Turnaj se již potřetí hraje pod názvem Müller’s Fanshop-Cup.

Kromě domácích (pořádající Eislöwen Dresden) přivítá EnergieVerbund Arena v Drážďanech další dva účastníky stejné jako v minulém roce: Eisbären Berlín z německé DEL a tým HC VERVA Litvínov. Letos k nim přibude nováček, finský Mikkelin Jukurit.

V sobotu 26. srpna se žlutočerní utkají s Berlínem (16:00). V neděli pak podle úspěšnosti v sobotním zápase v semifinále buď odpoledne (14:00) o třetí místo, nebo vpodvečer (17:30) o celkové prvenství na turnaji.

Do saské metropole se Litvínov vydá v posledních jedenácti letech již popáté.
Poprvé to bylo díky pozvání tamního funkcionáře a někdejšího litvínovského hráče a odchovance Jana Tábora již v roce 2006.

Königs Hof Four Points Cup, tak se jmenoval turnaj pro čtyři týmy. Litvínov v něm skončil druhý. Po porážce s Norimberkem 3:5 porazil Duisburg 7:3 a Drážďany 4:2.

V roce 2014 se Krušnohorci na turnaj vrátili. Hrálo se pod názvem Škoda Cup a Litvínov měl blízko k prvenství, neboť v semifinále zdolal Wolfsburg 4:3 (Jurčík, V. Hübl, Piroš, Jánský). Do finále proti němu postoupily papírově slabší Drážďany z nižší soutěže. HCVL ale o den později domácím před tisícovkou diváků podlehl 3:4 (R. Hanzl, Jánský, Majdan).

V roce 2015 zastavil náš tým v semifinále Wolfsburg z DEL výsledkem 3:4 po samostatných nájezdech (Pavlík, Písařík, Martynek). V boji o třetí místo oplatil Litvínov Drážďanům rok starou porážku a vyhrál 6:5 (Šrámek, R. Hanzl, Pavelka, Válek, Štěpka, Martynek).

A konečně v minulém ročníku Verva v prvním zápase porazila Weisswasser 4:0 (Reichel ml. 2, Hořava, Jurčík) a ve finále podlehla Eisbärenu 1:2 (Jurčík). Obsadila tak druhé místo.

Suma sumárum, v Drážďanech tedy Litvínov nikdy neskončil poslední a nikdy také turnaj nevyhrál.
Jak se povede letos?

Tým po třech porážkách v Boleslavi, s Oulu a doma s Chomutovem ve čtvrtek na ledě Pirátů vyhrál 2:1. Do Drážďan se vydá v sobotu po poledni a po zápase se vrací domů, v neděli se tak sestava promění. Je možné, že v jednom zápase znovu dostanou ve větší míře příležitost mladí hráči.

Bilance přípravy po deseti zápasech: 3 - 2 - 1 - 4   28:32
Zajímavost: čtyři hráči se v produktivitě přípravných zápasů srovnali na stejných číslech - 4 + 2: Černý, Lukeš, Jánský a Nicholls.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
První (a jediný dopředu známý) litvínovský soupeř Eisbären Berlín skončil osmý v základní části posledního ročníku DEL. V předkole play off vyřadil Straubing 2:0 na zápasy a ve čtvrtfinále – dle umístění v dlouhodobé části překvapivě – Mannheim 4:3. Orli z Mannheimu skončili v základní části druzí jediný bod za prvním Mnichovem. Mnichov pak v semifinále „Lední medvědy“ zastavil a následně se stal mistrem.

Sedminásobný mistr Německa, hrající své zápasy v Mercedes-Benz aréně pro 14.200 diváků, byl založen v roce 1954 a obnoven v roce 1990. Mistrem se stal sedmkrát během pouhých osmi let (2005 – 2013).

Litvínov a Lední medvědi z Berlína změřily své síly v přípravě či na turnajích už pětkrát.
Poprvé během olympijské přestávky v roce 1994. Tým Ivana Hlinky se vydal za týmem kamaráda Jaroslava Waltera, v němž působili i Richard Žemlička a Jiří Dopita. Před 2500 diváky prohrál Litvínov v Berlíně 2:6.

Ani ne půl roku na to se konala odveta pod Krušnými horami. V rámci 11. ročníku turnaje O pohár generálního ředitele Chemopetrolu vyhráli žlutočerní 6:5.
Za 16 dní oplatil Litvínov Eisbärenu účast na turnaji, v Berlíně podlehl 3:5.

Přesně po 11 letech se žlutočerní utkali s Němci znovu. 31. srpna 2005 na turnaji v Luganu prohráli 1:4.
Další zápas se odehrál zase až za 11 let, 28. srpna 2016. Ve finále turnaje v Drážďanech podlehla Verva 1:2.
Tedy bilance 4:1 na zápasy pro účastníka německé DEL.

V přípravě na novou sezónu nastoupil Berlín dosud čtyřikrát. Nejzajímavější výsledek? 20. srpna zdolal Spartu 6:3.
Přípravu začal tým Uwe Kruppa výhrou ve Weisswasseru nad „Lužickými liškami“ (5:2), pak stejně jako před časem Litvínov zdolal Ambri-Piottu po samostatných nájezdech (3:2sn). Naposledy se utkal ve středu s finským Jukuritem z Mikkelinu a vyhrál 2:1.

Dresdner Eislöwen – tradiční litvínovský soupeř na turnaji, utkal se tam s ním v posledních letech už třikrát.
V roce 2006 vyhrál v semifinále 4:2, před třemi lety podlehl ve finále 3:4 a v roce 2015 v utkání o 3. místo zvítězil 6:5.

Příprava Drážďan? 18. srpna podlehl Bad Nauheimu 3:4 po nájezdech. Na soupisce najdeme i někdejšího litvínovského hráče, obránce Petra Macholdu a opavského odchovance, útočníka Martina Davídka.

Tým Jukuritu hraje ve městě Mikkeli. V minulém ročníku SM-ligy obsadil jako nováček 11. místo, postup do předkola play off mu unikl o šest bodů. Utkání hraje v hale s kapacitou 4487 diváků.

3. Müller’s Fanshop-Cup, 2017:
Samstag, 26. August:
16.00 Uhr: Berlin (GER) – Litvinov (CZE)
19.30 Uhr: Dresden (GER) – Mikkelin Jukurit (FIN)
Sonntag, 27. August:
14.00 Uhr: Spiel um Platz 3
17.30 Uhr: Finale