Vedení 2:1 po brance Martina Frolíka neudržel Litvínov v závěru zápasu s Mladou Boleslaví. V oslabení inkasoval a o druhý bod přišel v samostatných nájezdech, které se změnily ve střelecké manévry (2:3sn).

Do svého dalšího utkání o šest bodů (kolikátého už....) nastoupila Verva se změnou v první formaci. Místo Kubinčáka dostal v prvním útoku šanci nejproduktivnější hráč extraligy juniorů Jakub Šrámek.
Petru Fraňkovi místo zraněného Martina Volkeho kryl záda další litvínovský junior Patrik Nechvátal.

Mínus šest stupňů ukazoval teploměr v hale při dopoledním tréninku, což například František Gerhát řešil ráno šálou kolem krku. Vlající doplněk výstroje při zápase povolen není, snad i proto odpoledne vyšplhala rtuť o tři dílky výš a před zápasem pak ještě o jeden, na mínus 1. Vcelku slušné vzhledem k tomu, že ranní teploty v Litvínově se pohybovaly od -15 do -20 stupňů.


První skandování svého jména si užil Jakub Šrámek hned v úvodu zápasu, mělo ho povzbudit při premiéře. Hned při prvních střídáních se dostal k puku. Díky sérii vyloučení už se v první třetině na led nedostal a později to nebylo o mnoho lepší. Ale jeho chvíle ještě měla přijít v samém závěru utkání.

Hosté byli na začátku zápasu nejistí v rozehrávce a v čase 1:42 toho využil Trávníček, který získal puk a poslal jej před branku puk osamocenému Juraji Majdanovi. Ten se z první nemýlil, 1:0 už ve 2. minutě.

Další dvě střely minuly těsně Hüblovy tyče a ve 3. minutě mohl zvýšit Lukeš. Z protiútoku však dostal kolmici přes dvě třetiny kluziště Tomas, ujel a blafákem překonal Fraňka, 1:1.

Na konci úvodní pětiminutovky se řítil do přečíslení Kubát, přihrávku mu ale protihráč zblokoval. V 7. minutě se první útok domácích usadil v útočném pásmu a rezultovala z toho palebná pozice volného Stříteského z modré čáry. Hosté odpověděli závarem, ale vzápětí se vyhozením puku do hlediště provinil Mozík.

Litvínov ve výhodě neuspěl, ani při dalších dvou přesilovkách: v 10. minutě, kdy nedovoleně bránil Rýgl a ve 14. minutě po trestu Goertzena. Při jeho návratu se hosté dostali do přečíslení, Podkonický volil střelu a branku minul. V 19. minutě odešli současně pykat Černošek a Chaloupka, nerozhodné skóre se nezměnilo.

Po změně stran a jedné minutě hry vykopl Franěk betonem střelu Balaštíka z mezikruží. V čase 23:00 dostal Kubinčák trest pět minut a do konce zápasu za napadení. Těžkou zkoušku defenzívy Verva dokázala přestát bez úhony. A vzápětí si nedovolený zákrok ve střelecké pozici vykoledoval Jareš, fauloval ho Podkonický.

Hned v první půlminutě výhody pálili zdálky nebezpečně Ručinský a Lukeš, pozorný Hübl odolal. Stejně jako při střele Hujsy zblízka po přihrávce od zadního mantinelu.

Těsně po polovině zápasu fauloval Jiránek a z jihu se neslo silné: „Dejte jim gól!“ Oslabení Boleslavi však zkrátilo vyloučení Ručinského. Hra v tuto fázi mnoho dramatických situací nenabízela a upadla spíše do průměru. Ve 36. minutě fauloval znovu Rýgl, přesilovka znovu stav nezměnila. Ve 39. minutě měl gól na holi Jiránek, skvěle však zasáhl brankář Franěk. Vyloučení Ručinského pak rozpůlila přestávka.


Ve 42. minutě zahřáli domácí diváky první šancí po několika minutách z hole Trávníčka. Následně zakombinovali Lukeš s Hüblem, ale Jaroslav svého bratrance Viktora vychytal. Pak domácí zapomněli na nepovedenou prostřední část hry a uzamkli Středočechy v jejich obranném pásmu. Vytěžili z toho mimo jiné faul Chaloupky. Přesilovka se odehrála před brankou hostí, efekt to ale zase nepřineslo.

