Zápasy 21. 01. 2023, Petr Koukal

Chemici zdemolovali olomoucké Kohouty

Litvínov odstartoval šňůru čtyř venkovních utkání na ledech soupeřů ve velkém stylu. Osmigólovým přídělem deklasoval domácí HC Olomouc. Chemici si také připsali druhý nejvyšší počet nastřílených gólů venku v samostatné české extralize. O jeden více zvládli v říjnu 1993 na ledě Jindřichova Hradce.

39. kolo, 20.01.2023, Olomouc, Zimní stadion
logo HC Olomouc
logo HC VERVA Litvínov
HC Olomouc HC VERVA Litvínov
1 8
  • Třetiny

    0:4, 1:3, 0:1
  • Střely na branku

    24:31
  • Vyloučení

    4:1
  • Využití

    1:2
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    4191

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC Olomouc: 24. Nahodil (Ondrušek, Orsava)

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 2. Hlava (Jaks, Danielčák), 9. Kudrna (Abdul, Strejček), 17. Hlava (Stránský, Jaks), 20. Zdráhal (Stránský, Demel), 33. Zdráhal (Stránský, Estephan), 37. Hlava (Freibergs), 40. Abdul (Freibergs, Sukeľ), 60. Abdul (Jaks, Estephan)

  • Průběh zápasu

    0:1, 0:2, 0:3, 0:4, 1:4, 1:5, 1:6, 1:7, 1:8

  • Rozhodčí

    Obadal, Stano – Rampír, Rožánek

  • Sestava domácích

    Lukáš (Konrád) – Ondrušek (C), Rašner, Mareš, T. Černý, Řezníček, Švrček, Rutar – J. Káňa, Knotek (A), Bambula – Orsava, Nahodil (A), P. Musil – Plášek ml., Kunc, Navrátil – Kusko, Strapáč, Olesz.

  • Sestava hostů

    Zajíček (M. Tomek) – Zile, Freibergs, D. Zeman, Strejček, Demel (A), Jaks, Šalda – Kudrna, Sukeľ (C), Abdul – Š. Stránský, Estephan, Zdráhal (A) – Danielčák, Gut, Hlava – Havelka, Fronk, L. Stehlík.


Reportáž

S Litvínovem odcestoval k utkání jako náhradní brankář Matej Tomek. Ten se do kádru Karla Mlejnka vrátil po pauze vynucené zlomeninou klíční kosti. Nyní už je zdravý a na severu Čech bude hostovat z Komety Brno do konce sezóny. Společně se svými spoluhráči se mohl z prvního gólu radovat už ve 103. vteřině zápasu. Ihned po vyhraném vhazování vypálil od modré čáry Jaks a před gólmanem jeho ránu ještě tečoval Hlava. Srovnat stav utkání mohl domácí Káňa, kterému ovšem zakončení sebral obranným zákrokem kapitán Severočechů. V osmé minutě mohl vedení zvýšit Zdráhal, ale gólman Lukáš ho vychytal. O minutu později už to chemikům vyšlo. Odražený kotouč poslal na bránu po ledě Kudrna a mezi brankářovými betony zvýšil na 2:0 pro Litvínov. Další šance na navýšení skóre přicházely. Nejprve se po střele jednoho z hráčů Vervy rozvlnila boční síť, následně Zdráhal ani Estephan nedokázali dostat puk ve slibných šancích do brány. Přesto se Verva dočkala třígólového vedení. V přesilové hře se krásně uvolnil před brankou Hlava a trefou pod horní tyč zaznamenal do statistik svůj druhý gól v utkání a rozehrál boj o hattrick. Premiérovou trefu si mohl dvě minuty před pauzou připsat také devatenáctiletý junior Danielčák, na brankáře ale v úniku nevyzrál. Přesto si Litvínov do šatny odnesl náskok čtyř gólů. Časomíra ukazovala 26 vteřin do konce první dvacetiminutovky, když bekhendovým blafákem poslal Zdráhal puk do šibenice. Svému týmu zajistil luxusní náskok a sám zaznamenal 100. kanadský bod v litvínovském dresu.

