Zápasy 17. 02. 2023, Vladislav Kollert

Litvínov byl úspěšný! Brněnskou Kometu porazil po nájezdech

Litvínov po třech zápasech konečně zvítězil. Navzdory střelecké převaze chemiků dokázalo Brno dotáhnout utkání do prodloužení, v následných nájezdech byla Verva úspěšnější a dotáhla utkání do vítězného konce.

47. kolo, 17.02.2023, Litvínov, Zimní stadion Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo HC Kometa Brno
HC VERVA Litvínov HC Kometa Brno
3sn 2
  • Třetiny

    1:1, 0:0, 1:1 – 0:0 – 1:0
  • Střely na branku

    46:26
  • Vyloučení

    6:7
  • Využití

    1:1
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    3905

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 19. Abdul (Estephan, Straka), 43. Zdráhal (Sukeľ, Š. Stránský), rozh. náj. Š. Stránský

    Branky a nahrávky HC Kometa Brno: 15. Pospíšil (Holík, Ščotka), 53. Horký (Holík, Zbořil)

  • Průběh zápasu

    0:1, 1:1, 2:1, 2:2

  • Rozhodčí

    Pražák, Pilný – Svoboda, Hnát

  • Sestava domácích

    M. Tomek – Zile, Strejček, Freibergs, Wesley, Demel, Jaks, D. Zeman – Š. Stránský, Sukeľ, Zdráhal – Kudrna, Estephan, Abdul – Fronk, Straka, Hlava – Havelka, Jurčík, Zygmunt

  • Sestava hostů

    Furch – Kundrátek, Ďaloga, Holland, Kučeřík, Ščotka, Hrbas, Němec – Horký, Holík, Ondráček – Šalé, Zbořil, Zaťovič – Pospíšil, Kollár, Flek – Koblížek, Strömberg, Vincour


Reportáž

Důležité utkání pro Litvínov nezačali domácí špatně a brzy se dostali do šance. Furchovu pozornost prověřil Patrik Demel, střela vypadla brněnskému brankáři a k dorážce byl připravený Abdul. Posléze musel gólman Komety likvidovat tvrdý projektil Petra Straky. Ve 3. minutě se Nicolas Hlava dopustil nedovoleného zákroku, ale v přesilové hře se hostům nedařilo dostat do útočné třetiny a chemici přečkali oslabení bez gólové újmy. Maskovaný muž Vervy musel taktéž zasahovat, když tvrdou ránu od modré čáry vyslal Ďaloga, ale Tomek jeho pokus zastavil svými betony. Před polovinou první třetiny se Litvínovští snažili prosadit v početní převaze, ale litvínovská přesilovka taktéž nebyla úspěšná. V 15. minutě využila Kometa únavy soupeře. V ponechané početní výhodě si Brno vytvořilo v útočném pásmu velký tlak a Kristián Pospíšil si sjel do mezikruží, odkud propálil Tomka příklepem - 0:1. Chemici chtěli rychle odpovědět, konkrétně se v příležitosti ocitl Šimon Stránský, který zůstal před prázdnou hostující klecí, když se Freibergsova střela odrazila na hůl Stránského, brněnský brankář se však natáhl a okradl Litvínov o vyrovnávací branku. V 19. minutě předvedl souhru Estephan s Jindřichem Abdulem a z levého kruhu srovnal skóre v přesilové hře - 1:1. Po dvaceti minutách hry bylo na Zimním stadionu Ivana Hlinky vyrovnáno.

Úvod prostřední části patřil domácím, kteří se několikrát pokoušeli dostat do vedení, ale v cestě jim stál Dominik Furch. Větší šance Komety přišla až ve 31. minutě, Marek Hrbas našel na brankovišti osamoceného Ondráčka, ale jeho bekhendové zakončení zastavil pohotový gólman Litvínova. Poté se před prázdnou bránou Komety zjevil Estephan, ale nedokázal zpracovat Abdulův prudký pas. Hosté nebyli v druhé třetiny příliš aktivní, ale když už se dostali do šance, tak byli velice nebezpeční. To potvrdil také Horký, jehož si našel Holík, ale pokus z první minul prázdnou síť domácího celku. Posléze zahrozila znovu Verva. Nejprve mohl střelu z mezikruží dorážet Hlava a následně předvedl Stránský parádní stahovačku a z otočky poslal puk Petru Strakovi, ten se ke střele ale nedostal, protože kotouče se rychleji zmocnil brněnský gólman. Utahaná druhá třetina tak skončila stejným stavem, kterým byla započata.

Na začátku závěrečné dvacetiminutovky šel Litvínov poprvé v zápase do vedení, brance předcházela akce Nicolase Hlavy, který okradl soupeře na pravém křídle a sám to zkusil příklepem, rozezvonil pouze tyčku. Poté už domácí ale nemýlili. Patrik Zdráhal zůstal volný na brankovišti a poslal kotouč pod horní tyč Furchovy branky - 2:1. Kometa Blízko vyrovnání byla Kometa už ve 47. minutě, kdy Horký našel Holíka v mezikruží, ten se protečkoval až k brankáři chemiků, ale v gólu zabránil pohotový zákrok jednoho z domácích obránců. Na druhé straně mohl náskok navýšit opět aktivní Hlava, jenž se dostal do pásma z pravého křídla, zpoza branky našel připraveného Fronka, jehož o gól připravil Dominik Furch. V 52. minutě poslal Stránský do úniku Zileho, jehož akci zakončoval Patrik Zdráhal, ale dělovka znovu rozezněla pouze brankovou konstrukci a Litvínov náskok nenavýšil. Kometa získala početní převahu, když se Jurčík provinil podrážením, a tu využila ve svůj prospěch. Luboš Horký z mezikruží z otočky zakončil do horního rohu litvínovské brány a srovnal skóre - 2:2. Tři minuty před koncem mohl vrátit domácím vedení Zile, ke kterému se odrazil puk do mezikruží, ale brněnský brankář se na poslední chvíli stačil přesunout. Posléze se Kometa oslabila a věnovala Vervě další přesilovou hru na konci třetí třetiny. Sice si chemici vytvořili šance, ale Furcha už v základní hrací době nepřekonali. 

V prodloužení po chybě domácích unikl Jakub Flek, zkoušel kličku a zakončoval k levé tyči, ale na Tomka si nepřišel. Další šance se střídaly na obou stranách, ale brankáři všechny pokusy zlikvidovali. V nastaveném prodloužení se celky prosadit nedokázaly a o vítězi rozhodovaly samostatné nájezdy. V nájezdech se nejprve prosadil Nicolas Hlava a vítězství Litvínovu zařídil Šimon Stránský

Sestřih

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

David Kočí

Věděli jsme, že nás čeká těžké utkání proti velice silnému soupeři, který poslední dobou hraje dobře a nedostává moc gólů. Brno hraje dobře v obraně, brankář mu chytá výborně, tudíž jsme věděli, co nás čeká a připravovali jsme se na to hráče i psychicky. Chtěli jsme po hráčích větší nasazení, než jaké bylo v utkání s Hradcem Králové. Myslím si, že to kluci dokázali. Makali, šli na doraz a pracovali celých šedesát minut. Dva body si hráči zasloužili. 


logo HC Kometa Brno

HC Kometa Brno

Patrik Martinec

V oslabení jsme dostali gól, i když jsme se na to připravovali. Litvínov vyrovnal a od té doby byl lepší. Díky Dominiku Furchovi jsme se drželi v zápase a za získaný bod můžeme děkovat pouze jemu, který ho vychytal.