Přijďte se v rámci doprovodného programu pozdravit s hráči chemiků, kteří nezasáhnou do utkání. Naleznete je před utkáním a také o obě přestávky v našem VERVÁNOČNÍM koutku na ochozu mezi jižní a východní tribunou. Otevřený bude půl hodiny před zápasem až do jeho skončení. Pro nejmenší fanoušky budou připraveny sladké dárečky. Fanoušci mohou hráčům a realizačnímu týmu přinést přáníčko ke svátkům a do nového roku, které bude předáno do kabiny. Zároveň bude probíhat sbírka hraček pro děti z dětských domovů. Své dary můžete umístit pod náš vánoční stromeček přímo ve VERVÁNOČNÍM koutku.

Střídavé výkony Plzně

Plzeň se aktuálně nachází na 11. příčce. Na kontě má 33 bodů se skóre 62:73. Je na tom tedy stejně jako Karlovy Vary. Na devátou Olomouc ztrácí čtyři body a na pod sebou 12. Vítkovice drží pohodlný náskok sedmi bodů. Plzni se příliš nepovedl úvod základní části, na což v tabulce stále doplácí. V posledních zápasech vyzráli hokejisté modrobílých barev třeba na Třinec nebo Hradec Králové, poradili si se všemi outsidery, tedy Vítkovicemi, Kladnem a Ml. Boleslaví, jenže kvůli právě chmurnému startu se to ne a ne odrazit na lepším umístění.

V období mezi první a druhou reprezentační přestávkou zaznamenala Plzeň spíše lepší výsledky. Nejprve sice padla doma s Pardubicemi 1:6, ale poté si poměrem 4:2 spravila chuť na Kladně. Ve velmi vyrovnaném souboji s Olomoucí padla až v 11. sérii nájezdů (1:2). Hned dva dny poté dokázala v prodloužení dokonat obrat ve Vítkovicích ze stavu 0:2. Tým se nesložil ani po nárazu na Kometu, kde padl 1:4. Doma rozstřílel bezmocnou Boleslav 5:0. Další dva body vyloupil za výhru v samostatných nájezdech v Hradci Králové (1:2). Plzeň nebyla daleko dalším třem bodům proti Liberci. Ve zmíněném utkání ale neuhlídala třetí třetinu a tři body bral soupeř.

V dosud posledním utkání předvedla velmi pohlednou přestřelku se šťastným koncem proti Třinci. Na začátku druhého dějství zvyšoval na 3:0 Tim Söderlund, v následujících minutách ale jako kdyby tým polevil. Ještě před druhou sirénou se šlo do kabin za stavu 3:4. Domácí tým nahodila zpět výměna brankářů. Českého reprezentanta Dominika Pavláta nahradil slovenský reprezentant Samuel Hlavaj. Ve 48. minutě srovnal Filip Jansa a obrat na 5:4 zajistil v 51. minutě David Kvasnička. „Měli jsme dobrý vstup do utkání, podařilo se nám vstřelit dvě branky, celkově ta první třetina z naší strany byla velmi povedená. Zkraje druhé třetiny jsme dali gól na 3:0, avšak paradoxně jsme se dostali do útlumu. Věděli jsme, že se Třinec zlepší, po našich dvou, třech chybách se Třinec dostal do tlaku, který nakonec zúročil v branky. Celkově to byla bláznivá druhá perioda, z 3:0 jsme najednou prohrávali 3:4. Věřili jsme, že můžeme utkání ještě zvrátit, kluci to odmakali a štěstí se nakonec přiklonilo na naši stranu. Bylo to hrozně hektické, bláznivé utkání. Je potřeba kluky pochválit za bojovnost, dnešní zápas měl opravdu všechno,“ dodal k utkání hlavní kouč Petr Kořínek.

Plzeň se bude muset obejít bez útočníka Tomáše Mertla. Tomu se v posledním utkání nelíbilo, jakým způsobem bylo provedeno vhození buly a následně strčil do čárového rozhodčího, za což byl potrestán stopkou na čtyři zápasy.

Nejlépe bodujícím hráčem je obránce Petr Zámorský (5+13). Nejlepšími střelci týmu jsou Jakub Lev a Tim Söderlund (8).

Brankáři

Oba brankáři dostali od trenérů v brankovišti stejný prostor. Oba mají na kontě 14 odchytaných zápasů. Dominik Pavlát drží úspěšnost zákroků 92,77 %, zatímco jeho kolega Samuel Hlavaj 91,80 %.

Slabší období Vervy

Po nepříznivé šňůře pěti proher v řadě dali svěřenci Karla Mlejnka důvod k radosti svým fanouškům v Pardubicích, kde navzdory rozšířené marodce brali všechny tři body. Shodou okolností pomohl favorita skolit Tomáš Urban, tedy hráč, který vypomáhá Litvínovu při velké marodce právě z Pardubic. „Jsem za gól moc rád, ale netroufl jsem si ho moc slavit. Proč bych také měl? Pardubice mi hodně daly, navíc mě uvolnily pro toto hostování, tak nemám důvod dráždit,“ hodnotil útočník své pocity po první brance v dresu Litvínova.

Spokojený byl po utkání také hlavní trenér Karel Mlejnek: „Jsme extrémně rádi za dnešní výhru a cenné tři body především v sestavě, s jakou jsme přijeli. Na každé utkání se samozřejmě připravujeme tak, že je mi jedno, kdo v sestavě je. Kluci odvedli výkon s až extrémním nasazením na hranici svých sil a možností. Zaslouženě si sebrali tři body. První gól byl po výborném forčekingu, druhý po buly trochu se štěstím a třetí z přesilové hry. Je pravda, že domácí potom nakopl opačně gól v našem oslabení. Pak tam bohužel prošel jeden nahozený puk obráncem po teči, na což jsme se připravovali. Domácí měli extrémní tlak, který jsme ustáli. Poděkování patří dnes klukům od obou gólmanů až po posledního hráče.“

Litvínovu budou v utkání stále chybět vinou zranění Matúš Sukeľ, Janis Jaks, Ondřej Jurčík, Michal Gut. Nemocný je David Kaše a k dispozici nebude ani Matěj Maštalířský, jenž byl nominován na blížící se MS do 20 let.

Nejproduktivnějším hráčem je David Kaše (8+15). Nejlepším střelcem je s 11 zásahy Petr Koblasa.

Brankáři

Matej Tomek nastoupil do 19 utkání, ve kterých si držel úspěšnost zákroků 90,63 %. V poslední době dostává více prostoru Šimon Zajíček, který nastoupil do 10 utkání s úspěšností zákroků 93,66 %. V procentuální úspěšnosti zákroků je Zajíček nejlepším brankářem v lize.