Zpráva, které lze v první chvíli uvěřit jen těžce, dnes dorazila do Litvínova. Navždy nás opustila jedna z největších legend litvínovského hokeje. Zemřel vítěz Stanley Cupu a bývalý kapitán chemiků Petr Klíma. Bylo mu 58 let.

Legendární útočník přezdívaný Kozel v roce 1985 emigroval do Spojených států amerických a začal svou veleúspěšnou kariéru v NHL. V dresu Detroit Red Wings debutoval 10. října téhož roku proti Minnesotě a hned v prvním utkání vstřelil svůj první gól v nejslavnější hokejové soutěži planety. Jeho bodový zisk se v prvním roce zastavil po 74 zápasech na skvělém čísle 56, nastřílel 32 gólů a na 24 dalších přihrál. V dalších sezónách svou produktivitu nadále potvrzoval. Jeho celkové vizitka v základní části je 573 kanadských bodů v 786 zápasech (313+260). Ve vyřazovacích bojích cestou za nejslavnější klubovou trofejí světa nasbíral dalších 52 bodů (28+24). Potřeboval na to 95 startů.

Stanley Cup nad hlavu zvedl v páté sezóně. Začal ji ještě v Detroitu, ale trofej vyhrál s Edmontonem Oilers. Byl to ročník 1989/1990. O rok později ve finále konference nastřílel hattrick za neuvěřitelných 313 vteřin. Stalo se to 4. května 1991, na den přesně před 32 lety. Bylo to opět proti Minnesotě a dodnes jde o nejrychlejší český hattrick v NHL. Za oceánem nastupoval také za Tampu Bay, Los Angeles a Pittsburgh. Do Litvínova se vrátil na sklonku kariéry, aby svůj mateřský klub vedl v sezónách 2001/2002 a 2002/2003 s céčkem na prsou.

"Tuhle smutnou zprávu jsme přijali s velkou bolestí. Jménem klubu bych chtěl celé Petrově rodině, blízkým i přátelům vyjádřit naši hlubokou soustrast. Odešla další z legend litvínovského i celého československého a českého hokeje," uvedl pro klubový web generální ředitel Pavel Hynek.

Odpočívej v pokoji, Petře. Nezapomeneme!