Byla to mediálně jedna z nejsledovanějších 'kauz' českého sportovního podzimu: litvínovské extraligové čekání na výhru venku. Zastiňovala tak trochu i úspěchy týmu na domácím ledě.
Byla - a už není!

V Karlových Varech to v prvním utkání po reprezentační přestávce Litvínov dokázal. Vyhrál 5:3 a hráči a realizační tým tak mohli ukončit společnou sázku, která zněla: neoholíme se, dokud venku nevyhrajeme.
Premiérové vítězství pod cizí střechou se navíc zrodilo na ledě favorizovaného a druhdy neoblíbeného litvínovského soupeře. Energie otočila v prostřední třetině výsledek z 1:2 na 3:2, Litvínov ale góly Poživila (ještě do druhé přestávky), Kubinčáka a Reichela (v zápase skóroval dvakrát) obrátil výsledek. Zapsal tři cenné body, zaokrouhlil jejich počet na rovných čtyřicet a udržel se v první desítce tabulky!

První šanci zápasu zlikvidoval po přihrávce Bahenského brankář Hübl (v utkání měl 46 úspěšných zásahů) domácímu útočníkovi Hluchému. Litvínov poprvé v sestavě s Tomasem hrál od třetí minuty přesilovku při Proškově vyloučení a využil ji v páté minutě Jenáčkem, když kotouč putoval po ose Punčochář - Branda a znamenal vedoucí gól.

Domácí se od rozhodčího Poláka dočkali výhody, a hned dvojnásobné, prakticky vzápětí. Trestán byl Skuhrovec, kterého po sedmi vteřinách následoval Tůma. Dlouhou přesilovku pět na tři za necelou minutu využil zblízka Košťál k vyrovnání - 1:1.

Následně Litvínov přečkal Šlégrovy dvě minuty za katrem a sám měl výhodu necelé minuty přesilovky pět na tři poté, když byl 46 vteřin po Bahenském vyloučen ještě další domácí hráč Skuhravý. Dvojnásobnou výhodu hostům ovšem zkrátilo vyloučení Jánského. Stav se nezměnil.

Pět na pět se hrálo jen chvilku, další verdikt sudího zarmoutil Vobořila. Litvínov oslabení přečkal a na začátku 19. minuty udeřil: Reichel mu vrátil vedení! Při nájezdu byl faulován, přesto kotouč skončil za brankovou čarou. To bylo gólové resumé rušné první třetiny, před jejímž koncem ještě inkasoval obránce Tůma 2+10 minut za naražení zezadu.

Po změně stran Litvínov znovu musel bránit dvojnásobné vyloučení (Vobořil a Šlégr) a i tentokrát se prosadil karlovarský Košťál. V oslabení mohla skórovat nová litvínovská akvizice Tomas, nakonec pokračující klasickou přesilovku využil domácí Skuhravý.

Hosté přidali, vynutili si tlak a několik velmi dobrých šancí na vyrovnání. Dočkali se v přesilovce ze skrumáže zásluhou Poživila ve 33. minutě.

V závěrečném dějství strhl vedení na litvínovskou stranu v oslabení Kubinčák, který vložil hůl do Jenáčkovy přihrávky ve 45. minutě. O šest minut později zvýšil důrazný Reichel svým druhým gólem v utkání na 5:3 pro hosty a protože do konce utkání už branka nepadla, LITVÍNOV POPRVÉ V LETOŠNÍ SEZÓNĚ VENKU VÍTĚZÍ!!! A vousy mohou dolů...

Zdeněk Venera: 'Utkání se nám nevydařilo. Měli jsme je sice dobře rozehrané, ale srazil nás smolný gól na 3:3. Po další inkasované brance už nebyly síly na zvrat.'

Jaroslav Hübl: 'Poprvé v sezóně si užíváme vyhraný zápas venku, přestože jsme měli dvakrát více vyloučených a dokonce tři oslabení ve třech. Musím poděkovat hráčům za předvedený výkon.' (Poměr vyloučených byl 8:16).

Sestava Litvínova: Hübl (Franěk) - Poživil, Šlégr - Punčochář, Hranáč - Vobořil, Skuhrovec - Tůma - Jánský, Reichel, Lukeš - Kubinčák, Branda, Jenáček - Tomas, Benda, Trávníček - Černý, Rindoš, Sklenička