Zápasy 17. 09. 2023, Lukáš Bolech

Domácí premiéra vyšla na výbornou. Litvínov porazil Plzeň 4:2

Ve druhém kole nového ročníku TELH zavítala na litvínovský led plzeňská Škodovka. První třetina nabídla spoustu akcí a několik branek. Přes dominanci Litvínova ve druhém dějství se přenesla hra až do dosti napínavého finiše, v němž domácí nepolevili a zaslouženě zapisují první tři body. Obrovskou měrou se na výhře podíleli bratři Kašové, kteří obstarali hned tři branky.

2. kolo, 17.09.2023, Litvínov, Zimní stadion Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo HC ŠKODA PLZEŇ
HC VERVA Litvínov HC ŠKODA PLZEŇ
4 2
  • Třetiny

    2:1, 1:1, 1:0
  • Střely na branku

    47:25
  • Vyloučení

    7:6
  • Využití

    2:1
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    4047

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 6. Abdul (Baránek, Kudrna), 9. D. Kaše (Hlava, O. Kaše), 24. O. Kaše (Jaks), 60. D. Kaše

    Branky a nahrávky HC ŠKODA PLZEŇ: 10. Schleiss (Houdek), 39. Pour (Hrabík)

  • Průběh zápasu

    2:0, 2:1, 3:1, 3:2, 4:2

  • Rozhodčí

    Veselý, Pilný – Ondráček, Thuma

  • Sestava domácích

    Tomek – Zile, Demel, Baránek, Jaks, Czuczman, Zeman, Šalda – Kudrna, Sukeľ, Koblasa – Hlava, D. Kaše, O. Kaše – Válek, Kirk, Abdul – Zygmunt, Jurčík, Havelka.

  • Sestava hostů

    Hlavaj – Piskáček, Zámorský, Houdek, Dujsík, Kvasnička, Jiříček – Schleiss, Lev, Indrák – Hrabík, Benák, Holešinský – Pour, Mertl, Rekonen – Straka, Adam, Matys – Jansa.


Reportáž

Do prvních minut utkání nastoupily oba celky aktivně. Po úvodních akcích na obou stranách byl ale zápas na dobrých 10 minut přerušen kvůli uvolněnému spoji plexiskla. Po krátké pauze byl první brance zápasu velmi blízko hostující Pour, kterému znemožnil vystřelit na poslední chvíli Demel. Po pár vteřinách se provinil plzeňský forvard Mertl držením protihráče a pouhých 23 vteřin trvalo Jindřichu Abdulovi, aby poprvé v nové sezóně rozveselil všechny černožluté fanoušky domácí trefou – 1:0. Cheza poté musela čelit vyloučení O. Kašeho, které úspěšně ubránila a v 10. minutě ujel do samostatného úniku Hlava, jehož pokus vytěsnil brankář Hlavaj pouze na čepel Davida Kašeho, který pohotovou dorážkou zvýšil brankový rozdíl – 2:0. Euforie z dvoubrankového vedení ale domácím příliš dlouho nevydržela. Nedůraznou obranou nabídli Plzni dar v podobě snížení. Nikým nehlídaný Jan Schleiss dorazil nahození Houdka bekhendem za Mateje Tomka – 2:1. Ve vlastním oslabení mohli v průběhu 13. minuty skórovat nejprve Demel, jenž společně s Jurčíkem přečíslil hosty, ale nevyzrál na brankáře slovenského původu, a po chybné rozehrávce hostů Zygmunt, který ale jen orazítkoval tyč modrobílé svatyně. První dvacetiminutovka nabídla divákům nejen tři vstřelené branky, ale hlavně velmi pohledný hokej.

