Zápasy 25. 01. 2023, Kamila Stříteská

Rozjetou Spartu Litvínov nezastavil

V dohrávce 41. kola se Litvínov utkal s pražskou Spartou. Utkání se dařilo spíše domácím, kteří po první třetině vedli o jednu branku. Litvínovští dokázali zásluhou Nicolase Hlavy srovnat, ale Michal Řepík si v prostřední části zapsal dvě trefy. Patrik Demel ve třetí třetině vrátil Litvínov do hry, ale chemikům se srovnat už nepodařilo. Z metropole České republiky se svěřenci Karla Mlejnka vrací bez bodového zisku.

41. kolo, 25.01.2023, Praha, O2 arena
logo HC Sparta Praha
logo HC VERVA Litvínov
HC Sparta Praha HC VERVA Litvínov
3 2
  • Třetiny

    1:0, 2:1, 0:1
  • Střely na branku

    32:17
  • Vyloučení

    2:5
  • Využití

    2:0
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    14138

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC Sparta Praha: 17. Tomášek (Kaše), 32. Řepík (M. Forman, P. Kousal), 36. Řepík

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 29. Hlava, 47. Demel (Šalda, Havelka)

  • Průběh zápasu

    1:0, 1:1, 2:1, 3:1, 3:2

  • Rozhodčí

    Hribik, Ondráček – Špůr, Šimánek

  • Sestava domácích

    Kovář – Němeček, Jandus, Kempný, Mikliš, Moravčík, Polášek (A), Krutil – Tomášek, Horák, Kousal – Forman, Sobotka (A), Řepík (C) – Buchtele, D. Vitouch, Safin – Kaše, G. Thorell, Vauhkonen.

  • Sestava hostů

    Zajíček – Zile, Zeman, Freibergs, Strejček, Demel (A), Jaks, Wesley, Šalda – Kudrna, Sukeľ (C), Fronk – Abdul, Estephan, Zdráhal (A) – Danielčák, Gut, Hlava – Havelka, Jurčík


Reportáž

V prvním dějství se střídaly šance na obou stranách, ale střelecky aktivnější byli domácí. Podstatnější příležitosti se odehrály až po polovině první dvacetiminutovky. Ve 14. minutě se po chytré nahrávce Kašeho ocitl u kotouče Olavi Vauhkonen, z pravého kruhu zamířil pouze do Zajíčkova ramene. O pár minut později šli Litvínovští do čtyř, když se nedovoleným zákrokem provinil Abdul. David Kaše si v přesilové hře vyměnil puk s Davidem Tomáškem, jenž prostřelil litvínovského brankáře nad pravým ramenem - 1:0. Vzniklý sparťanský tlak po vstřelené brance neutichl a naopak Šimon Zajíček měl plné ruce práce. V dobré příležitosti se ocitl Sobotka, objel si hostující klec, ale brankáře Vervy nepřekvapil. V 19. minutě se domácím podařilo dostat puk do sítě Litvínova znovu, ale gól nemohl být uznán z důvodu úmyslného kopnutí do kotouče Miroslava Formana. V samotném závěru úvodní třetiny zahrozili hosté. Po střele Jakse zakončoval Nicolas Hlava do zcela odkryté brány Sparty, volný prostor za Kovářem ale minul.

Brzy po začátku prostřední části převedli svižnou akci Sobotka s Řepíkem a Kousalem, v zakončení se jim ale nepodařilo gólově prosadit. Chemici byli střelecky neaktivní, přesto se nakonec Nicolasu Hlavovi podařilo i s dávkou štěstí prosadit, když pálil z pravého kruhu a střelu z první Kovář vyrazil ramenem nad sebe, odkud puk zapadl za brankovou čáru - 1:1. Vyrovnané skóre v O2 areně dlouho nevydrželo. Sparta využila i druhou přesilovou hru, čemuž předcházel pokus Formana z mezikruží, který zastavila branková konstrukce. Odloženého kotouče na se ujal Michal Řepík a vrátil domácí do těsného vedení - 2:1. Po inkasovaném gólu měl Litvínov k dispozici početní převahu, v té se ale chemikům nezadařilo. Naopak domácím se podařilo zvýšit skóre. Michal Řepík se kličkami zbavil dvou protihráčů a behkendovou střelou překonal Šimona Zajíčka - 3:1. 

V úvodu závěrečné dvacetiminutovky přizvedl Řepíkovu pobídku Sobotka, ale kotouč těsně minul litvínovskou svatyni. Další šance byla tentokrát na straně chemiků. Po výměně puku mezi Sukelem a Zdráhalem mohl nebezpečně zakončit Andrej Kudrna, ale nakonec se ke střele nedostal. Po Havelkou zblokované střele se kotouč odrazil do středního pásma, kam vyjel Radim Šalda a řítil se Kováře, ale jeho pokus domácí brankář vyrazil na druhou stranu, odkud najížděl Patrik Demel, jenž ostrou střelou propálil sparťanského brankáře a vrátil Litvínov do hry - 3:2. Hosté pak měli ještě šanci na vyrovnání, ale Wesley selhal v zakočení. V 57. minutě mířil sám na Zajíčka David Kaše, ale střelu pod horní tyčku litvínovský brankář zneškodnil ramenem. V závěru vsadil trenér Karel Mlejnek na hru se šesti bruslaři, ale šestice litvínovských hráčů nedokázala srovnat skóre. Litvínovu nezastavil rozjetou Spartu a z metropole České republiky se vrací bez bodového zisku. 

Sestřih

Ohlasy

logo HC Sparta Praha

HC Sparta Praha

Hans Wallson

„Byl to těžký zápas. Začali jsme velice dobře. Měli jsme energii, forčekovali jsme. Litvínov se ale od druhé třetiny zlepšil a bylo to hodně těžké utkání. Povedly se nám přesilové hry, vstřelili jsme dva góly, což bylo důležité. Jsme rádi za vítězství a tři body.”


logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Karel Mlejnek

„Myslím si, že soupeř dnes byl jednoznačně lepší. My jsme především v první třetině tahali za krátký konec. Navíc naší nedisciplinovaností ve středním a útočném pásmu jsme soupeři darovali dvě přesilové hry, které využil. Jediné, co se nám v zápase povedlo, byl plánve třetí třetině do 50. minuty se pokusit snížit. To se nám podařilo, do remízového stavu jsme to bohužel nedotáhli.”

Fanshop