Sparta drží první místo

Sparťané zažívají snový vstup do nového roku. Po sérii třech zápasů na venkovních stadionech, ze kterých odvezla vždy plný bodový zisk se teprve podruhé v letošním roce představí na domácí půdě. Pražany nicméně trápí marodka - v pátečním klání se však již objevilo několik navrátilců po zraněních. Nešťastný zásah kotoučem utrpěl v zápase brankář Jakub Kovář, který opustil liberecký led na nosítkách, ale dle vyjádření klubu, je mimo ohrožení života.

Dvěma góly se podílel na tříbodové výhře Sparty Roman Horák, který je jedním z nejúspěšnějším gólovým střelcem pražského celku. Novou posilou je pak Stephen Harper, jenž v pátek zapsal svou sparťanskou, ale i extraligovou premiéru.

Na marodce Sparty je David Vitouch, Vojtěch Mozík, Jani Lajunen, Josh Kestne a také Jakub Kovář. S nemocí se pak potýká Pavel Kousal a disciplinární trest si ještě odpykává David Němeček, který proti Litvínovu ještě nezasáhne.

Z domácího tábora

Od nového roku získal Litvínov 6 bodů. Poslední vítězství vybojovali svěřenci Karla Mlejnka v pátek před domácím publikem. Raketový start přinesl skóre 3:1 po pěti minutách. Dvoubrankové vedení však chemici ztratili ve druhém dějství a do závěrečné dvacetiminutovky se šlo za nerozhodného stavu. Šedesát minut nakonec nedokázalo určit vítěze a v nastaveném prodloužení využil přesilovou hru Nicolas Hlava. „Jsme rádi za dva body. Očekávali jsme těžký zápas, jelikož soupeř má hodně hráčů, kteří jsou silní na kotouči a jsou dobří v osobních soubojích. Těžko se proti nic prosazuje. Byli jsme rádi za vedení 3:1, ale bohužel jsme ho nedokázali udržet. Polevili jsme ve druhé třetině a soupeř srovnal. Zaplať pán Bůh, že jsme se dokázali zkoncentrovat na třetí třetinu. Snažili jsme se ji odehrát jednodušeji a bez chyb. Doufali jsme, že budeme schopni dát nějaký gól, což se podařilo v prodloužení," hodnotil utkání asistent hlavního trenéra David Kočí.

Litvínov tak dělí od třetí příčky pouze dva body, zároveň dýchají chemikům na záda Bílí Tygři, které dělí od chemiků pouze tři body. V brance dostává více prostoru Matej Tomek, který má aktuálně 90.94% úspěšnost. Jeho kolega Šimon Zajíček se potýkal se zraněním, a tak zasáhl jen do 11 zápasů.

Vzájemné zápasy

10. kolo pátek 13. 10. 2023 HC VERVA Litvínov - HC Sparta Praha 4:2
23. kolo úterý 28. 11. 2023 HC Sparta Praha - HC VERVA Litvínov 3:1

V obou vzájemných zápasech se dařilo domácím celkům. Kdo se bude radovat ve třetím klání?