Po české Tipsport extralize a ruské Kontinentální hokejové lize přijede pod Krušné hory zástupce již třetí soutěže - tentokrát mezinárodní EBEL (Erste Bank Eishockey League).
A po utkání s Plzní (3:2sn) a nedohraném sobotním zápase s Medveščakem Záhřeb (0:1) se dá očekávat, že toto utkání bude už hlavně o hokeji.

HC Orli Znojmo mají nyní v kádru i dva hráče s litvínovskými zkušenostmi.

K brněnskému odchovanci, brankáři Patriku Nechvátalovi, který do kraje okurek přišel v květnu 2014 a strávil zde tedy už minulé dvě sezóny, přibyl v téže době i útočník Roman Tomas. Slovenský forvard na severu Čech působil v části ročníku 2007/8.

Na soupisce Orlů stále nechybí ani nestárnoucí slovenský forvard Peter Pucher, který 12. srpna oslaví 42. narozeniny.

V kanadském bodování základní části minulé sezóny byl nejlepší podsaditý Kanaďan Colton Yelow Horn (175/86). Docílil 28 branek a 29 přihrávek. V play off byla jeho bilance 8+21 znovu nejlepší. Horn si tím vystřílel angažmá v Plzni.

Brankáře Lukáše, jedničku v play off, ukořistila Mladá Boleslav. V ní zase dříve působil aktuálně znojemský gólman Marek Schwarz.
Kanaďané Adam Hughesman a Sean McMonagle a kapitán nizozemské reprezentace Kevin Bruijsten, to jsou jména nových zahraničních akvizic.

V play off 2016 chtěli Orli konečně překročit čtvrtfinálovou bariéru a povedlo se jim to vrchovatě. Ve čtvrtfinále vyřadili Dornbirn 4:2 na zápasy a v semifinále stejným poměrem Linec. Teprve v boji o titul je zastavil Salzburk. Dvě ze tří finálových utkání ve Znojmě byla vyprodaná, hlediště zaplnilo 4800 diváků.

Druhým místem se Moravané kvalifikovali do Ligy mistrů, v němž k nim los přiřadil Mnichov a Fribourg-Gottéron.

Mužstvo vede trenér Jiří Režnar. Zajímavost: na postu týmového manažera má klub ženu, Kateřinu Oherovou.

Klub byl založen jako TJ Sokol Znojmo v roce 1933 a první velké úspěchy jsou neodmyslitelně spjaty se jménem a působením v klubu podnikatele Jaroslava Vlasáka v 90. letech minulého století. Od roku 1999 do roku 2009 působili HCOZ v extralize, než před šesti lety prodali licenci do Brna Kometě.

Zimní stadion města Znojma byl postaven v roce 1970 jako nekrytý. Střechy se dočkal o sedm let později. Do roku 1996 byly na tribunách pouze místa k stání. Současná kapacita hlediště je 4800 míst.

V pátek Orli doma v prvním přípravném zápase nestačili na Vítkovice, podlehli jim vysoko 1:7.
Nastoupili v sestavě: Nechvátal – Lattner, McMonagle, Rezníček, Kadeřávek, Šulák, Biro – Tomas, Pucher, Vodný – Kalus, Bartoš, Hughesman – Číp, Wronka, Bruijsten (autor jediného gólu) – Beroun, Šeda, Novák – Györi.
Zápas sledovalo dva tisíce diváků.

Oba úterní soupeři se utkali už v přípravě před (pro Litvínov mistrovskou) sezónou 2014/15.
Čtvrtého září 2014 zvítězil Litvínov na Zimním stadiónu Ivana Hlinky 4:1 po třetinách 2:1, 2:0 a 0:0 brankami Martynka, Jánského, Kubáta a Lukeše. Za hosty se trefil právě Tomas.

Rok na to, 7. srpna 2015 prohrála Verva doma s Orly 2:3, i když góly Smolky a Hübla vedla 2:0.

Kteří hráči v černožlutém se zapíší do střelecké listiny? Zatím je jediným střelcem týmu ze hry mladík Šimeček (2).

Úterní zápas se hraje už od 17 hodin, pokladna bude otevřena od 15 hodin.
Za vstup zaplatíte jen 30 korun.
------------------------------------------------------------------------------------------
Sestava Vervy by měla být následující: Pinc (Janus) - Kubát, Gula - Pavelka, Sklenička - K. Černý, Pavlík - Nejezchleb, Hübl, Lukeš - Martynek, R. Hanzl, Hořava - Šimeček, Gerhát, Trávníček - Jurčík, Válek, J. Doležal