Zápasy 22. 09. 2023, Kamila Stříteská

Verva z Brna veze tři body!

Chemici se ve třetím extraligovém kole střetli s Kometou. Brno se sice dostalo do vedení, Verva ale dokázala odpovědět a otočila vývoj utkání na svou stranu. Liam Kirk si zapsal premiérový gól za Litvínov.

3. kolo, 22.09.2023, Brno, Winning Group Arena
logo HC Kometa Brno
logo HC VERVA Litvínov
HC Kometa Brno HC VERVA Litvínov
2 3
  • Třetiny

    1:1, 0:1, 1:1
  • Střely na branku

    32:27
  • Vyloučení

    3:4
  • Využití

    0:1
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    6103

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC Kometa Brno: 8. Cingel (Pospíšil, Lintuniemi), 51. Pospíšil (Cingel)

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 15. Abdul (D. Kaše), 35. Kirk (Hlava, Jaks), 45. Abdul

  • Průběh zápasu

    1:0, 1:1, 1:3, 2:3

  • Rozhodčí

    Vrba, Kika – Lederer, Blažek

  • Sestava domácích

    Furch – Ďaloga, Ščotka, Lintuniemi, Holland, Kučeřík, Gazda, Kaňák – Pospíšil, Cingel, Moses – Flek, Marcinko, Kohout – Zaťovič, Holík, Okál – Hruška, Zembol, Jenyš.

  • Sestava hostů

    Tomek – Zile, Demel, Baránek, Jaks, Czuczman, Zeman, Šalda – Kudrna, Sukeľ, Koblasa – Kirk, Kaše, Abdul – Válek, Gut, Hlava – Zygmunt, Jurčík, Havelka.


Reportáž

Chemici měli velice aktivní vstup do zápasu. První větší šanci měl v přečíslení Liam Kirk, který se rozhodl pro střelu, na kterou byl brankář Komety dobře vyjetý. Vzápětí se dostal do prostoru na pravé straně Pawel Zygmunt a našel Demela, jehož Furch okradl o gól. Posléze se však o slovo přihlásilo Brno a byl to konkrétně Pospíšil, ale na Tomka si nepřišel. V 8. minutě už byla Kometa úspěšná a zapsala si vůbec první branku v letošním extraligovém ročníku. Lukáš Cingel jemnou tečí na konci povedené souhry překonal litvínovského brankáře a domácí byli v těsném vedení - 1:0. V 15. minutě se však Litvínovu podařilo srovnat. Jindřich Abdul dostal přihrávku od Davida Kašeho do volného prostoru mezi kruhy a zakončil přesně k pravé tyči do Furchova protipohybu - 1:1. V posledních několika vteřinách se ještě David Kaše dostal do přečíslení, ale nahrávka na Kirka mu nevyšla ideálně, a tak se skóre v závěru první třetiny už neměnilo.

V prostřední části měl velkou příležitost kapitán Matúš Sukel’, který se řítil úplně sám na brněnskou branku, ovšem Furch si s jeho střeleckým pokusem poradil a skóre zůstalo neměnné. Ve 35. minutě pak využil přesilovou hru chemiků Liam Kirk, jenž se na levém kruhu dostal k odraženému puku a pohotovou dorážkou zamířil do horního rohu domácí klece a vrátil tak Vervě vedení - 1:2. Pro britského útočníka to byla první extraligová trefa. V závěru ještě Kometa dvakrát chybovala a Litvínov mohl z vyložených šancí trestat, ale nakonec se tak nestalo a chemici si odnesli do kabiny jednobrankové vedení. 

Ve 45. minutě už byla Verva na rozdíl dvou gólů, když Jindřich Abdul zachytil rozehrávku domácích, posunul se s pukem na pravé křídlo a využil nabídnutý prostor ke vstřelení branky parádní trefou do horního rohu nad Furchovo rameno - 1:3. Kometa se snažila s utkáním něco udělat, přidala na střelecké aktivitě a nakonec se jí v 51. minutě podařilo snížit na rozdíl jedné branky, když Kristián Pospíšil dostal přihrávku do jízdy a tváří v tvář Tomkovi zakončil rychlou kličkou - 2:3. Tři minuty před koncem se ještě zkoumalo video po střele Petra Koblasy, puk však zamířil od jedné tyčky ke druhé a mimo branku. Vedení chemici ubránili i při powerplay Komety a z Brna si tak vezou cennou tříbodovou výhru. 

Sestřih

Ohlasy

logo HC Kometa Brno

HC Kometa Brno

Jaroslav Modrý

Nehodnotí se mi to dobře. V těch prvních pěti minutách jsme byli jak zkoprnělí, místo abychom si drželi pravidla hry a systém, tak je pustíme do takových přečíslení. Gólman nás podržel, dal nám šanci to utkání obrátit a byly tam pasáže, kdy zbytečně kombinujeme, místo abychom vystřelili. Pořád to někam nahráváme. Oni si pomohli přesilovkou, my jsme si přesilovkou nepomohli, to byl ten největší rozdíl ve hře. Ke konci, když jsme vytáhli gólmana, tak tam byly dvě dobré šance, ale nedokázali jsme překonat gólmana.


logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Karel Mlejnek

Očekávali jsem velice těžké utkání, což se nakonec potvrdilo. Domácí hráli dobře kombinačně, vytvořili si spoustu příležitostí, nás mrzí začátek utkání, kdy jsme měli v prvních pěti minutách tři přečíslení, z nichž si troufnu říct, že byly všechny tutové. Pak utkání převzal soupeř, byl kombinačně kvalitní, měli jsme s tím starosti. Vstřelenou brankou v přesilovce a ubráněnými oslabeními jsme dnes dokázali uhrát body.

Fanshop