Hradec Králové

Mountfield je doposud méně výrazným celkem, než jak byli fanoušci zvyklí v minulém ročníku. Ke dnešnímu datu posbíral za 17 utkání 22 bodů a náleží mu devátá příčka. Venku odehráli 8 utkání, z nichž zvítězili pouze dvakrát za plný počet bodů. Bylo tomu tak hned v prvním kole na ledě brněnské Komety a poté 1. října v Třinci. Na Kladně a v Olomouci vyloupili body dva. Bez bodu odjeli ze Sparty, Plzně a Liberce.

Poslední utkání odehráli doma v pátek proti Českým Budějovicím. V souboji, jemuž přidává pikantnost přestup titulárního sponzora, zvítězili 4:1. „Byl to pro nás důležitý zápas, Budějovice mají skvělé hráče a chtěli jsme za každou cenu vyhrát. Hráči na to byli nastavení od první minuty. Ze začátku na nich byla vidět i lehká nervozita, hra byla neurovnaná, ale pomohli jsme si přesilovkou a od té chvíle jsme byli o krok napřed. Velký kus práce odvedli i hráči na oslabení. Byl to týmový výkon podpořený Patrikem Bartošákem a vítězství si moc vážíme,“ netajil se radostí hlavní trenér Patrik Martinec.

Nejlépe bodujícím hráčem týmu je slovenský snajpr Oliver Okuliar (12+5), který je společně s pardubickým Radilem aktuálně nejlepším střelcem ligy. Role jedničky připadá na Patrika Bartošáka (91,67 %), který naskočil do třinácti utkání. Záda mu kryje Fin Henri Kiviaho (89,90 %), jenž zasáhl do pěti zápasů.

HC Verva Litvínov

Chemici drží s 37 body druhou příčku a je jisté, že na ni přečkají i během mezinárodního turnaje Karjala. Na vedoucí Pardubice ztrácí čtyři body a stejně velký náskok mají na Spartu. V domácích utkáních je Litvínov stoprocentní. Z 10 utkání zvítězil ve všech a pouze s Kladnem ztratil bod. Venkovní výkony už tak veselé nejsou. Ze sedmi výjezdů přivezl sedm bodů z 21 možných. Nejprve padl v Pardubicích, poté zvítězil v Brně, Hradci a Karlových Varech. V poslední třech utkáních v Olomouci, Plzni a Liberci ale nevybojoval ani bod.

Poslední utkání odehráli černožlutí hokejisté v již zmíněném Liberci. Po prohrané první třetině dokázal vyrovnat na 1:1 David Kaše, když výstavní trefou využil přesilovou hru. Poté ale domácí postupně zvyšovali skóre až na 4:1. Za toho stavu ještě snížil Michal Gut, to však na otočení výsledku nestačilo. Forvard Martin Faško-Rudáš následně gólem do prázdné branky završil hattrick. „Připravovali jsme se na utkání s vědomím toho, že chceme být dobří v soubojích. Věděli jsme, že identita Tygrů je na nich stavěná. Neumím říct, jestli jsme byli lepší, horší, nebo to bylo vyrovnané. Z mého pohledu rozhodovaly standardní situace. Mrzí mě, že jsme venku prohráli potřetí za sebou,“ zhodnotil vystoupení svých svěřenců trenér Karel Mlejnek.

Nejlépe bodujícím hráčem týmu je David Kaše (8+13), jenž je zároveň druhým nejlépe bodujícím hráčem ligy. Brankářská jednička Matej Tomek (91,53 %) odchytal 13 utkání. Jeho parťák Šimon Zajíček (92,37 %) odchytal, včetně posledního utkání, duely čtyři.

Poslední vzájemný zápas

Naposledy se oba celky utkaly 27. září v hradecké ČPP Areně.

5. kolo Mountfield HK – Litvínov 2:3 sn (Okuliar, Pavlík – Gut, Hlava, rozh. nájezd Koblasa)