Ve 48. minutě v další výhodě Vervy (Čutta) Ručinský přihrál od branky soupeře zpátky Gulovi a puk zdálo se zazvonil o tyč. V 51. minutě byl při zakončení faulován Ručinský Podkonickým. Během výhody to vypadalo na další provinění hostů, sudí ale ani po poradě za vysokou hůl nevylučovali.

Boleslavští zahrozili až ve chvíli, kdy do konce základní hrací doby chybělo 5:55 minuty, Franěk ale závar vyřešil. V 55. minutě se naopak před Hüblem prosadil dorážkou Martin Frolík.
Jenže brzké vyloučení Majdana potrestala dorážka střelce zápasu Tomase čtyři minuty před koncem.

V 58. minutě navíc poslali rozhodčí ven Kousalíka, tentokrát se domácí ubránili. A 12 vteřin před koncem základní hrací doby šel naopak ven Demel, černí ani v prodloužení trest nevyužili.

Došlo tak k nájezdům, které přinesly tentokrát nevídané představení: hosté šli třikrát do vedení (Mikulík, Tomas, Vrbata), domácí třikrát srovnali!
Na první gól odpověděl junior Šrámek, na druhý Lukeš, na třetí Jenáček, který (ne poprvé v sezóně) odvrátil soupeřův mečbol. Šrámek pak při své druhé šanci už neuspěl a Vrbata ve čtvrté sérii i podruhé ano, čímž rozhodl. To už byl v domácí kleci náhradník Nechvátal.

Jakub Šrámek: "Moc jsem nečekal, že na nájezdy půjdu, moc mi nejdou a ve třetí třetině už jsem nehrál. Pak mi ale pan Kučera řekl, abych jel a byl jsem šťastný, že jsem dal gól. Celkově mám pocity smíšené. Jsem zklamán z toho, že jsme prohráli, na druhou stranu jsem byl rád, že jsem si mohl zahrát za A-tým."

Ačkoli o spokojenosti v litvínovském týmu nemohlo být po zápase řeči, odstup na desáté místo se šest kol před koncem snížil na čtyři body. Stejný je i náskok na chvost tabulky, která je stále vyrovnanější.

Martin Frolík: "Strašně nás mrzí, že jsme nevyhráli. Vedení na konci zápasu už jsme měli udržet, to je jasné. Nevedly se nám dnes vůbec přesilovky, velká škoda. 
Tabulku spíš nevnímáme, nekoukáme se ani nahoru ani dolů, snažíme se vždycky co nejlíp připravit na nejbližší zápas."

Viktor Lukeš: "Do utkání jsme nevstoupili špatně, dali jsme gól, ale brzy na to nechali volného hráče a soupeř vyrovnal. Přesilovek jsme dnes měli hodně, hráli jsme je však hráli katastrofálně. Až ve třetí třetině se to zlepšilo, nechali jsme hrát spolu stabilní formace i s obránci. Dali jsme druhý gól. Následovala další chyba, kdy jsme šli do čtyř a nechali hráče volného před brankou k dorážce střely. Tím jsme přišli o vítězství."

Petr Novák: "Musím klukům poděkovat, s vypětím všech sil a s podporou dobrého gólmana jsme vydolovali dva zlaté body. Jsme strašně rádi, stálo nás to spoustu sil. Pozítří máme další zápas, bude to asi hodně těžké. Věřím, že v závěrečném účtování nám ty dva body pomohou."


V sobotu po poledni se žlutočerný tým vydá k nedělnímu zápasu do Třince, poslednímu před reprezentační přestávkou.
Oba celky dělí v tabulce tři příčky a sedm bodů. V dosavadních vzájemných zápasech této sezóny byli úspěšnější Oceláři, vyhráli první dva duely: 4:0 v Litvínově a 7:3 doma.
Poslední duel zvládla lépe Verva, doma v poměru 5:3.
V loňském čtvrtfinále zvítězili Slezané 4:2 na zápasy.