Zápasy 26. 12. 2022, Kamila Stříteská

Vyrovnaný zápas Litvínov ztratil ve třetí třetině a zůstává bez bodů

Druhý sváteční vánoční se nesl v duchu extraligového hokeje. Litvínov přivítal na domácím ledě kladenské Rytíře. Litvínovský dres po odmlce oblékl Matěj Chalupa, který má vyřízené střídavé starty do prvoligové Slavie. Svůj návrat rovnou oslavil úvodním gólem zápasu. Vyrovnané utkání Litvínov ztratil v závěrečné dvacetiminutovce, kdy se o vítězný gól postaral Plekanec.

31. kolo, 26.12.2022, Litvínov, Zimní stadion Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo Rytíři Kladno
HC VERVA Litvínov Rytíři Kladno
2 3
  • Třetiny

    1:1, 1:1, 0:1
  • Střely na branku

    27:26
  • Vyloučení

    2:4
  • Využití

    0:0
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    5944

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 13. Chalupa (Jurčík, Zygmunt), 24. Abdul (Zygmunt)

    Branky a nahrávky Rytíři Kladno: 15. Indrák (Dotchin), 37. M. Procházka (Indrák), 51. Plekanec (Sotnieks, Kubík)

  • Rozhodčí

    Hribik, Horák – Frodl, Gerát

  • Sestava domácích

    Zajíček – D. Zeman, Zile, Šalda, Freibergs, Jaks, Demel (A), Wesley – Abdul, Sukeľ (C), Kudrna – Zdráhal (A), Estephan, Š. Stránský – Chalupa, Gut, Hlava – Zygmunt, Jurčík, Havelka

  • Sestava hostů

    Brízgala – Kehar, Dotchin (A), Sotnieks, Slováček, Cibulskis, Babka – Brodecki, Plekanec (C), Kubík – O. Bláha II, Indrák, Pytlík – M. Procházka, Filip, Jágr – Michnáč, Zikmund (A), Melka – Beran.


Reportáž

Oba celky si v úvodní dvacetiminutovce přišly na několik slušných šancí. Ve 5. minutě to byl Hlava, jenž získal nahrávku od Guta na vrchol levého kruhu, odkud Nicolas Hlava vyslal tvrdou střelu, o kterou se postaral gólman hostů. Na druhé straně pálil z první od modré čáry Matěj Beran, ale litvínovský brankář proti jeho střele zasáhl lapačkou. I o další střelecké pokusy na obou stranách se postarali gólmani. V 10. minutě si Verva zahrála první početní převahu zápasu a vyskytla se šance pro domácí tým. Šimon Stránský se ocitl v dobré pozici, ale místo střely zvolil nahrávku, která nedopadla ideálně a tlak chemiků se rázem vytratil. Do samostatného úniku se totiž vydal Matyáš Filip, ale na Zajíčka v bráně si nepřišel a skóre zůstalo neměnné. Po přesilovce se ale Litvínovským zadařilo. Jurčík poslal zadovkou kotouč na najíždějícího Matěje Chalupu, který si stáhl puk a bekhendovou střelou propálil hostujícího brankáře - 1:0. 

O dvě minuty později se výsledek srovnal. Z pravého kruhu vypálil Miroslav Indrák, puk se od domácího hráče odrazil přímo do litvínovské sítě - 1:1. Posléze se po komerční přestávce objevit před brankářem chemiků Tomáš Plekanec, ale na Šimona Zajíčka si nepřišel. Posléze předvedly týmy několik nepřesností a brankáři na obou stranách neměli moc práce. První třetina tak skončila za nerozhodného stavu 1:1.

Po začátku druhého dějství se v dobré akci předvedl Abdul, v jehož zakončení mu zabránil obranným zákrokem Dotchin. V následné šanci chemiků se ocitl Nicolas Hlava, ale trefil pouze připraveného Brízgalu. Ve 24. minutě si Litvínov vzal jednobrankové vedení zpět. Zygmunt poslal kotouč na Jindřicha Abdula, který ho sklepl před Brízgalou, jenže ten vyrazil puk před sebe a dorážka Abdula už byla pro domácí úspěšná - 2:1. O pět minut později měl Abdul další příležitost, když vypíchl kotouč soupeři a dostal se na levou stranu, ale nadvakrát nedokázal propasírovat puk za záda kladenského brankáře. Až o deset minut později byla k vidění nějaká šance. Nejprve se do úniku vydal Šimon Stránský, ale z blízkosti Brízgalu nepřekonal, vzápětí se na druhé straně ve vlastním oslabení utrhl Matyáš Filip, ale Šimon Zajíček byl připravený. Ve 37. minutě Kladno znovu srovnalo krok, na pravé straně střílel Indrák a puk do domácího brankoviště došťoural Martin Procházka - 2:2. Po čtyřiceti minutách hry bylo v Litvínově stále vyrovnáno.

V první polovině závěrečné dvacetiminutovky byla Verva znovu aktivní a pokoušel se získat vedení zpět. Skórování byl blízko Nicolas Hlava, jenž střílel na odkrytou část kladenské brány, ale Adam Brízgala předvedl fantastický zákrok a nedovolil chemikům jít do vedení. Další střela přišla z hokejek Rytířů. Tomáš Plekanec se napřáhl a opřel do kotouče, ale gólman Litvínova si připsal další úspěšný zákrok. O chvilku později prověřil Brízgalovu pozornost Giorgio Estephan, ale trefil pouze boční síť hostující svatyně. O slovo se po delší odmlce přihlásilo také Kladno. Ondřej Slováček zkusil překonat Zajíčka, ten proti jeho pokusu vytasil pravý beton. V 51. minutě našel recept na litvínovského brankáře Tomáš Plekanec, který pálil před Zajíčkem po jeho střele se kotouč odrazil od horní tyče a zapadl za brankovou čáru - 2:3. 

V posledních pěti minutách se Verva pokoušel srovnat manko, Zygmunt to zkoušel střelou přes obránce, ale ta soupeřovu branku neohrozila. V 58. minutě odešel na trestnou lavici Estephan a Litvínov měl k dispozici pouze čtyři hráče, přesto ve vlastním oslabení pálil Kudrna, ale Brízgala udržel těsný náskok. V posledních vteřinách to Verva ještě zkoušel se šesti bruslaři v poli, když se z trestné lavice vrátil kanadský útočník. Giorgio Estephan sice z pravé strany mířil na hostující klec, ale gólman Rytířů zasáhl a jednobrankové vedení udržel do závěrečné sirény. 

Sestřih

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Karel Mlejnek

Gratuluji soupeři k vítězství. Dnes vyhrálo mužstvo, které dalo černé, špinavé a poctivé góly. Všechny tři padly vlastně z brankoviště. My jsme takové góly nedali. Shoduje se to s tím, co řekl kolega. Myslím si, že vyhrálo mužstvo, které do utkání dalo víc a ukázkou toho jsou branky, které padly na obou stranách.


logo Rytíři Kladno

Rytíři Kladno

Otakar Vejvoda

Myslím si, že zápas jsme začali dobře. Víceméně celou první třetinu jsme měli lepší pohyb, byli jsme lepší na puku. Na začátku prostřední části začal být Litvínov aktivnější. Ztratili jsme několik puků. V situaci, ve které jsme inkasovali, jsme se objevili asi třikrát. V těchto momentech jsme se potom zlepšili. Ve třetí třetině jsme dali gól, hráli jsme zodpovědně, až na to, když jsme v přesilové hře nahráli soupeři a málem z toho byla branka.