Olomouc ve skvělé formě

Hanáčtí hokejisté mají za sebou povedené zápasy. Ve druhé čtvrtině, tedy mezi 14. a momentálně posledním 25. kolem, posbírali z 12 utkání sedm výher. Po výhrách nad Českými Budějovicemi a Karlovými Vary čekal na olomoucký tým těžký trojboj s Pardubicemi, Třincem a Spartou. V této zkoušce sice s bilancí 0 bodů a skóre 2:13 jednoznačně neobstál, ale dokázal v sobě probudit touhu po vítězství. Porazil Vítkovice, Plzeň, Kometu Brno. Na Hradec poměrem 3:5 nestačil, ale zbraně rozhodně nesložil a do Litvínova jede s dalšími dvěma vítězstvími. Posledně to odnesli Liberec s Mladou Boleslaví.

Ve městě automobilového průmyslu nasázela Olomouc čtyři branky a poskočila na devátou příčku před Karlovy Vary. „Myslím si, že to bylo pro nás velmi těžké utkání. Inkasovali jsme vlastně hned na začátku zápasu a určitě to psychice moc nepomohlo, ale docela rychle jsme se zvedli. Ve druhé třetině jsme hráli výborně, čímž jsme rozhodli utkání. Ve třetí části jsme sice dostali gól v oslabení, ale snažili jsme se to udržet a Boleslav nepouštět do šancí, a to se nám myslím povedlo. Máme tři body, je to maximální spokojenost,“ chválil své svěřence trenér Jan Tomajko.

Nejlépe bodujícím hráčem červenobílých je útočník Rok Macuh (8+10). O nejlepšího střelce týmu se slovinský snajpr dělí s Jakubem Navrátilem (8). Jedničkou v brankovišti je Branislav Konrád, který nastoupil do 18 utkání s úspěšností zákroků 91,26 %. Záda mu kryje s devíti starty Jakub Sedláček (89,33 %).

Verva bude chtít potvrdit domácí sílu

Litvínovu se k nelibosti jeho fanoušků venku příliš nedaří. Naposledy absolvoval čtyři venkovní utkání v řadě. Z výjezdů na led Českých Budějovic, Sparty, Kladna a Vítkovic neslavil ani jedenkrát. Co víc, s nepříznivým skóre 3:13 neurval ani bod. K aktuálnímu dění nepřispívá ani fakt, že do utkání nezasáhne hned pět důležitých hráčů. Marodku Janise Jakse, Matúše Sukeľa a Ondřeje Jurčíka doplní potrestaní Ondřej Kaše s Denisem Zemanem. Kaše byl potrestán stopkou na dvě utkání za údajné napadení rozhodčího a Zeman pyká za úder holí do choulostivých míst protihráče. Oba incidenty se odehrály během utkání ve Vítkovicích. Naopak týmu pomůže posila Tomáš Urban, který přichází na hostování do konce ledna z Pardubic.

Po posledním utkání ve Vítkovicích apeloval trenér Karel Mlejnek na vysokou nedisciplinovanost kádru. Když už to vypadalo, že černožlutí předvedou podobně skvělý obrat jako proti Karlovým Varům, přišlo několik oslabení. „Já si myslím, že jsme do utkání vstoupili velice slušně, bohužel velmi brzy nás přibrzdilo vyloučení, ze kterého jsme inkasovali branku. Klíčovým momentem celého zápasu pro mě bylo po našem snížení na 3:2, kdy jsem trošku cítil, že domácí nejsou úplně ve své kůži, tak nás přibrzdila tři vyloučení a ze všech tří jsme inkasovali branky. To by se jednoznačně stávat nemělo, ale bohužel tam, kde jsme se nadechovali, jsme naší nedisciplinovaností zabrzdili a de facto úplně znehodnotili to utkání.“

Nesmíme zapomenout, že na domácí půdě to Litvínovu šlape. Z 10 utkání prohrál jediné (H. Králové). Jinak si body neodvezly ani týmy jako Pardubice, Sparta, Třinec, Kometa. Olomouci mají Chemici navíc co vracet. Při rekordní vlně vítězství to byla právě Olomouc, kdo to tehdy utnul na čísle 11.

Nejlépe bodujícím hráčem Vervy je útočník David Kaše (8+15). Nejlepším střelcem týmu je Petr Koblasa (10). Tento status ale drží jen těsně před dalšími skvělými útočníky. Ondřej Kaše (9), David Kaše, Jindřich Abdul, Liam Kirk (8), Nicolas Hlava (7). Matej Tomek dosud nastoupil do 18 utkání, ve kterých držel úspěšnost 90,69 %. Jeho kolega Šimon Zajíček odchytal osm utkání s úspěšností zákroků 92,91 %.

Poslední vzájemné utkání

V posledním utkání zvítězila Olomouc na domácím ledě 2:1 a ukončila tak rekordní výherní sérii chemiků. Verva sice gólem Ondřeje Jurčíka ze 30. minuty vedla, chvíli na to však vyrovnal domácí Navrátil a vítěznou branku vstřelil 8 minut před koncem Bambula.