remíza tomuto utkání slušela. Musíme se naučit hrát více tak, jak jsme předvedli na konci druhé části, zatím to je od nás málo. Chceme se tlačit více do brány, musím pochválit všechny tři brankáře, kteří dnes naskočili a předvedli velmi dobré výkony. Chtěl by jsem vyzdvihnout trenérský štáb Litvínova, který při zranění Patrika Bartošáka avizoval přerušení hry. Hezké sportovní gesto a soupeři gratuluji. 


logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Karel Mlejnek

Z našeho pohledu utkání v Hradci vždy rozhodují začátky utkání. My jsme na to samozřejmě naše hráče nabádali a povedlo se to. Z mého pohledu byla zásadní neproměněná šance na 3:0. Dvakrát jsme měli v oslabení velké šance, kdy jsme se dostali do přečíslení dva dokonce i tři na jednoho. Bohužel přišla ztráta kotouče a soupeř snížil. V poslední třetině klobouk dolů před našimi hráči, kteří se oklepali a odvedli v třetí části dobrý výkon. To, že máme extra bod navíc je výborný, zásluhu na tomto vítězství má nejen tým, ale také brankář, který podal parádní výkon.

Fanshop