Poslední mistrovský vzájemný zápas Litvínova a Jihlavy je ovšem v živější paměti: hned čtyřikrát se Verva a Dukla utkaly loni na jaře v rámci baráže (ta se do extraligy nepočítá).

V soubojích mezi nejvyšší a druhou nejvyšší soutěží Litvínov po první hořké pilulce na ledě soupeře v podobě porážky 1:2 po nájezdech třikrát vyhrál (4:1, 2:1, 8:2).

Historická vzájemná bilance obou klubů čítá už 166 zápasů. Z toho sto a jedna výhra patří Dukle. Dvakrát tolik, než Litvínovu, ten vyhrál padesátkrát. Remízou skončilo patnáct utkání.

Klub z Vysočiny si vybojoval návrat mezi elitu v letošní jarní baráži v konkurenci Pardubic, Českých Budějovic a Karlových Varů.

První vítězství v novém ročníku Tipsport extraligy slavil před více než pěti tisíci diváky hned v prvním kole proti Mladé Boleslavi. Na Horáckém stadiónu uspěl v prodloužení (4:3p). 

První tříbodové výhry se Jihlava dočkala v pátém kole proti Zlínu, radovala se po obratu z 0:2 na 3:2 ve třetí třetině.

Zajímavost: kouč Petr Vlk působí u týmu už od sezóny 2010/11. Nyní patří jeho svěřencům jedenácté místo v tabulce a svou houževnatostí jsou vyrovnaným protivníkem prakticky každému týmu.

Porovnání: dostali o devět gólů víc než Verva, nastříleli jich však o čtrnáct víc. V brance víc utkání než novic, Nor Lars Volden, odchytal mladík Škarek.

Žlutočerní mají odložený zápas se Spartou k dobru a cítí důležitost nadcházejícího víkendu, v němž se utkají se dvěma tabulkově blízkými soupeři. Dukla nasbírala o čtyři body víc, nedělní soupeř z Pardubic o tři. Vervu díky úterní předehrávce vystřídal na třinácté pozici.
Jak to změní páteční kolo?

Pomohlo by třeba vstřelit první gól v zápase. V minulých pěti utkáních se to HCVL nepovedlo.