Rytíři jsou poslední

Kladenští hokejisté se aktuálně nacházejí na 14. místě tabulky. Na předposlední Mladou Boleslav ztrácí bod a mají tři zápasy k dobru. Aktuální forma ale není dobrá. Kladno zvítězilo od 29. 10. pouze dvakrát. V posledních 21 zápasech porazilo jen Litvínov 3:0 a Liberec 8:4. Středočeši jsou týmem, který došel nejčastěji do nastaveného času. Do prodloužení nebo na nájezdy dospěla jejich klání ve 12 případech, z toho jen třikrát brali bod navíc. Nedávno neuspěli na nájezdy se svým největším rivalem, co se tabulkového postavení týče, Mladou Boleslaví. Poslední utkání odehráli doma s Třincem.

Rychlý vstup do utkání měli hosté. V osmé minutě vedli po trefách Pánika a Kundrátka 0:2. Domácí vrátilo do utkání využití přesilové hry z hole Jakuba Klepiše. Druhá třetina byla pro domácí veselá. Nejen, že svého soupeře přestříleli a celkově byli aktivnější, ale dokázali otočit skóre zápasu. Nejprve překonal brankáře Kacetla Martin Procházka a po 19 vteřinách také Richard Jarůšek. Jak byla druhá třetina pro domácí vzpruhou, ta třetí byla katastrofou. Třinečtí srovnali hned 17 vteřin po startu třetí třetiny z přesilovky, která se přenesla z konce druhého dějství. Vítěznou trefu zapsal Kurovský a o pojištění výsledku na konečných 3:5 se postaral svou druhou brankou Pánik.

„Ani jsme se nenadechli a po dvou střelách jsme prohrávali 0:2. Podařilo se nám vrátit do hry kontaktním gólem na konci třetiny, ve druhé třetině jsme zlepšili pohyb, drželi se na puku a otočili skóre. Bohužel absolutně hloupým faulem při přečíslení dva na jednoho jsme darovali soupeři přesilovku. Chybí nám i víc obětavosti, soupeř nám zblokuje každou druhou střelu a nám už se střílet ani nechce. Naopak když soupeř napřáhne, my se rozestoupíme. Dostali jsme čtvrtý a pátý gól, a i když ještě nějaké šance byly, už jsme srovnat nedokázali,“ zhodnotil průběh utkání asistent trenéra Pavel Skrbek.

Nejproduktivnějším hráčem Kladna je dvacetiletý bek Jiří Ticháček (7+25), jenž je společně s libereckým Tomášem Filippim nejlepším nahrávačem v lize. Nejlepším střelcem je lotyšský útočník Eduards Tralmaks (16) a za ním je Radek Smoleňák (13).

Verva drží nejlepší čtyřku

Litvínov je s 62 body na čtvrtém místě. Na třetí Třinec, který má o zápas méně, ztrácí pět bodů a na pátý Liberec má náskok třech bodů a jednoho zápasu k dobru. Domácí zápasy Vervě jdou. Z 19 odehraných utkání zvítězila 13x za tři body a pouze dvakrát nebodovala. V této statistice je nejlepší v lize. Po dvou venkovních porážkách na Spartě a v Brně bude chtít navázat na domácí výhry nad Třincem a Českými Budějovicemi.

Poslední utkání odehráli černožlutí v již zmíněném Brně. Utkání nabídlo spoustu šancí na obou stranách. V první třetině měla Kometa hned tři gólové šance. První zachránil těsně před čarou Janis Jaks. Druhou šanci zneškodnil skvělým zákrokem Matej Tomek, ale třetí již skončila v síti. Litvínov rychle odpověděl na začátku druhé třetiny. Poměrně nenápadně si najížděl do předbrankového prostoru David Kaše, kterého přesným pasem vybídl ke skórování Janis Jaks. Rozhodující moment zápasu přišel v 58. minutě. Nejprve projel obranou Kristián Pospíšil a Matej Tomek musel vytáhnout velký zákrok. Akce bohužel pro litvínovské pokračovala tlakem domácích, který ranou od modré čáry zužitkoval exlitvínovský obránce Jan Ščotka. Chemikům následná hra bez brankáře nevyšla a kapitán Martin Zaťovič třetí brankou definitivně rozhodl utkání.

Brno přestřílelo Litvínov 49:26 a celkově bylo v zápase aktivnější, to mimo jiné zmínil také asistent trenéra David Kočí. „Budu stručný. Kometa byla většinu zápasu lepším mužstvem. V utkání nás zuby nehty držel brankář Matej Tomek a dal nám šanci na bodový zisk. Musíme být venku důslednější. Očekávám od hráčů také větší nasazení, které dnes chybělo. Domácí vyhráli zaslouženě.“

Nejproduktivnějším hráčem Litvínova je Ondřej Kaše (17+20), který je nejlepším střelcem i nahrávačem týmu. Bodově velmi aktivními jsou David Kaše (11+19), Jindřich Abdul (11+18), Petr Koblasa (15+12), Nicolas Hlava (11+13) a Liam Kirk (13+9). Nejlépe bodujícími obránci jsou Janis Jaks (3+13) a Marek Baránek(2+11).