V klubu naopak nebudou pokračovat gólman Lukáš Klika, který v sezóně 2023/2024 zapsal první start v extralize, obránce Jan Strejček, který už v průběhu ročníku podepsal v Jihlavě a útočníci Filip Helt, Lukáš Válek a Marek Slavík. Filip Helt se potýkal se zdravotními problémy a v sezóně náš zápasový dres neoblékl. I Lukáš Válek musel čelit vleklé nemoci, i přesto si připsal 30 zápasů s bilancí sedmi branek a šesti nahrávek. Marek Slavík většinu sezóny strávil v prvoligové Slavii a za Litvínov naskočil do tří duelů.

„Marek od nás dostal nabídku, věřil jsem, že by se přiblížil naší základní sestavě, bohužel ji nepřijal a rozhodl se podepsat smlouvu v 1. lize. Rozhodlo i to, že uplynulá sezona pro něj nebyla ideální v jedné věci. Svými výkony se zabydlel v sestavě Slavie, hrál přesilovky i oslabení, měl roli, ale kvůli opětovné hrozbě sestupu juniorky z extraligy ji musel vypomáhat a zachraňovat, i když to pro jeho rozvoj nebylo dobře. Bylo období, kdy měl neúměrný počet zápasů, cestování a nastupoval střídavě za litvínovskou juniorku a za prvoligovou Slavii, takové pendlování nepomohlo jeho hokejovému vývoji a zdraví,“ řekl Vrábel na adresu Slavíka.

„Všem klukům bychom chtěli poděkovat za to, co v našem klubu odvedli. Přejeme jim do jejich dalších hokejových i životních let jen to nejlepší,“ uvádí ke změnám v A-týmu HC VERVA Litvínov sportovní manažer Tomáš Vrábel.

Ondřej Baláž

Odchovanec litvínovského hokeje debutoval za A-tým chemiků už v sezóně 2018/2019, ale dále sbíral zkušenosti především v černožluté juniorce a v prvoligových Litoměřicích, v Sokolovu a v Třebíči. 180cm vysoký bek se svého premiérového extraligového gólu dočkal v ročníku 2021/2022. Loňskou sezónu naskočil za extraligový Litvínov v osmi duelech a sezónu v Třebíči uzavřel bilancí 49 zápasů (1+3). Účastnil se zimní univerziády v únoru 2023. „Ondra je mladý perspektivní obránce. Chceme mu dát příležitost zabojovat o užší kádr,“ říká generální ředitel klubu Pavel Hynek. „Ondra si v minulé sezoně vybojoval stabilní místo a solidní pozici v prvoligové Třebíči, udělal pokrok a věříme, že bude hokejově růst i nadále a řekne si o více prostoru v litvínovském dresu v extralize,“ dodává Vrábel.

„Vážím si příležitosti, protože Litvínov je mým rodným klubem. Proto jsem moc rád, že jsme se dohodli a budu zde pokračovat i v další sezóně," říká obránce Ondřej Baláž.

Ondřej Jurčík

31letý útočník je pravým litvínovským patriotem. Na svém kontě má už 507 duelů v našich barvách v nejvyšší soutěži a nikdy neoblékal žádný jiný dres na extraligovém kolbišti. V letošní sezóně překonal pět set startů v rámci prvního čtvrtfinálového duelu v Brně. A bylo to povedené – Litvínov zvládl dramatický průběh utkání a v deváté sérii samostatných nájezdů nastartoval svůj postup do semifinále. Jurčík se v play off zapsal také do listiny střelců, a to, když v napínavém prodloužení třetího duelu předkola v Plzni poslal svůj do čtvrtfinále. „Jury má v Litvínově odehráno dvanáct sezón, je to bojovník, který si plní svou roli. Jsme rádi, že jsme se dohodli na prodloužení smlouvy,“ říká generální ředitel Pavel Hynek. „V uplynulém ročníku jsem od Ondry čekal trochu více, ale i tak si řekl o další smlouvu. Jeho charakter nám strašně pomohl a věřím, že bude pro tým ještě platnější,“ přibližuje Vrábel.

„Jsem moc rád, že jsme se dohodli na prodloužení smlouvy. V Litvínově jsem začal svou hráčskou kariéru a těším se, že v ní budu moci v černožlutém dresu i nadále pokračovat,“ říká Ondřej Jurčík, který přidá 13. sezónu v dresu HC VERVA Litvínov.

Jan Šprynar

Rodák z Loun a produkt litvínovské akademie strávil poslední dvě sezóny v zámořské QMJHL, kde postupně oblékl dresy Rimouski Océanic, Shawiniganu Cataractes a Halifaxu Mooseheads. Ve 134 včetně dvou play off nasbíral celkem 78 bodů za 38 branek a 40 asistencí. „Honza je mladý útočník, který sbíral zkušenosti v zámoří. Vidíme v něm potenciál a chceme mu dát příležitost,“ říká generální ředitel klubu Pavel Hynek.

„Zájmu Litvínova si nesmírně vážím. Jsem připravený zabojovat o místo a dát tomu všechno,“ říká devatenáctiletý útočník. „Honza prožil v kanadské juniorce hodně zvláštní sezonu, vystřídal tři kluby. Jsou posty, na kterých budeme muset omladit a Honza má šanci, aby je obsadil. Krok do dospělého hokeje nebývá jednoduchý a musí na něj být připravený po všech stránkách. Hokejové, silové i mentální,“ upozorňuje Vrábel.

Aktuální kádr HC VERVA Litvínov:

Brankáři: Matej Tomek, Šimon Zajíček

Obránci: Ondřej Baláž, Marek Baránek, Kevin Czuczman, Kristaps Zile.

Útočníci: Martin Havelka, Nicolas Hlava, Ondřej Jurčík, David Kaše, Petr Koblasa, Matěj Maštalířský, Matúš Sukeľ, Andrej Kudrna, Jan Šprynar.