Obránce Martin Kokeš se v rámci letní přípravy na novou sezónu připojí k litvínovskému "A" týmu. Ještě předtím se ale stihl na konci dubna představit na šampionátu hokejistů do 18 let v ruském Soči. Český tým nakonec skončil ve čtvrtfinále, ve kterém narazil na pozdější vítěze turnaje z Kanady.

"Startovat na akci takového významu byl obrovský zážitek. Hráli jsme v halách, ve kterých se za devět měsíců uskuteční olympijské hry. Zázemí bylo na perfektní úrovni a pořadatelé šampionát skvěle zorganizovali," vypráví Kokeš. "Jen bylo trochu paradoxní, když jsme cestou na stadiony míjeli staveniště a spousty dělníků a posléze se ocitli v krásných hokejových halách. Někdy byl problém s dopravou. Občas jsme uvízli v kolonách při cestách z hotelu do haly na hodiny," krčí mladý zadák rameny.

Z hokejového hlediska turnaj českým mladíkům úplně podle představ nevyšel. Nakonec se umístili až na sedmém místě. Ve čtvrtfinále jim pak stopku po porážce 0:6 vystavila Kanada. "Pohřbily nás skutečně lacině inkasované góly na konci každé třetiny. V té první nám soupeř vstřelil branku do šatny, před druhou přestávkou jsme dostali hned dva. Tím nás zlomili," vysvětluje Kokeš příčiny drtivé porážky s favoritem. "Na rozdíl od nás Kanaďané své šance proměnili. Navíc byli silnější v osobních soubojích, zkrátka byli o krok napřed," dodává.

Český tým si na šampionátu připsal jedinou výhru nad Lotyšskem, posléze nestačil po těsných porážkách na USA s Finy (oba 3:4), o tři góly podlehl Rusku (2:5) a na závěr turnaje pak schytal debakl od Kanaďanů (0:6). Česká osmnáctka si i přesto vylepšila umístění z minulého roku, kdy na domácím šampionátu v Brně a Znojmě musela bojovat o záchranu.

Zatímco Liberec či Karlovy Vary měly v českém týmu hned dva zástupce, z Litvínova byl Kokeš v reprezentačním výběru sám. "Snad po třech letech se litvínovský hráč probojoval do nominace pro mistrovství. Snažil jsem si šampionát užít, v Litvínově jsem se spoluhráči svou účast ani moc neprobíral," uzavírá Kokeš.

Turnaj nakonec v olympijské aréně Bolšoj ovládla Kanada před USA a Finskem, čtvrté místo zbylo na domácí sbornou. Do nižší divize MS pak sestoupili hokejisté Lotyšska.