Zápasy 17. 08. 2023, Jan Jindra, Foto: Roman Mareš

Čtyři využité přesilovky pomohly chemikům k vítězství nad Kladnem

V sestavě doplněné několika juniory chemici zvládli přípravné utkání proti Kladnu zejména díky čtyřem využitým přesilovým hrám. Dvakrát se trefil Petr Koblasa, čtyři kanadské body za gól a tři asistence zaznamenal Lukáš Válek.

3., 17.08.2023, VSH Slaný
logo Rytíři Kladno
logo HC VERVA Litvínov
Rytíři Kladno HC VERVA Litvínov
1 5
  • Třetiny

    0:0, 0:2, 1:3
  • Vyloučení

    8:8
  • Využití

    0:4
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    1083

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky Rytíři Kladno: 60. Babka

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 21. Koblasa (Kudrna, Válek), 39. Koblasa (Kudrna, Válek), 48. Sukeľ, 54. Kudrna (Sukeľ, Válek), 56. Válek (Sukeľ, Koblasa)

  • Průběh zápasu

    0:5, 1:5

  • Rozhodčí

    Čáp, Horák – Lhotský, Svoboda

  • Sestava domácích

    Bow (Brízgala) – Klikorka, Slováček, Dotchin, Hejda, Ticháček (C), Martenet – Sideroff, Filip, Kusý – Procházka M., Pytlík, Bláha O. – Strnad, Plekanec, Ton – Beran, Babka, Klepiš.

  • Sestava hostů

    Tomek (Zajíček) – Demel (A), Kroupa, Zile, Baláž, Czuczman, Strejček – Kudrna, Sukeľ (C), Koblasa – Válek, Gut, Šik – Zygmunt, Helt, Maštalířský – Čech, Slavík, Postl.


Reportáž

Třetí přípravné utkání odehráli chemici netradičně ve Víceúčelové sportovní hale ve Slaném, která se stala dočasným útočištěm kladenských Rytířů vzhledem k probíhající přestavbě energocentra kladenského zimního stadionu.

Příležitost pro mladé hráče

Ve čtvrtečním zápase dali trenéři v čele s Karlem Mlejnkem příležitost několika mladým hráčům. V obraně se představili Ondřej Baláž, který se na sezónu aktuálně připravuje v Třebíči, a 21letý litvínovský odchovanec Jakub Kroupa, který v loňské sezóně nastupoval za prvoligové Litoměřice a druholigový Most. V útoku se do druhého přípravného zápasu postavili junioři Matěj Maštalířský a Ondřej Postl, ke kterým se přidal další junior Dominik Čech. Na centru čtvrté formace navíc nastoupil vítěz kanadského bodování loňského ročníku juniorské extraligy Marek Slavík, ve druhém útoku potom 23letý Otakar Šik, který prožil povedenou loňskou sezónu v Jihlavě.

Bezbranková první třetina

O čestné buly před startem zápasu se postaral starosta města Slaného Martin Hrabánek a utkání mohlo začít. Od úvodního vhazování se litvínovští tlačili do útočného pásma. První šanci vypracoval Petr Koblasa, u mantinelu v rohu získal puk, našel na pravém kruhu Lukáše Válka, ten ale ranou z první neuspěl. Vzápětí však Válek vybojoval první početní výhodu zápasu. Navrátilec do litvínovské sestavy se činil i v přesilovce, mezi kruhy vybídl Andreje Kudrnu, ten ale netrefil branku. Slovenský forvard to vzápětí zkoušel znovu, do cesty se mu však postavila dvoumetrová kanadská posila Rytířů Chris Martenet. V závěru přesilovky se do šance dostal domácí Jaromír Pytlík, ale těsně minul levou tyč.

Do velké šance se po rychlém protiútoku dostal Filip Helt, který najížděl na kladenskou branku, střelou mimo tři tyče ale Landona Bowa neohrozil. Na druhé straně kluziště to zprava zkoušel Petr Ton, dostal se až před Tomka, nakonec ale nezakončil. Neujala se ani jeho další střela z prostoru mezi kruhy.