Z počátku druhé třetiny předvedl nepříjemný zákrok na Jurčíka Jan Schleiss, jehož počínání bylo také potrestáno pěti minutovým trestem v kombinaci s trestem do konce utkání. Domácí pomstili svého spoluhráče velmi rychle, ihned po šesti vteřinách se prosadila největší letošní posila Vervy Ondřej Kaše pumelicí z levého kruhu – 3:1. Následně šli Indiáni po faulu Poura do třech. Ropáci sice předvedli ukázkový zámek a pořádně plzeňské obraně zatápěli, ale další trefu v této dlouhé přesilovce přidat nedokázali. Ve 29. minutě následovala další nedisciplinovanost Západočechů, konkrétně krosčekoval Zámorský. Gólovou trefu měl na holi David Kaše, jehož svým pasem vybízel ke střele do odkryté části klece bratr Ondřej, ale první jmenovaný nedokázal usměrnit tento bratrský tandem ve čtvrtou branku Litvínova. Vylučování hostů se ve druhé části ne a ne zastavit a tak přišla ve 33. minutě další přesilová hra Litvínova, tentokrát díky Piskáčkovu podrážení. Při šesté početní výhodě si ale domácí nedokázali vylepšit statistiku úspěšnosti využití těchto herních situací. To se naopak přesně povedlo hostujícímu celku. Ve 39. minutě potrestal vyloučení Hlavy přesnou ranou Jakub Pour a snížil tak skóre na rozdíl jediné branky – 3:2.

Namísto klidnější situace a vedení o dvě či dokonce i více branek, si domácí vstup do třetí části utkání zkomplikovali již zmíněnou druhou inkasovanou brankou v závěru druhé třetiny. Klid na hokejky mohl svému týmu dodat ve 49. minutě David Kaše, jehož hledal uvolněného před brankou Hlava, Hlavaj si však věděl s tímto pokusem rady. Třetí část hry se odehrávala v o mnoho nervóznějších podmínkách, než jak tomu bylo v úvodních dějstvích. Velká možnost na srovnání zápasu se naskytla plzeňským hokejistům zhruba tři minuty před vypršením 60 minut hry, kdy se sekáním provinil Marek Baránek. Hosté si v závěru vzali oddechový čas a zkusili hru bez brankáře. Tento risk svěřencům kouče Petra Kořínka ale ovoce nepřinesl. Vítězství Vervy pečetil do prázdné branky svou druhou trefou David Kaše4:2.

Sestřih

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Karel Mlejnek

„Souhlasím s Petrem. My jsme dneska hráli proti velice těžkému, tvrdému, dobře organizovanému soupeři. Dělali nám obrovské problémy hlavně u nás v předbrankovém prostoru. Silní hráči, dostávali se k dorážkám. Opravdu, pro nás extrémně těžký soupeř. A jak tu řekl Petr, utkání extrémně rozsekané speciálními týmy. Utkání protažené nedostatkami na mantinelech. Tak jak jsme asi všichni čekali, že třeba utkání budou trvat dvě hodiny a 15 minut nebo dvě hodiny a 20 minut, tak najednou jsme se dostali téměř ke třem hodinám, takže tudy asi bych to jako neviděl. Ale jak říkám, dneska to za mě byly hlavní ty fragmenty. Naprosto vyrovnaný zápas a je vidět, že ti soupeři, ty týmy, mají na začátku sezóny obrovský síly. Jsou to gladiátorské zápasy v předbrankových prostorech, prostě, jde se na krev. "


logo HC ŠKODA PLZEŇ

HC ŠKODA PLZEŇ

Petr Kořínek

„Začátek utkání, myslím dvě tři střídání, byly dobrý. Dvě šance. Bohužel přišel zbytečný faul a inkasovali jsme branku. Poté došlo k přečíslení, zase propadnutí, druhá branka. Dostali jsme se do zápasu, snížili jsme na 2:1. Ve druhé třetině bylo z naší strany hodně vyloučených, což takhle se to hrát nedá. Soupeř to potrestal. Ve třetí třetině si myslím, že pak jsme tam měli určité šance. I ke konci jsme dostali přesilovky. Bohužel, ve dnešním zápase nás hodně zabila naše oslabení a naše neproměněné přesilovky. Nicméně, kluky za bojovnost můžeme pochválit, protože tam ta oslabení, i když jsme inkasovali dva góly, tak bylo jich hodně a oni to odmakali a odbojovali. Bohužel, dneska soupeř asi byl lepší."

Fanshop