Od letošní sezóny jsi šéftrenérem akademie, proběhly nějaké změny na trenérských postech. Jak se na to ze své nové pozice koukáš?

Změny proběhly, potřebovali jsme je udělat jako sůl. Doplnili jsme trenérské stavy, juniorka zůstala mně s Kubou Petružálkem. K dorostu přišel Robert Kaše s Martinem Noskem, v devítce je Radek Mrázek s Ivo Prorokem. Máme nového šéfa od osmičky dolů, kterým se stal Honza Trefný. Posílili jsme také šestou třídu o Davida Sedláčka, který má také A licenci. Od čtvrté třídy dolů si týmy řídí Mikael Pančák, díky kterému máme zase spoustu dětí.

Zmínil jsi spolupráci s Kubou Petružálkem, jak si spolu rozumíte?

Známe se hodně dlouho, myslím si, že jsme si sedli. Jsem velice rád, že Kuba do toho šel, práce ho baví a našel se v ní. Pokud je tu někdo, kdo těm klukům má co předat, tak je to právě on. Prošel si v Litvínově všemi kategoriemi, má k tomu hokeji blízko. Jeho pracovní morálka a entuziasmus je neuvěřitelný, takže jsem rád, že tu je s námi. Je s ním ta práce mnohem jednodušší.

Kromě trenérů se změnili i hráči, třeba na soupisce juniorů je pár nových jmen...

Tím, že jsme změnili některé věci, dostáváme se ke změnám dalším. Musíme zlepšit skauting, zlepšit sportovní program, mít klukům co nabídnout. Důležité je také rozšíření spolupráce s A-týmem. Náš cíl je udělat tři dobré mančafty, od deváté třídy přes dorost a juniorku. Chceme být jedničkou v Ústeckém kraji, což bez skautingu nejde. Z juniorky nám odešla spousta kluků ročníků 2003, takže jsme se museli poohlédnout jinde. Přivedli jsme Tondu Scafariho, kterého jsme měli naskautovaného dobře. Poslední tři roky byl ve Finsku a určitě je to hráč pro nároďák. Velkou posilou je také Saša Vishneuski, kterému vyšel začátek sezóny. Je to kluk z Běloruska, ale po třech letech už ztratí statut cizince. Nezapomínáme samozřejmě na naše stálé kluky, ročník 2005 máme velice silný a doufáme, že to brzy bude mít přesah i do A-týmu.

Zmínil jsi přesah do A-týmu, to se již částečně uskutečnilo během letní přípravy, několik kluků dostalo šanci. 

Určitě je to vždycky super, když kluci v létě dostanou šanci v přípravných zápasech, mohou tam nakouknout a mohou si to vyzkoušet. Momentálně je skvělá spolupráce jak s hlavním trenérem A-týmu Karlem Mlejnkem, tak s Albim či Davidem Kočím, který loni byl s Kubou Petružálkem v juniorce. Ta komunikace je super, to se určitě hodně zlepšilo. Na nás v mládeži teď bude, aby kluci byli připraveni ještě lépe a na klucích bude, aby když dostanou šanci, tak aby se ukázali. Musí to být ale něco za něco, aby hráči, co dostanou šanci v dospělém hokeji, tak byli naopak klíčovými hráči v juniorce. Aby to nebylo tak, že pojedou na jeden zápas a A-týmem a jejich výkony v juniorce půjdou dolů. Mělo by to fungovat jako motivace, že cesta je otevřená, ale rozhodně ne zadarmo.  

Když jsme u té spolupráce s trenéry A-týmu, proběhlo také několik přednášek právě pro trenéry mládeže...

Od letošního roku je to u nás nově. Po dohodě s vedením klubu probíhají různé přednášky, první byla s Karlem Mlejnkem ohledně systému hry, následovala přednáška od Davida Kočího a Zdeňka Orcta ke komunikaci mezi obránci a gólmany, což jsou všechno velice důležitá témata. Trenéři akademie se s trenéry áčka vídají relativně často, ale je super, že s nimi nyní mluví i trenéři nižších ročníků. Rozhodně je důležité o těch věcech mluvit, abychom všichni šli stejnou cestou. Kromě přednášek využíváme i kondičáka Petra Švehlu, který pomáhá připravovat juniorku, dorost i devítku. 

Jaké jsou vyhlídky pro akademii?

Je to běh na dlouhou trať. Letos máme první sezónu po velké změně, takže cílem je klidná sezóna. Poslední roky jsme zachraňovali jak dorost, tak juniorku. Cílem určitě není vyhrát všechno, ale spíše stabilizovat všechny týmy a postavit nové pevné základy, na kterých budeme dále budovat. Rádi bychom vychovali hráče, který půjde na draft, případně se prosadí v A-týmu, nebo v národním mužstvu.