Do druhé třetiny vyměnili Kohouti muže v brankovišti, Lukáše nahradil Konrád. Na začátku prostřední části byl vyloučen obránce Strejček a Olomouc mohla svou ztrátu snížit. Po pár vteřinách se opravdu síť za gólmanem Zajíčkem třepala pod tíhou puku, ale kontrola u videa odhalila nedovolený způsob, jakým Orsava puk do brány dostal, gól tedy neplatil. Uběhlo opět jen několik vteřin a další šanci olomouckých hokejistů vyřešil zákrokem rukavicí Zajíček. Přesto po minutě domácí snížili. Nahodil mezi kruhy vypálil nechytatelně pod horní tyč a bylo to 1:4 z pohledu domácích. Olomouc se nadechovala k další korekci, šanci měl i Litvínov. Kunc ani Fronk neuspěli. Potom přišla opět chvíle pro chemiky. Během závěrečných sedmi minut druhé třetiny se prosadili hned třikrát. Ve 33. minutě trefil poodkrytou svatyni po krásné přihrávce Stránského Zdráhal a tím vyhlásil Hlavovi závod o střelce hattricku. Ten vzal výzvu opravdu vážně a za další tři minuty už mohly létat čepice na led. Přiletěla jedna, to ale nemohlo zkazit litvínovskou radost. Hlava se zbavil bránícího hráče a bekhendem zvýšil na 6:1 pro svůj tým. Žlutočerným to ale nestačilo, a tak osm vteřin před druhou sirénou přidal sedmý gól Abdul a o osudu utkání bylo rozhodnuto. Přesto zbývalo odehrát ještě 20 minut.

Ve třetí části už bylo znát, že účastníci zápasu jsou s jeho osudem smířeni. Přesto se blízko gólu dostal domácí útočník Kusko. Jeho pokus zastavila tyčka Zajíčkovy branky. Do statistik e tak kromě několika nepřesných střeleckých pokusů zapsala hlavně vyloučení domácích. Za své prohřešky putovali na trestnou lavici postupně Švrček, Řezníček a Mareš. Zvýšit mohl 140 vteřin před závěrečnou sirénou Jaks, ovšem jeho gólovou šanci zastavil Kunc. Minutu před koncem mohl zkompletovat hattrick také Zdráhal. Kotouč už se pohyboval na brankové čáře, k údivu všech ale v brance neskončil. Smutek však netrval dlouho. V poslední minutě nahodil puk na branku Jaks a díky teči Abdula se svěřenci trenéra Mlejnka radovali poosmé. Tímto gólem byl zpečetěn osud zápasu, Verva zvítězila vysoko 8:1. Další zápas čeká Litvínov v neděli v Ostravě na ledě Vítkovic.

Sestřih

Ohlasy

logo HC Olomouc

HC Olomouc

Jan Tomajko

Rozhodl začátek zápasu, kdy jsme do toho nevstoupili dobře. Litvínov byl všude dříve, vyhrával souboje, byl i produktivní. Pro nás to bylo těžké. Dali jsme na 1:4, šance na další gól tam byly, ale bohužel. Utkání z naší strany nebylo vůbec dobré. Litvínov nás k ničemu nepustil a my se nedokázali prosadit.


logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Karel Mlejnek

Dnešní utkání bylo pro nás, troufám si říct, velmi těžké. Velmi těžké do stavu 1:6. Klíčový moment byl pro nás za stavu 1:4, kdy tam bylo dlouhé střídání, ve kterém jsme se za dvě minuty nedostali z pásma. Měli jsme tam asi čtyři icingy, ale zápas se pak definitivně zlomil. Co si budeme povídat, se vší pokorou, takový zápas za sezónu mockrát k vidění není.

Fanshop