V následné přesilovce domácích po vyloučení Jakuba Kroupy pálil z mezikruží kanadský útočník Deven Sideroff, jeho střelu však vyrazil Tomek pravým betonem. V oslabení se na útočný výlet vydal Michal Gut, Bow však zlikvidoval jeho střelecký pokus i následnou dorážku dojíždějícího Patrika Demela. Ten se postaral i o dalších rozruch, jeho nahození od modré čáry doplachtilo až na horní síť branky, kde puk také nakonec zůstal.

Dvougólový Koblasa

Do druhé třetiny šli chemici v početní výhodě. Volnějšího prostoru v útočném pásmu využil Petr Koblasa, který prokličkoval až před Bowa a zavěsil bekhendem k tyči – 1:0! Chvíli na to na najížděli 2na1 Otakar Šik s Michalem Gutem, zakončit se jim ale nepovedlo. Pozornost kladenského brankáře otestoval také Jan Strejček, jeho tvrdou ránu od modré vyrazil Bow vyrážečkou. Neujala se ani dorážka Kevina Czuczmana. Poté se v útočném pásmu drželi Rytíři, střelu od modré nejprve zblokoval Postl, dorážku Matyáše Filipa pokryl Tomek. V lapačce po efektním zákroku litvínovského brankáře skončila také rána Jakuba Klepiše z levého kruhu.

Na trestnou lavici poté zamířil Andrej Kudrna, přesilovou hru domácích ale ukončil útočný faul Matěje Berana. V následné přesilovce se po krásné kombinaci na jeden dotek s Lukášem Válkem a Matúšem Sukeľem dostal do velké šance právě Kudrna, odkrytou branku domácích však netrefil. V další přesilové hře to už ale vyšlo. Kudrna tentokrát křižnou přihrávkou našel na levého kruhu volného Petra Koblasu, který výstavní střelou do horního rohu nedal Landonu Bowovi šanci a přidal tak svou druhou branku v zápase – 2:0.

Pátá

Také do třetí třetiny vstupovali černožlutí v početní výhodě. V té však ujeli kladenští do situace 2na1, Matej Tomek ale hokejkou jejich šanci zmařil. Následovala dvě vyloučení chemiků, která Rytíři nedokázali potrestat. Naopak těsně po skončení oslabení dostal puk ve vysoké rychlosti najíždějící Matúš Sukeľ, který z levé strany projel až před Bowa a střelou mezi betony zvýšil na 3:0. Do šance se dostal také aktivní Kevin Czuczman, svůj útočný výlet zakončil hezkou kličkou, puk však nakonec zamířil mimo brankovistě. Následné vyloučení domácích pak přineslo další branku chemiků. Andrej Kudrna si sjel mezi kruhy a ranou z první zamířil přesně – 4:0.

Chvíli na to se Jake Dotchin pustil před naší střídačkou do Marka Slavíka, kterého se vydal bránit Filip Helt. Kanadský bek si z potyčky odnesl 5minutový trest a Verva v nabídnuté přesilovce nezaváhala. Z vrcholku kruhů vypálil Matúš Sukeľ, jehož střelu šikovně tečoval Lukáš Válek – 5:0. Šlo tak o čtvrtou využitou přesilovou hru.

Finální podobu skóre dal pět vteřin před koncem zápasu domácí Jakub Babka, který obral o kotouč Marka Slavíka přímo před Matejem Tomkem a rychle poslal puk do sítě – 5:1. Chemici tak po přesvědčivém výkonu zvítězili a v úterý 22. srpna je čeká domácí odveta s Kladnem.

Sestřih

Ohlasy

logo Rytíři Kladno

Rytíři Kladno

Pavel Skrbek

Neodehráli jsme vůbec dobrý zápas. Dostali jsme čtyři góly v oslabeních, která jsme sehráli velice špatně. Na druhou stranu jsme se oslabením zatím vůbec nevěnovali. Byli jsme slabí dopředu, máme hrozně málo střel. Dobré je, že je teprve 15. srpna, máme ještě na čem zapracovat.


logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Karel Mlejnek

Zápas hodně ovlivnily speciální týmy. Utkání bylo velmi rozkouskované jak z pohledu přesilovek, tak oslabení. My jsme naše přesilové hry využili, to samozřejmě rozhodlo utkání.

Fanshop