Šestý Hradec

Hradec Králové se se 46 body nachází na šesté příčce mezi Libercem a Českými Budějovicemi. Během 15 výher a 14 proher nastřílel 78 branek a 72 jich obdržel. Do třetího vzájemného duelu nastoupí se dvěma prohrami za sebou. Před Vánoci se musel sklonit na domácím ledě před Libercem, který zvítězil 5:2. Po Vánocích vycestovali hráči z východu Čech do Českých Budějovic, kde padli 2:4.

V utkání nejprve zásluhou Olivera Okuliara vedli 1:0. Domácí následně dvěma slepenými brankami Josefa Koláčka s Milanem Gulašem obrátili skóre na svou stranu. Ve 37. minutě ještě přesnou střelou srovnal krok Kryštof Lang. Po 39 vteřinách ale přišla vítězná branka z hole Jakuba Valského, na kterou už hosté zareagovat nedokázali a čtyři minuty před koncem pojistil výhru Adam Kubík. „V první řadě gratuluji domácím, neboť vyhráli zaslouženě. Připravovali jsme se na ten zápas, věděli jsme, že domácí jsou na svém ledě hodně silní. Výhra Motoru je zasloužená, předčil nás v osobních soubojích a v tlaku do branky. Přestože to byl zápas nahoru-dolů a hodně energický, tak jsme se nedokázali Budějovicím vyrovnat,“ smekl před výkonem soupeře hlavní trenér Tomáš Martinec.

Nejproduktivnějším hráčem Hradce je slovenský útočník Oliver Okuliar (16+10), který je zároveň nejčastěji skórujícím hráčem týmu. Pro porovnání, druhým nejlépe mířícím střelcem je kanadský snajpr Evan Jasper se sedmi zásahy. V říjnu letošního roku se do kádru Mountfieldu zařadil litvínovským fanouškům dobře známý kanadský útočník Giorgio Estephan. V 15 zápasech zaznamenal 10 kanadských bodů za 5 branek a 5 přihrávek.

Čtvrtý Litvínov

Litvínovu s 50 body a skóre 89:83 náleží čtvrté místo v tabulce. Bodovat se chemikům povedlo ve všech čtyřech posledních zápasech. Po porážce v prodloužení s Olomoucí, přišla výhra v Pardubicích. Následovala opět prohra v nastaveném čase, tentokrát na nájezdy s Plzní. Naposledy se Litvínov utkal s Libercem, který porazil 6:3.

Černožlutí inkasovali poměrně rychle. Již v čase 01:21 skóroval Michal Bulíř. Jindřich Abdul však velmi rychle, konkrétně po 11 vteřinách, srovnal na 1:1. V první třetině bylo k vidění hned šest branek. Odskočení na 3:1 zajistil dvěma zásahy Ondřej Kaše. V oslabení ujel Jakub Rychlovský a svižnou ranou mezi betony snižoval na 3:2. Ještě v téže početní výhodě ale udeřil David Kaše a vrátil domácím dvoubrankové vedení. Branku v oslabení vstřelil také navrátivší Ondřej Jurčík, jehož zásah znamenal vedení 5:2. Ve třetí třetině ukázkově tečoval kotouč Nicolas Hlava a domácí šli do čtyřgólového úniku. Přesnou ranou od modré čáry potom upravil skóre na konečných 6:3 Jan Šír.

Severočeši před domácím publikem opět potvrdili, že ze Zimního stadionu Ivana Hlinky se letos odvážejí body velmi zřídka. Velkou zásluhu na tom měl čtyřbodový kapitán Ondřej Kaše (2+2). „Trochu bylo vidět, že to byl povánoční zápas, v první třetině byla hromada nepřesností. Nám to tam ale napadalo, takže jsem rád, že jsme divákům mohli udělat radost," dodal.

Spokojený byl také hlavní kouč Karel Mlejnek. „Po dvou domácích porážkách jsme rádi, že jsme opět doma vyhráli. Soupeř byl dominantní při přechodu do útočného pásma, kdy si vytvořit spoustu příležitostí. Matej Tomek měl hodně těžkých zákroků a tým vícekrát podržel. V zápase byly speciální týmy na naší straně a myslím si, že nakonec utkání rozhodly.“

Nejproduktivnějším hráčem Litvínova je Ondřej Kaše (13+15), který je také nejlepším střelcem týmu.

Vzájemná střetnutí

První střet ovládl Litvínov v ČPP Aréně 3:2 na nájezdy. Druhé utkání patřilo Hradci Králové, který si po výhře 2:0 jako první tým odvezl všechny tři body na Zimního stadionu Ivana Hlinky. Ve třetím vzájemném zápase nastoupí chemici v Hradci Králové v bílých dresech, domácí obléknou speciální tmavou vánoční sadu.