Zápasy 28. 10. 2022, Kamila Stříteská

Nový začátek? Verva s novým trenérem a novými dresy porazila Spartu

Chemici vstoupili do utkání s novým trenérským štábem a novým kapitánem. První třetina žádné góly nepřinesla, ale ve druhé a třetí třetině se Litvínov rozstřílel a využil tři přesilové hry. O dvě branky se postaral Giorgio Estephan, Matej Tomek vychytal čisté konto.

15. kolo, 28.10.2022, Litvínov, Zimní stadion Ivana Hlinky
logo HC VERVA Litvínov
logo HC Sparta Praha
HC VERVA Litvínov HC Sparta Praha
4 0
  • Třetiny

    0:0, 2:0, 2:0
  • Střely na branku

    27:30
  • Vyloučení

    2:6
  • Využití

    3:0
  • V oslabení

    0:0
  • Diváků

    5107

  • Branky a nahrávky

    Branky a nahrávky HC VERVA Litvínov: 30. Gut (Zile, Kudrna), 33. Estephan (Hlava, Š. Stránský), 54. Zdráhal (Estephan), 59. Estephan (Jaks, Zeman)

  • Rozhodčí

    Šír, Kubičík – Frodl, Klouček

  • Sestava domácích

    Tomek – Zeman, Zile, Jaks, Strejček, Wesley, Demel (A), Šalda – Abdul, Sukeľ (C), Kudrna – Zdráhal (A), Estephan, Š. Stránský – Hlava, Gut, Straka – Havelka, Helt, Zygmunt

  • Sestava hostů

    J. Kovář – Krejčík, Moravčík, Kempný, Mikliš, Němeček, Jandus, Polášek (A) – Sobotka (A), Horák, Řepík (C) – E. Thorell, D. Vitouch, Tomášek – D. Simon, G. Thorell, Hauser – Safin, M. Vitouch, Konečný.


Reportáž

Hosté se nechali vyloučit už v první třetině, Litvínov se v přesilové hře pokoušel několikrát uspět a zaznamenal solidní střelecké pokusy, ale Kovář byl na začátku zápasu stoprocentní. V 5. minutě prověřil pozornost sparťanského brankáře Andrej Kudrna, ale hostující klec nebezpečnou střelou nerozvlnil. Ve druhém oslabení byla Sparta pozornější a svého soupeře do akce příliš nepouštěla. Největší šanci měl Giorgio Estephan po Jaksově nahrávce z pravého kruhu, ale střela kanadského ostrostřelce šla mimo tři tyče. Ve 13. minutě hru zastavilo zranění Michala Kempného, který pravděpodobně utrpěl řeznou ránu do nohy, sparťanský obránce skončil v péči lékařů. O čtyři minuty později si přesilovku zahrála právě Sparta, ve které z pravého kruhu vypálil Vladimír Sobotka, ale orazítkoval pouze tyč domácí klece. V závěru prvního dějství se pokoušel otevřít skóre zápasu Řepík, po něm to zkoušel ještě Roman Horák, ale ani po těchto akcích se skóre neměnilo. Do kabiny se tak odcházelo za stavu 0:0.

I do prostřední části utkání nastoupil Litvínov s plnou vervou. Nejprve se od modré čáry pokoušel prosadit Zile, posléze se Straka zbavil sparťanského soupeře a vytvořil si prostor pro zakončení. Jeho rána těsně minula protější tyč. Ve 29. minutě zaznamenali pražané čtvrté oslabení, které se jim tentokrát stalo osudným. Na modré čáře se opřel do kotouče Zile, jenže puk se odrazil před brankoviště, kde dobře stál Michal Gut a zasunul puk za brankovou čáru - 1:0. Vzápětí přidali Litvínovští další solidní šanci, Nicolas Hlava z pravého kruhu těsně minul protější tyč. Svým tlakem si chemici vybojovali další přesilovou hru a domácí znovu ukázali svou sílu. Před branku Kováře dostal odražený kotouč Giorgio Estephan, který z bezprostřední blízkosti poslal Vervu do dvoubrankového vedení - 2:0. Hosté se v posledních minutách pokoušeli o kontaktní gól, ale na Tomka v litvínovské bráně recept nenašli. Blízko ke vstřelení ale další brance na straně domácích byl Zile, ale rozezvonil pouze hostující tyčku. Verva si ve druhém dějství vytvořila dvoubrankové vedení a Sparta měla ve třetí třetině plné hokejky práce. 

Po několika vteřinách ve třetí třetině si také hosté zahráli početní převahu, čímž se mohli dostat na dostřel. Litvínov ale dobře bránil a soupeře do vyložených šancí nepouštěl. Michal Řepík to zkoušel prudkou střelou, ale trefil pouze Tomkovu vyrážečku. Verva dobře bránila, a tak neměla Sparta moc příležitostí k překonání litvínovského gólmana. Pokusil se o to v 51. minutě Sobotka, ale Matej Tomek předvedl zákrok betonem a o následnou dorážku se také bez problémů postaral. O dvě minuty později Sparta znovu zahrozila. Od modré čáry vyslal dělovou ránu David Němeček, ale orazítkoval jen břevno domácí klece. Po šanci hostů se do toho znovu opřeli domácí. Po vyhraném vhazování poslal Estephan kotouč na Patrika Zdráhala, který se napřáhl a propálil vše, co mu stálo v cestě - 3:0. Hosté se ještě pokoušeli nepříznivý výsledek zvrátit, ale v 58. minutě přišlo další vyloučení, které se pro hostující celek stalo osudným a Verva využila třetí přesilovku v pořadí. Janis Jaks poslal kotouč na levý kruh, kde byl připravený Giorgio Estephan, ten si ještě pohrál s kotoučel a našel si lepší pozici, následnou střelou švihem zamířil k protější tyči, od které se kotouč odrazil a skončil za Kovářovými zády - 4:0. O vítězství Litvínova pod novým lodivodem rozhodly využité přesilové hry a kvalitní výkon Mateje Tomka v brankovišti. Chemici zastavili sedmizáposovou šňůru porážek a radují se tříbodového zisku.

Sestřih

Ohlasy

logo HC VERVA Litvínov

HC VERVA Litvínov

Karel Mlejnek

V hodnocení souhlasím s Pavlem. Pomohly nám dvě přesilové hry na začátku, jedna se nám nepovedla a druhá snesla nějaké parametry. Od druhé poloviny první třetiny bylo utkání velmi vyrovnané. Osobně si myslím, že zápas byl vyrovnaný celou dobu. Nemám dojem, že bychom ve většině utkání dominovali i přes výsledek. Narazily na sebe dva týmy, které byly velmi dobře organizované s kotoučem i bez něj. Dnes rozhodly speciální týmy.

 


logo HC Sparta Praha

HC Sparta Praha

Pavel Patera

Špatně jsme vstoupili do utkání. Litvínov výborně bruslil a vyhrál všechny osobní souboje, z čehož následně pramenily naše fauly. Ze začátku jsme oslabení hráli velice dobře, v čele s gólmanem nás udrželi ve hře. Od 10. minuty se hra srovnala, sneslo to nějaké parametry. Do druhé třetiny jsme pak vstoupili stejně špatně jako do té první. Opět jsme měli plno oslabení a zákonitě přišel trest. Od té doby byl Litvínov lepší a zaslouženě vyhrál. Diagnózu Michala Kempného přesně nevím, ale vím, že přijel před třetí třetinou a ještě chtěl hrát. Doufám tedy, že zítra bude na tréninku a zejména v pořádku. Doufáme v jeho co nerychlejší návrat.

 

Fanshop